Себастиан Фетел спечели първото състезание за сезона във Формула 1 2018 г.

Себастиан Фетел спечели първото състезание за сезона във Формула 1 2018 г.

25/03/2018 0 By Габриела Стойчева

Фетел спечели Гран При на Австралия, добавяйки 48-ма победа в кариерата си

Гран при на Австралия 2018 г.

Доминиращ през целия уикенд, енергичен и зареден след майсторска квалификация, защитаващият титлата Люис Хамилтън изглеждаше уверен, че опитът му да вземе пета титла ще започне печелившо. Оптимизмът беше разбит за секунди, когато Себастиан Фетел от Ferrari откри годината с победа, точно както направи миналия сезон.

Въпреки това, след като британският пилот доминира в 20 от 58-те обиколки на състезанието, Фетел поведе, като се възползва максимално от виртуалната кола за безопасност и излезе отпред.

Mercedes вкараха Хамилтън за смяна на гуми в 20-та обиколка, за да изравни пит-стопа на Кими Райконен. По същото време Хамилтън имаше удобна преднина от повече от шест секунди пред Фетел. Колата му изглеждаше здрава и безпроблемна в чистия въздух напред.

Ferrari обаче избраха да не вкарат Фетел в бокса, и когато оттеглянето на Ромен Грожан задейства виртуалната кола за безопасност в 26-та обиколка, Ferrari се възползваха от момента.

„Дори и сега не разбирам какво се е случило“, каза Хамилтън. „Направих всичко, което вярвах, че трябва. Неверие – така се чувствах от този момент до края.”

По-късно Тото Волф призна, че са направили грешка.

Волф коментира, че софтуерът, който са използвали за изчисляване на дупката, която Хамилтън трябва да установи, за да гарантира, че ще запази предимство, е предоставил грешно число. По сметки на Mercedes, Хамилтън разполагаше с време дори с виртуална кола за безопасност и затова не го посъветваха да натиска по-силно и да удължава разликата.

„Софтуерът или системата, които използваме от пет години, просто ни дадоха грешен номер“, каза Волф. „Той не направи нищо лошо. Свеждаше се до софтуерна грешка или алгоритъм, който просто беше грешен.”

Объркването на Хамилтън след състезанието беше разбираемо, а Фетел призна, че е имал малко късмет. „Имахме малко късмет с времето на колата за безопасност“, каза той. 

За Фетел това е идеалното начало на сезона, който, ако в крайна сметка спечели, ще му даде пет титли, изравнявайки личния рекорд Хуан Мануел Фанджо. 

Зад лидерите Райконен и Даниел Рикиардо преминаха финалната решетка съответно на трето и четвърто място, и въпреки че Макс Верстапен записа едва шесто място след необичайно завъртане, колата на Red Bull изглеждаше силна.

McLaren от друга страна се радваше на най-добрия си резултат от 2016 г. насам, като Фернандо Алонсо се възползва максимално от новия си двигател на Renault, за да претендира за пето място.

Нико Хюлкенберг застана на седмо място пред Валтери Ботас, който се възстанови от 15-то място на стартовата решетката. Вторият McLaren на Щофел Вандорн завърши девети, а второто Renault на Карлос Сайнц затвори челната десетка.

Снимка: Reuters