50 години Volkswagen Golf. Фейслифтът на осмото поколение

50 години Volkswagen Golf. Фейслифтът на осмото поколение

24/01/2024 0 By Габриела Стойчева

Над 37 милиона модела слизат от поточната линия за 50 години производство. Или математически прочетено това означава, че всеки ден през последните 50 години по над 2000 хора по света са си купували нов Golf.

Volkswagen Golf е най-успешният в историята европейски автомобил и най-продаваният модел на Volkswagen за всички времена. Развитието на осмото поколение на иконата на Volkswagen направи своята световна премиера днес със заявка за най-добрия Golf, правен някога. 

Новият Golf - новите неща отвън

Новият Volkswagen Golf

Най-отличителният признак за промяната са новите LED фарове и стопове, сега оформени по различен начин. Предната броня също е сред елементите, “минали под ножа”. 

50 години Volkswagen Golf. Това е най-новото му поколение

Относно светлините, в първото ниво на допълнителното оборудване ще се предлага и „performance” версия с разширени възможности. Именно в този вариант предницата на Golf ще се откроява ярко с предлаганата за първи път в Европа светеща емблема на Volkswagen, съчетана с хоризонтална светлинна лента с LED елементи в радиаторната решетка.

При новото решение буквите „V”,„W” и заобикалящият ги кръг в емблемата са подчертани с тънки светлинни контури отвън и отвътре.
При новото решение буквите „V”,„W” и заобикалящият ги кръг в емблемата са подчертани с тънки светлинни контури отвън и отвътре.

В допълнителни нива на оборудване новият Volkswagen Golf ще се прелага и с иновативната за марката матрична LED система IQ.LIGHT на предните светлини и новите 3D блокове на задните LED светлини. 

Новият Volkswagen Golf ще добави към текущата си палитра от 11 разцветки четири нови нюанса – Crystal Ice Blue Metallic, Anemone Blue Metallic, OysterSilver Metallic и Grenadilla Black Metallic. При версиите R-Line, GTE и GTI се предлага и нова възможност за контрастно оцветяване на покрива в черно. Гамата от алуминиеви колела с размер до 19 цола също е разширена с пет нови варианта за избор.

И отвътре

Хардуерът и софтуерът на инфотейнмънт системите на новия Golf са изцяло нови, разработени на основата на модулната инфотейнмънт платформа от четвърто поколение MIB4 (Modulare Infotainmentbaukasten4). 

50 години Volkswagen Golf. Това е най-новото му поколение

Това означава, че вече имаме подобрена функционалност, опростена навигация през менютата, които са с нова структура и изцяло ново графично оформление. Същите ще бъдат налети в дисплеи с две опции за размера – базовата версия с размер 10,4 инча и върховата с размер 12,9 инча.

Volkswagen Golf 8
Под дисплея са разположени изцяло новите, по-ергономични и осветени сензорни плъзгачи за контрол на температурата в купето и силата на звука на аудио и навигационната системи.

Хубавото е, че все повече производители намират решения на проблемите с изцяло дигитални бутони в автомобила; в случая на Volkswagen и новият Golf – имаме опция да конфигурираме статични ленти на дисплея, които винаги да стоят на едно и също място с достъп до най-използваните менюта, независимо какво правим по дисплея.

Volkswagen Golf 8

Имаме също така и нов волан, от който са достъпни настройките на дигиталния клъстер отзад и неговата визия.

Двигатели

Volkswagen ще представи новите Golf и Golf Variant на пазара в следните нива на изпълнение – базова версия, средно ниво на оборудване Life, по-високото Style и високо ниво на оборудване R-Line в спортен стил. На двата емблематични спортни варианта Golf GTE и Golf GTI са отредени самостоятелни позиции в гамата. 

На първо време възможностите за избор на задвижване при новия Golf ще включват две plug-in хибридни системи (eHybrid and GTE), две mild хибридни системи с 48 V технология (eTSI), четири бензинови турбодвигателя (TSI) и два турбодизелови агрегата (TDI).

Същите ще са с мощност от 115 до 272 к.с.

При версията Golf eHybrid новото, усъвършенствано второ поколение plug-in хибридни системи за задвижване на Volkswagen предлага системна мощност от 204 к.с., а спортната версия Golf GTE е още по-динамична със своята системна мощност от 272 к.с. И в двата случая мощността се предава към предните колела чрез шестстепенна предавателна кутия DSG, проектирана специално за plug-in хибридните версии на модела. Наред с това новите Golf eHybrid и Golf GTE могат да се зареждат и на правотокови (DC) бързозаряднистанции с мощност до 50 кВт. В хибриден режим на работа пък тяхното задвижване осигурява много дълъг пробег от около 1000 километра с едно зареждане на резервоара.

Новият Golf ще се възползва още от новия 1,5-литров бензинов турбодвигател (1,5 TSI evo2) с променлива геометрия на турбокомпресора (VTG) и високоефективен горивен процес TSI-evo, както и на използването на нова акумулаторна батерия с нетен капацитет 19,7 кВтч (вместо предходната версия с 10,6 кВтч нетен капацитет. Пробегът с изцяло електрическо задвижване вече е около 100 километра, а зареждането вече с максимална мощност от 11 кВт (вместо с досегашните 3,6 кВт).

50 години Volkswagen Golf. Това е най-новото му поколение

Елитната спортна категория ще допълват Golf GTI Clubsport, Golf R и Golf Variant R, като R версиите са оборудвани стандартно със система за двойно предаване 4MOTION. Те се очакват на пазара през втората половина на годината, а през следващата година на пазара ще дебютират допълнителни версии със система за двойно предаване и TSI двигател с мощност 150 кВт. Всички те ще бъдат обозначени с новите дизайнерски елементи, които красят новият Volkswagen Golf.

Новият Volkswagen Golf - двигатели

 

Задвижване и тип каросерия

Мощност(кВт / к.с.)

Трансмисия

Предаване

Mild хибрид

 

 

 

1.5 eTSI1 (Golf/Golf Variant)

85/115

СедемстепеннаDSG

Предно

1.5 eTSI1 (Golf/Golf Variant)

110/150

СедемстепеннаDSG

Предно

Plug-in хибрид

 

 

 

eHybrid1 (Golf)

150/204

Шестстепенна eDSG

Предно

GTE1 (Golf)

200/272

ШестстепеннаeDSG

Предно

Бензинов турбодвигател

 

 

 

1.5 TSI1 (Golf/Golf Variant)

85/115

Шестстепенна механична 

Предно

1.5 TSI1 (Golf/Golf Variant)

110/150

Шестстепенна механична

Предно

2.0 TSI1 (Golf GTI)

195/265

СедемстепеннаDSG

Предно

Дизелов турбодвигател

 

 

 

2.0 TDI1 (Golf/Golf Variant)

85/115

Шестстепенна механична

Предно

2.0 TDI1 (Golf/Golf Variant)

110/150

СедемстепеннаDSG

Предно

Снимки: Volkswagen