BMW M2 Competition: Joy ride | Тест

BMW M2 Competition: Joy ride | Тест

30/10/2019 0 By Габриела Стойчева

BMW M2 Competition. Joy ride. Тотална екзалтация на душата

След определено време тестване на коли, осъзнах, че е много по-лесно да пишеш за тривиални автомобили, отколкото за такива, които и на сън бленуваш. Е, ще се опитам да ви я опиша, но простете, ако мислите ми са малко хаотични…

Който ме познава, макар и само чрез социалните мрежи (то това май също си е ‘познаване’ вече, не е ли така?), знае, че Porsche за мен ултимативно френетично усещане, необяснимо понякога и никога сравнимо. Не се безпокойте, този текст не отива в посока убеждение, че M2 Competition може да се конкурира с 911. Но по моя скромна преценка успешно завладява сърцето не по-малко от Porsche 718. Може би дори повече. Което трябва да ви говори много – M2 Competition е една дяволски добра кола.

Петъците преди тест никога не са онези петъци, от които знаеш, че ще се събудиш с леко главоболие и вероятно малко спирала по възглавницата. Понякога правя планове още от уговорката за вземане на кола, понякога организацията се случва в същия ден. А не рядко и всичко зависи от първото ми впечатление на живо с колата. За M2 Competition например, имаше само две рационални решения – писта или планина. И тъй като първото не беше възможно…

Е, приятно четене.

Еднопосочен билет до гаража, моля!

Още в стотните след натискането на червения Start/Stop бутон настръхнах. Има нещо респектиращо в шестцилиндровия двигател, дори когато стрелката на оборотомера кротко си почива под единицата. Оставих двигателят да вдигне температура и клапите да се отворят, след това в два поредни, кратки тласъка натиснах газта. Още в гаража, но не се сдържах просто. Това беше първото лично уверение, че ме очаква един вълнуващ уикенд.

BMW умее да прави коли. Може би звучи леко комично от моите пръсти, заявявайки това, сякаш има и съмнение в способността на марката да проектира автомобили, затова нека го прерафразирам така: BMW умее да прави пристрастяващи усещания. В този ред на мисли, новият S55 двигател – нов само в контекста на M2 Competition – е феноменален в купето. Същият се намира под капака на актуалното поколение BMW М3 и М4, като мощността се различава; вече 410 кончета в бялата ни осичка срещу 450 за M3 и М4 във версия Competition. Максималният въртящ момент пък е 550 Нм и достига пика си след само 2000 оборота.

Трансплантацията на двигател бе нужна от чисто екологична гледна точка, тъй като предходният 3-литров 6-цилиндров в М2 (по форумите за кратко написан N55) не успя да се изправи срещу все по-затягащите се в Европа мерки за овладяване на СО2. 

Ново, ново

По отношение на останалите разликите спрямо предходното поколение, новото M2C (казвам ново, където всъщност е първо, тъй като предшественикът му не се предлагаше в Competition вариант, а по настоящем Competition пък ще е единствената конфигурация на М2) пристига стандартно с адаптивни LED фарове, ревизирана предна броня – по-големи странични въздухозаборници, леко уголемена бъбрековидна решетка, завършена в черен лак – нови странични огледала и допълнителен радиатор, тестван в състезателни условия. Цветът от снимките, Hockenheim Silver металик, заедно с виталния Sunset Orange металик, също са нови в конфигуратора. Клапите на изпускателната система вече са електронно регулируеми.

В интериора дигиталният клъстър е с ново оформление, на волана имаме практичните М1 и М2 бутони – бърз достъп до предварително зададените ни предпочитания за окачване, управление и т.н., като седалките, отново нови, са с вече светеща М2 емблема.

2 врати, задно задвижване, 1625 кг и Троянският балкан. Mamma Mia!

Ако в един момент пиете кафе в центъра на София, следващият ще се озовете по пристрастяващите завои на Подбалканския път. Както и в началото на текста уточних, но вероятно както и вие бихте установили след няколко дена “притежание” на този автомобил, каквито и планове да имате, МС2 просто е естествен магнит за криволинейни пътища.  

Гумите загряхме достатъчно от София до Челопеч, а оттам поехме към Етрополе директно през планината по завоите с обща дължина на трасето от приблизително 20 км, и всеки от които с градуси между 40 и 180. Стадото 410, не кончета, а мустанги буквално разпука тишината на Балкана. Имах усещането, че дори трелите на птиците затихнаха. Радиото е абсолютно забранено в такива коли. 

Новото BMW М2 Competition те кара да го респектираш – знаеш, че ще ти достави удоволствие, знаеш, че има огромен потенциал, знаеш, че не е просто една бърза кола, и точно когато си решил, че вече я познаваш, тя ти напомня за непокорния си нрав. Това е автомобилът, в който страх и сигурност се преплитат, за да извлекат максималното усещане. Подаваш леко газ, а тя със същата лекота те залепва за седалката. Четвърта, пета, шеста… 7-степенният DCT автоматик е безпогрешен. 

Не, че е задължително да вдигате оборотите над 5000, за да разюздите на всичките 410 к.с., когато сте зад волана, но М2С е перкалено корумпираща. А аз много лесно мога да бъда корумпирана в това отношение.

Танц на четири колела

Диференциалът е електронно управляван многопластов с ограничено приплъзване, който извежда сцеплението и стабилността в изцяло необятно ниво на прецизност. В зависимост от пътната ситуация, подадената газ, въртящият момент, скоростта на въртене на гумите и тяхното отклонение, ефектът на заключване варира между 0 и 100%, като времето за реакция е крепките 150 милисекунди. При потегляне на хлъзгави повърхности, диференциалът интуитивно се затваря с определен процент дори преди гумата да започне да се върти, за да се гарантира, че и двете задни колела развиват еднакво приплъзване едновременно. 

С определени настройки може да ограничите намесата на стабилизиращите системи само в критични ситуации, което ви дава много повече възможност за максимално забавление без риск. А не е ли това най-сладкото? Всеки път, когато реших да направя по-рязък ход, си казвах, че е за последно, но когато колата ни отново успяваше да се задържи на пътя, не можех да не си наруша обещанието. М2 Competition танцува най-красивия танц на четири колела. А аз имах честта да бъда нейният партньор в това представление.

Всички обичат обобщенията

M2C винаги е пълна с усещане. Феноменално балансирано шаси, от което непрекъснато получавате обратна връзка за пътя и е точно огледало на вашите движения. Допуснете ли малка грешка, шасито веднага го показва и поправя. Искате да се наслаждавате? Шасито ви позволява да тествате границите си. Окачването е по-твърдо, но не некомфортно във всекидневна употреба. Парадоксално, пъргавината с която М2С набира оборотите не може да се сравнява с тази на по-лекото с 50 килограма М4C, a на фона на четирите врати на М3, динамиката на М2 сякаш се крие точно в цифрата 2. Една наистина дяволски добра кола.

И така, първото, новото, както ви е удобно го наречете, защото с този автомобил правила няма, BMW M2 Competition отива в списъка на най-любимите ми автомобили за всички времена, а аз отсега започвам да съм примерна, защото Коледа наближава… 

Характеристики на тествания модел:

Двигател: M TwinPower Turbo с два MonoScroll турбокомпресора

Мощност: 410 к.с. и 550 Нм

Задвижване: от задните колела

Скоростна кутия: М DCT (7-степенна кутия с двоен съединител)

Ускорение: 4,2 секунди от 0 до 100 км/ч

Цена: от 125 000 лв с ДДС

Повече снимки може да откриете на https://www.instagram.com/gracepacerace/