AMG GT Black Series счупи рекорда на Серес за заводски автомобил

AMG GT Black Series счупи рекорда на Серес за заводски автомобил

09/05/2022 0 By Габриела Стойчева

Новото рекордно време от 1:18,809 бе записано от пилота Павел Лефтеров, част от отбора на българския Overdrive Racing Team

Пистата в Серес отново стана домакин на едно от най-шумните и атрактивни събития – традиционният Overdrive Lap Battle, организиран от Overdrive. Пистовото събитие се провежда два пъти в годината, в началото, обикновено през месец март и в края на годината, около ноември месец. На откриващия сезона уикенд успяхме да отидем само в един от трите дена, но въпреки това усмивките и адреналина все още не са ни напуснали.

Какво видяхме?

McLaren 620R captured at Serres track during the annual Overdrive Lap Battle event, 8th May 2022

Започваме с нещо специално: за първи път видяхме на живо редкия McLaren 620R, улично-пистовото чудовище, което наследява всичко състезателно от 570S GT4 – “най-успешният GT състезателен автомобил на McLaren”. За разлика обаче от 570S GT4, който трябва да отговаря на стриктни стандарти и правила, при McLaren 620R единственият лимит е в производството – само 350 броя.

Като за ДНК-то, което носи, производителността му е естествено впечатляваща. Само 2,9 секунди отнема на 3,8-литровия V8 twin-turbo двигател да изстреля лекото 1382 кг купе от 0 до 100 км/ч. 7-степенната скоростна кутия SSG предлага технологията Inertia Push на McLaren за супер бърза смяна на предавките, докато ръчно регулируемите амортисьори на GT4 предлагат 32 нива на регулиране във всеки ъгъл (и тежат 6 кг по-малко от обикновени амортисьори). Носачите са алуминиеви, а стабилизаторите по-твърди. Спирачките – от не по-малко състезателния и впечатляващ McLaren Senna!

Lamborghini Huracan Performante Bulgaria, shot at track Serres

Друга екзотика, която озвучаваше дългото 3,187 км трасе бе Lamborghini Huracan Performante, където атмосферният V10 се отличаваше на фона на двигателите с турбо технология от този клас.

Разбира се, няма да е Overdrive Lap Battle без… Porsche! На пистата преобладаваха GT моделите – от няколко професионално подготвени Cayman GT4, до криптонитът GT2 RS (цели 2 на брой) и няколко GT3 модела. Настоящият Porsche клуб България също не пропусна да влезе в кадрите от съботния ден.

Сред тестовите коли бе актуалният Cayman GT4 RS Clubsport – състезателната кола на Лефтеров и Стефан Бостанджиев, в която всеки записал си слот, можеше не само да се повози, но и да седне зад волана. Честно ви казваме – нямаше нито един човек, който да слиза от колата и усмивката да не му е поне до ушите!

Първият бокс към изхода за пистата често събираше погледи, защото именно там изчакваше своя ред митичният Mercedes-AMG GT Black Series. Под дългата предница се намира “най-мощният V8 двигател на AMG в серийно производство”, който произвежда 730 к.с. и 800 Нм – не по-малко привлекателни цифри, ако питате нас, от екстравагантния екстериор. Именно с тази машина българският пилот Павел Лефтеров, който се състезава професионално с отбора на Overdrive Racing Team в GT4 сериите, счупи рекорда за най-бърза обиколка на писта Серес за заводски автомобил.

А ако този уикенд сте изпуснали събитието, следете страницата на Overdrive Lap Battle за следващите дати. И ако имате възможност, силно препоръчваме да се качите за няколко обиколки зад волана на абсолютно професионално подготвен за състезания Cayman GT4 RS Clubsport… 🙂