Следващото поколение автомобили Rally1  | WRC 2022

Следващото поколение автомобили Rally1 | WRC 2022

17/12/2021 0 By Габриела Стойчева

Най-голямата промяна при следващото поколение автомобили Rally1 е представяне на хибридно задвижване

През 2019 г. ФИА одобри въвеждането на ново поколение автомобили WRC през 2022 г., с петгодишен цикъл на хомологация по време на Световния съвет по автомобилен спорт (WMSC). Когато ФИА вече ратифицира най-новите правила, основното послание беше, че автомобилите ще продължат да изглеждат и да звучат уверено.

hyundai-i20-rally1
Hyundai i20 Rally1 © Hyundai

Тогава ФИА обеща, че автомобилите ще запазят своя агресивен и аеродинамичен стил, макар и без аеродинамичен ефект от скрити канали и промени в устройствата в задната част на автомобила. За да се конкурират, автомобилите на WRC ще работят с приблизително 30 конски сили по-малко от текущите спецификации, което ще бъде постигнато чрез модификация на турбо ограничителя. WRC ще премине към нови правила за клас Rally1 догодина, като Toyota, Hyundai и M-Sport Ford в момента разработват чисто нови автомобили, включващи 100 kW електрически батерии.

Автомобилите ще останат със задвижване на четирите колела, но с по-опростена трансмисия, работеща с пет предавки и без централен диференциал. Ще бъдат разрешени максимум шест трансмисии на автомобил годишно.

Окачването също ще бъде по-малко сложно и ще включва по-къс ход на колелата и по-директни амортисьори, главини, носачи на главините и стабилизатори. Течното охлаждане на спирачките вече няма да бъде разрешено и резервоарът за гориво на автомобила ще бъде опростен по форма в по-икономично решение.

Toyota Gazoo Racing тестове 2021 © WRC

„Достъпното естество на правилата на Rally1 бързо ще позволи на производителите да се борят за победи, докато паритетът на производителността ще помогне да се осигури силна конкуренция между най-добрите пилоти в света“, казаха от ФИА.

„Тези [нови разпоредби] са резултат от месеци на строг анализ и разследване от екипа на ФИА от експертен персонал в тясно сътрудничество с производителите на WRC, като всички разходи за проектиране са необходими, за да се демонстрира осезаема полза, без да се губи етоса на поддържане на най-високо ниво.“

Като част от новите хибридни правила на WRC за 2022 г. за Rally1, производителите вече ще бъдат ограничени от три до два двигателя на автомобил – докато автомобилите, които участват да печелят точки, ще бъдат ограничени до девет 100 kW батерии.

„Броят на двигателите, разрешени за всеки производител, е намален от три на два, докато използването на батерии на сезон (тестването не е включено) за автомобили, влезли да печелят точки в шампионата на производителите, е ограничено до девет за хода на сезона.“ се уточнява в изявление на FIA.

Автомобилите от Rally1 също така ще бъдат маркирани със знак „HY“ с бели букви на червен фон върху панелите на предните врати, заместващ номера на автомобила, за да са по-лесно разпознаваеми от маршалите и зрителите.

Заглавна снимка: Red Bull Content Pool