Suzuki Jimny – офроуд играчка | Тест

Suzuki Jimny – офроуд играчка | Тест

25/01/2020 0 By Габриела Стойчева

Вече добавихме Suzuki Jimny в списъка с най-любими коли на всички времена

Уикенд е, а времето навън и пътните условия нямат значение, защото в гаража си имате един привидно умален G-class, чийто спартански интериор ви подсказва, че това не е дело на немската марка, а е именно една световно разпознаваема японска икона. Suzuki Jimny излиза на пазара през 1970 г. и мигновено изстрелва компанията на световния пазар. Близо 50 г. по-късно и над 2,5 милиона бройки продадени, четвъртата генерация на Jimny е тук, за да те отведе на непознати места и да открадне сърцето ти.

Интериор

Завърташ ключа. Таблото светва, а графиките са на пиксели и сякаш взети от автомобил на 15 години. Еха, дизайнът отвън по нищо не подсказва, че вътре може да e толкова спартански (в добрия смисъл) интериорът. Всичко е опростено до максимум и все пак са налични системи за разпознаване на пътни знаци и поддържане на лентата. Инфотейнмънт дисплеят е оборудван с навигация, радио и дори има гласово управление. А в студено време подгревът на седалките влиза в употреба чудесно. Е, не е редно да пропуснем да споменем наличието на твърди пластмаси, които са.. ами, буквално навсякъде. И все пак, общата визия на Jimny е „Rough“, така че фина кожа, прецизни шевове и висококачествени материали просто не биха били на място тук. Няма ускорение от 0 до 100 км/ч за под 4 секунди. Няма 400+ конски сили и няма да я изпуснеш от поглед с едно мигване. Но… автомобилът е жесток! 

Екстериор

Колкото отвътре е опростена, толкова екстериорът впечатлява. Изкрящият Kinetic Yellow цвят е любимият ми сред предлаганите и според мен най-много отговаря на духа на Jimny. Огромните квадратни странични огледала се пренасят от поколения в модела, а фаровете и предната решетка са препратка към първата генерация. Наистина е трудно да пресъздадеш модел на 50 г., като едновременно запазиш неговата автентичност, но и го вкараш във всекидневието на 21-ви век. Дизайнерите на Suzuki заслужават поздравления – това е един достоен наследник на офроуд звездата от 70-те. 

Ако изкараме от картинката 15-инчовите алуминиеви джанти, ще си помислите, че по-скоро принадлежат на някоя мини кола. Но това е мини SUV – 3,65 метра в дължина и 1,65 ширина, а височината му е почти колкото мен – 170 см. Ако планирате да тръгнете с много багаж, то трябва да загърбите приятелите си и да вземете само един с вас. Иначе пространството на задните седалки е достатъчно за кратък престой и побира двама възрастни комфортно, но не и за повече от около 200 км. Ако търсите комфортен SUV, Jimny не е вашият модел. Ако обаче обичате да се забавлявате, то определено трябва да заложите на него – освен това, погледите, които ще съберете по улиците, допринасят за доброто настроение.

Капацитетът на багажника при вдигнати седалки е само 85 литра. Пространството нараства 10 пъти след пускане на седалките - до 850 литра.

На пътя

Техническите параметри на тествания модел Jimny са следните:

  • 1,5-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра
  • 102 к.с
  • 4WD (AllGRIP PRO) задвижване, (основното идва от задните колела)
  • 210 мм клиренс
  • 5-степенна ръчна скоростна кутия
  • тегло от само 1135 кг.

Излизате от пътя, насреща ви има стръмен баир – включвате задвижване на четирите колела на Low Ratio Mode, задният и централен диференциал се заключват и безпроблемно се изкачвате до върха. Истински офроуд с един клик. А когато стане време да поемате по пътя наобратно, скоростта по наклон се контролира благодарение на бутона за HDC (Hill Desсent Control). Или казано накратко, има всичко, което е нужно за качествено офроуд преживяване. 

Но, ако не живеете на пресечен терен, то нека това да не ви притеснява – Suzuki Jimny е също толкова забавен в града, колкото и по коловозите. Макар и ниският му „ръст“, позицията от шофьорската седалка си е точно като на истински SUV. Паркира се лесно на малки пространства, а и преминаването в центъра на София по тесните улици никак не е проблем, защото Jimny е достатъчно маневрен, за да преминете без да съберете боята на друг автомобил. Въпреки казаното, нека не се залъгваме – SUV-ът се чувства най-добре изцапан с кал.

Заключение

Suzuki Jimny е кораво момче за приключенски настроени хора, които не искат много от живота, но държат на незабравимите спомени. А сега към конфигуратора, защото най-новото поколение Suzuki Jimny със сигурност ще се превърне в бъдещата класика.

Цена на Suzuki Jimny с ДДС:

Версия GL 5М (5-степенна ръчна скоростна кутия) – 39 990 лв. / 4А (4-степенен автоматик) – 44 490 лв

Версия GLX 5M – 44 990 лв / 4A – 49 490 лв