Новото Porsche 911 GT3 R: по-голям двигател и за първи път право да участва в 24 часа на Льо Ман

Новото Porsche 911 GT3 R: по-голям двигател и за първи път право да участва в 24 часа на Льо Ман

30/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

От 2024 г. GT3 състезателни коли като новия 911 GT3 R ще имат право да участват в 24-те часа на Льо Ман за първи път

Докато чакаме официалната премиера на новото 911 GT3 RS, Porsche ни показа изцяло пистовия R вариант, който, както следва традицията, е базиран на осмото поколение 911 – 992. 

Надписът 4,2 върху новото Porsche 911 GT3 R

Като такъв 911 GT3 R наследява и двигателя на 992 поколението: плоският “шестак” с водно охлаждане, четириклапанна технология и директно впръскване на гориво. Основното развитие е в работния обем: подобно на 911 RSR, капацитетът на новия 911 GT3 R скача от 4,0 на 4,2 литра. Това води до повишаване на пиковата мощност на двигателя до около 557 к.с. Турбо технология липсва.

Новото Porsche 911 GT3 R отпред

Сравнен със своя предшественик, новият 911 GT3 R разполага и с по-постоянни аеродинамични характеристики и оптимизиран баланс на автомобила. Колата също е проектирана да доставя по-добро и лесно управление както за професионални пилоти, така и за джентълмените. Последното е постигнато благодарение на оптимизацията на кривата на въртящия момент и мощността в целия диапазон на оборотите. 

По думи на Porsche, новото 911 GT3 R трябва да бъде и по-лесно за управление от финансова гледна точка. По-ниското натоварване на задните гуми пък обещава по-високи скорости за по-дълго време.

Окачването на новото 911 GT3 R се възползва от опита на 911 RSR. На предната ос колелата се контролират от най-модерно разположение на двойните носачи. Задният мост има многораменен дизайн, а амортисьорите KW са допълнително подобрени и предлагат пет настройки за регулиране.

Новото Porsche 911 GT3 R в профил

Подът също е разгледан внимателно тук, като е променено позиционирането на централните точки на въртене на предната ос. Така се освобождава повече място за оптимизация на аеродинамиката отдолу, в резултат на което повдигнато дъно позволява чист въздушен поток към задния дифузьор и намалява чувствителността на наклона – сиреч висок рейк при спиране.

Новото Porsche 911 GT3 R отзад

Разгледано откъм размери, новото 911 GT3 R предлага изместени назад колела, които разширяват междуосието от 2459 на 2507 милиметра.

Новото Porsche GT3 R отпред

Спирачни апарати, а вече и спирачните дискове на новия 911 GT3 R ще се доставят от специализираната компания AP. Предните стоманени дискове с вътрешна вентилация и прорези са шестбутални с диаметър 390 мм; отзад са монтирани четирибутални апарати и дискове с размери 370 мм.

Интериорът на новото Porsche 911 GT3 R

Отвътре Porsche трябваше да се съобрази с новоразработените правила на ФИА за защита при удар, като съобразно тях седалките са по-близо до центъра на автомобила. Отново имаме регулируеми педали и волан. 

Интериорът на новото Porsche 911 GT3 R

Интересен акцент от безопасността са новите закопчалки на шестточковия колан: тук езиците се плъзгат още по-бързо чрез специални рампи, спестявайки около секунда по време на спиране в бокса за смяна на водача.

Скоростна кутия - тук тя е шестстепенна секвенциална с постоянно зацепване, каквато намираме в сегашния 911 GT3 Cup. 

За малко да забравим скоростна кутия – шестстепенна секвенциална с постоянно зацепване, каквато намираме в сегашния 911 GT3 Cup.

Новото Porsche 911 GT3 R острани

Почти всички компоненти на каросерията са изработени от лек карбон, включително предните и задните капаци, вратите, страничните панели , задно крило и таван. Арките на колелата са изработени от арамидни влакна.

Новото Porsche 911 GT3 R ще бъде представено пред публика на тазгодишните 24 часа на Спа-Франкоршамп. А след като клас GT3 беше обявен за професионална категория в серията IMSA в Северна Америка, от 2024 г. GT3 състезателни коли като новия 911 GT3 R ще имат право да участват в 24-те часа на Льо Ман за първи път.

Снимки: Porsche