Автомобилни новини от седмицата: 17.02 – 23.02.2020

Автомобилни новини от седмицата: 17.02 – 23.02.2020

23/02/2020 0 By Габриела Стойчева

Lotus Evija със собствена фабрика за производство

Миналата година Lotus представиха може би най-красивия си автомобил досега, а когато създадеш нещо специално, по подразбиране то трябва да получи специално внимание. Суперколата Evija вече си има собствена фабрика за производство, която нарочно или съвсем нецеленасочено се намира непосредствено до тестовата писта на британците в Хетел, Великобритания. Построяването на сградата е отнело малко над 6 месеца, но вече е готова да произведе 130-те бройки, в които е лимитиран моделът. Всяка една от тях е вече продадена, като първата ще започне да се сглобява в началото на лятото.  

Новината на седмицата: Tesla беше заблудена от... тиксо

Снимка: McAfee

Колко умни са всъщност съвременните автомобили и колко далеч сме от напълно автономно задвижване? – на този въпрос се цели да даде отговор един експеримент, който включва Tesla, пътен знак и тиксо. Техници от MacAfee изпробваха метод, с който да тестват интелигентността на автопилота, като залепиха тиксо върху табела с обозначение 35 мили в час (56 км/ч), което модел на Tesla прочита като 85 мили в час (136 км/ч) и ускорява до съответната скорост. Всички тествани модели са били произведени до 2016 г., а критици отчитат, че софтуерът им не е обновен с последната версия. 

От компанията все още няма официален коментар по случая. 

Буквата S и 94 коня отгоре правят Audi E-Tron S супер мощен електрически SUV

2020 г. бележи 25 години Audi RS и по случая марката ще направи специална серия със сакралното обозначение. Това, което виждате обаче идва само с една от двете букви, но ако го видите на писта, е много вероятно да го сбъркате именно за чистокръвен RS.  Защо ли? За цели 8 секунди мощността на E-Tron S достига 496 к.с и 973 Нм в режим Boost Mode. Невероятно бърз и красив SUV, който дори в нормален режим не разочарова – 402 к.с и 808 Нм – за сравнение по-ниското изпълнение E-Tron има 355 к.с. и 561 Нм. Тези почти 50 коня и 250 нютон метра идват от допълнителен електромотор, разположен на задната ос. Така моторите стават общо 3, като си разпределят мощността спрямо пътната настилка и режима на шофиране – 2-та отзад действат непрестанно, докато този отпред се включва само в Boost Mode или когато задните колела изгубят сцепление. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 4.5 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 210 км/ч. 

Audi E-Tron S и E-Tron S Sportsback ще наследят капацитета на батерията от базовия E-Tron, но конкретен пробег или цена на автомобила все още нямаме. 

Сцената на електрическите хиперавтомобили се разширява с Czinger 21C

С двигател от Ferrari 288 GTO и Corvette C8.R и 432 км/ч максимална скорост, Czinger 21C попада сред едни от най-мощните автомобили в света. Под почти изцяло карбоновото тяло “кротко” спят 1233 к.с., скрити в 2.88-литровия средно разположен V8 двигател. Два електромотора са разположени на предните колела, за да подпомогнат за раздвижването на всичките тези коне, докато задвижването на целият автомобил се извършва от четирите колела.  

Czinger 21C е с тегло от само 1250 килограма, което на хартия означава 1.9 секунди до заветните 100 км/ч. 0-400-0 км/ч пък се взимат за 29 секунди, което е с 2.49 секунди по-малко отколкото Koenigsegg Agera RS може да постигне. Впечатляващи параметри, макар и засега само на хартия.  

На всичко отгоре има и по-бърз, пистов вариант, който е с 32 килограма по-лек, но поради доработени компоненти като заден спойлер, скоростта му е ограничена до 380 км/ч.  

Калифорнийската марка ще покаже една от 80-те бройки, които ще бъдат произведени, на Автосалон Женева, който започва след броени дни. 

Cupra Leon

Снимка: Cupra

Върховото изпълнение на очаквания през 2021г. модел на CupraLeon Sportstourer ще е 306-конно комби с AWD задвижване и ще има електронно ограничена скорост от 250 км/ч. Този вариант няма да се предлага с ръчна скорост, вместо това единствената опция остава автоматик с двоен съединител.

Под него се нареждат и останалите модели на новата гама на CupraLeon с плъг-ин хибрид, който има 400 Нм и 296 к.с. Той ще може да изминава около 60 км изцяло на ток.

„Най-малката“ версия идва с 2-литров TSI двигател, като спад в мощността в сравнение с хибридната версия виждаме само в нютон метрите, които тук са 380.

Последните две версии идват с FWD.