Официалнo! Хърватската компания Rimac Automobili поема Bugatti

Официалнo! Хърватската компания Rimac Automobili поема Bugatti

06/07/2021 0 By Габриела Стойчева

Rimac Automobili обяви най-важната си стъпка в своята история, която започва едва през 2009 г. Хърватският производител на хиперавтомобили се съюзява с емблематичната френска марка Bugatti! В резултат на сътрудничество се роди изцяло ново предприятие, носещо името Bugatti Rimac.

Това, което започва като стартъп компания в гаража на Мате Римац преди 10 години, днес е световноизвестно име, което ще си партнира със 112-годишната история на марката, която до момента нямаше конкурент в класа си. В индустрия, която се развива с все по-голяма скорост, гъвкавостта, иновациите и устойчивостта остават в основата на операциите на Rimac. Базираната в Хърватия компания доказа, че не само може да бъде в крак с технологиите, но и да бъде основата, като определя производителността и технологичния еталон за другите. Обединяването на техническата експертиза на Rimac със 112-годишното наследство на Bugatti в областта на дизайна и инженерството представлява сливане на водещи автомобилни умове, от които в бъдеще ще очакваме да виждаме най-бързите електрически автомобили.

Кой какво ще прави:

Bugatti Rimac ще представлява компанията, която ще развива бъдещето както на Bugatti, така и на Rimac, като обединява ресурси и опит в научноизследователската и развойната дейност, производството и други области.

Rimac Group ще продължи да прави иновации, създавайки както собствени хиперколи, така и да разработва системи и технологии за много световни OEM производители. Такава технология може да видим внедрена и в бъдещите модели Bugatti и Rimac.

След време глобалният щаб на Bugatti Rimac ще бъде разположен в наскоро обявения Rimac Campus, който също ще служи като дом на Rimac Technology. Университетът на стойност 200 милиона евро и с площ от 100 000 кв. м, който трябва да бъде отворен през 2023 г., ще бъде база за всички изследвания и разработки на бъдещите хиперколи Rimac и Bugatti. С високотехнологични иновации в основата си, базата ще даде работа на 2500 професионалисти в областта на автотехнологиите.

Сделката в цифри:

Като част от сделката, Rimac Automobili ще бъде преименувана на Rimac Group, а новосформираното дружество ще бъде основният акционер в Bugatti Rimac с 55% дял. Мате Римац ще запази първоначалния си дял в Rimac от 37%, Porsche също запазват своите 24%, Hyundai Motor Group ще направи същото с 12-те си процента, а останалите 27% ще отидат при други инвеститори. Разработването, производството и доставката на акумулаторни системи, задвижвания и други EV компоненти, с които Rimac е известна и има доверие от много автомобилни производители, ще бъдат обособени в ново предприятие – Rimac Technology, което ще бъде 100% собственост на Rimac Group. Rimac Technology ще остане независима компания, работеща с много световни производители на автомобили.

Мате Римац ще ръководи новата компания. Като главен изпълнителен директор на Rimac Group, той ще управлява Bugatti Rimac и новото подразделение Rimac Technology. Bugatti и Rimac ще продължат като отделни съответни марки, запазвайки съществуващите производствени мощности и канали за дистрибуция. Rimac Automobili съответно запазва сегашните си помещения в покрайнините на Загреб, Хърватия, а производството на Bugatti продължава в Молсхайм, Франция.

Rimac-Group-Shareholder-Structure
Схема на собствеността на акциите в дружеството
Това е наистина вълнуващ момент в кратката, но бързо разрастваща се история на Rimac Automobili. Преживяхме толкова много за толкова кратко време, но това ново начинание извежда нещата на съвсем ново ниво. Rimac и Bugatti са перфектна двойка по отношение на това, което всеки от тях допринася за света. Като млада, пъргава и забързана автомобилна и технологична компания, ние се утвърдихме като пионер в индустрията в електрическите технологии. С Nevera ние също доказахме, че можем да разработим и произведем изключителни хиперавтомобили, които са не само бързи, но вълнуващи и висококачествени. Bugatti, с над веков опит в инженерни постижения, притежава и едно от най-изключителните наследства на всяка автомобилна компания в историята. “ – коментира по-рано новината Мате Римац, основателят и главен изпълнителен директор на Rimac Automobili. 

„Току-що стартирахме най-новия си хиперкар – Nevera – с всеобщо признание. Така че не мога да започна да ви казвам колко съм развълнуван от потенциала на тези две невероятни марки, съчетаващи знания, технологии и ценности, за да създадем някои наистина специални проекти в бъдеще.“

Оливър Блум, председател на изпълнителния съвет на Porsche AG допълни: “Ние съчетаваме силния опит на Bugatti в бизнеса с хиперавтомобили с огромната иновативна сила на Rimac в многообещаващата област на електромобилност. Bugatti допринася за смесеното дружество с богата на традиции марка, емблематични продукти, лоялна клиентска база и глобална дилърска мрежа. В допълнение към технологиите, Rimac допринася за нови разработки и организационни подходи.“