Tesla заключи софтуерно 130 км пробег на свой клиент, докато не плати $4500

Tesla заключи софтуерно 130 км пробег на свой клиент, докато не плати $4500

28/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

Клиент купува Tesla Model S 90 трета ръка, но при покупката продавачът не е упоменал, че батерията е сменена с по-висок капацитет и сега Tesla се опитва да си вземе 4500 долара, като заключи софтуерно 130 км пробег от колата на новия собственик

В зората на Tesla компанията продаваше реално различни модели, като например Model S 40, S 60 или S 90, но всички те използваха една и съща батерия с различен капацитет “отключен”. Така например Model S 60 има батерия с капацитет 60 кВтч, а Model S 40 същата батерия, но софтуерно ограничена до 40 кВтч.

Всичко това, разбира се, за да се сведат до минимум разходите за производство на различен тип батерии.

Синя Tesla Model 3

По-късно Tesla измисли (а най-вероятно това е било заложено от самото начало) заводско отключване на пробег срещу заплащане. Така реално, ако сте закупили Model S 40, компанията може да ви отключи пробег като на Model S 60. Tesla постепенно премахна практиката през годините, но компанията все още използва софтуерно заключени батерии, когато извършва гаранционни смени на батерии с определен капацитет, които вече не произвежда.

Така се стигна и до скандалния казус със собственик на Tesla Model S 90, който той закупува трета ръка. Джейсън Хюз, известен хакер на Tesla, разказва ситуацията в своя Twitter акаунт.

Оказва се, че колата, която клиентът е закупил, излиза от завода като Model S 60. При гаранционна смяна на батерията обаче колата получава такава от Model S 90. Съответно тя е изцяло ребрандирана като такава.

Няколко месеца след покупката, новият клиент отива в оторизиран сервиз на Tesla за ъпдейт на връзката с интернет от 3G към най-новото поколение. След посещението обаче той получава обаждане от компанията, която му казва, че са открили грешка в конфигурацията на автомобила му и че ще наложат дистанционна „поправка“.

Въпросната „поправката“ представлява връщане на конфигурацията към Model S 60 и заключване на около 130 км обхват от батерията му. При опити клиентът да обясни, че е закупил колата като Model S 90 и да ги помоли да му върнат заключения пробег, компанията обявява, че трябва първо да заплати 4500 долара.

 

Така се стига клиентът да потърси помощ от Хюз, който е известен с това, че може да активира софтуерно заключени функции в превозните средства на Tesla. Хюз обаче не успява да измисли решение, което няма да доведе до други, по-сериозни проблеми и се обръща към Twitter.

Съобщава се, че едва след като тези публикации набраха популярност, американската компания се е свързала с клиента, за да разрешат случая.

Изводът? Внимавайте при покупка на втора ръка Tesla.

Снимки: Tesla