Автомобилни новини от седмицата: 10.02 – 16.02.2020

Автомобилни новини от седмицата: 10.02 – 16.02.2020

16/02/2020 0 By GRACE PACE RACE

Audi с още една електрическа кола, този път изцяло за града

Нека си признаем, ерата на електрическите автомобили, макар и в началото си, е вече в своя разгар. Почти няма марка, която да не е представила поне една концепция за своето електрифицирано бъдеще, а концернът VW e една от малкото компании, която вече има цяла гама, захранвана изцяло от ток. Следващият представител на тази гама, който може да очакваме най-рано през 2023 г., ще бъде най-евтиното електрическо Audi, с едно малко уточнение – автомобилът ще е насочен изцяло към градската среда. Носеща името AI:Me, концептуалната кола ще има RWD задвижване и 65-киловатова батерия, която ще доставя 170 к.с. (127 киловата). Пробегът не е упоменат, но очакванията за него не са високи, а и предвид размерите й, най-вероятно тя ще бъде насочена само към европейския пазар. 

Най-мощното Pagani в света

Pagani Imola Huayra – 5 бройки, 827 коня и цена от 5 милиона евро. Освен, че попада в категорията на ултра скъпи и луксозни автомобили, това Pagani е и най-мощното, произвеждано до момента. С V-образен 12-цилиндров AMG двигател, който е специално разработен за италианския бегач, 827 к.с и умопомрачителни 1100 Нм, нищо чудно, че вече всяка една от петте бройки е продадена. Освен допълнителните 100 к.с. в сравнение с Huayra BC, подобрения в екстериора също са налични, а сред тях попадат огромен дифузьор и заден спойлер. Основателят на Pagani Хорацио Пагани споделя за проекта: “Не може да наречем това елегантен автомобил. Това, което търсим, е ефективна кола, наблюдавахме формите на болидите от Формула 1, за да постигнем автомобил с повече аеродинамика. Ако от една страна тези детайли развалят естетиката, то от друга те подобряват изпълнението, и най-вече гарантират безопасността.”  Теглото на Pagani Imola Huayra е само 1246 кг. и ще направи своя дебют след броени дни на Автосалон Женева. 

Механиците на Ford ще се обучават как да обслужват Mustang Mach-E чрез виртуална реалност

Видео: Ford

Mustang Mach-E беше една от изненадите на 2019 г. Обикновено сме виждали мускулестата кола в безброй американски филми, заемаща ролята на предпочитания състезателен автомобил, а когато от Ford съобщиха, че нейната история прераства в SUV, при това електрически… е, хем не ни се вярваше, хем някак си очаквахме подобно нещо, макар и не с подобни размери. И понеже това е първият EV на марката, техниците ще трябва да бъдат обучени за да могат да я обслужват. В колаборация с Bosch, Ford избраха иновативен метод това да стане бързо, чрез помощта на виртуална реалност. “Техниците ще влизат в симулативна игра, което означава, че няма да се нуждаят от физическо Mach-E, за да научат неговите компоненти и да разберат как работи новата електрическа система.” – споделя инженерният директор Дейв Джонсън.

Интересен подход, който може да заеме важна част от обучението на техниците в бъдеще. 

Най-накрая - Aston Martin Vantage сваля покрива

За 6,7 секунди 503-те коня ще развеят косите ви в новия Aston Martin Vantage Roadster, а за 6,8 секунди покривът отново ще заеме мястото си. Това е най-бързият механизъм за отваряне/прибиране на покрив в света. Освен с 60 кг по-тежък, кабрио версията на красивото купе не се различава радикално от “обикновената” – същият 4-литров V8 от AMG с 503 к.с. и 685 Нм, който ускорява до 100 км/ч за 3,5 секунди. Стартовата цена е 161 000 щатски долара и се очаква да тръгне по пътищата през 2021 г., където, сигурни сме, ще бъде един най-красивите съвременни кабриолети.