Рали Монте Карло – започва WRC 2021

Рали Монте Карло – започва WRC 2021

19/01/2021 0 By Габриела Стойчева

С най-старото рали в света и най-популярното в европа - рали Монте Карло, ще започне WRC 2021

Монако е целогодишен дом на яхти, шампанско, скъпи автомобили и пищни партита. Два пъти в годината, Княжеството се превръща в много повече от място, в което да изхарчите парите си. Лятото, разбира се, Монако става дом на най-разпространения шампионат в света – Формула 1, където много от посетителите са там колкото за за спорта, толкова и за атмосферата. Зимата обаче, по време на рали Монте Карло, идват хора от цял свят, които забравят за минусовите температури и заменят чашата с шампанско с термос с топъл чай. 

Какво да очакваме

С най-старото рали в света и най-популярното в европа – рали Монте Карло, ще започне сезон 2021 на 21 – 24 януари. Това ще бъде 89-тото издание на култовото състезание, което започва през далечната 1911 г.

Според WRC това ще бъде най-непредсказуемият кръг за годината, тъй като потенциалът за променливо зимно време във френските Алпи носи безброй сложни предизвикателства. Въпреки че асфалтовите пътища са относително прави, шофьорите могат да се сблъскат със сняг, лед, мокри и сухи условия, при това в един и същи етап, поставяйки акцент върху правилния избор на гуми в търсенето на максимално сцепление.

Центърът на състезанието ще бъде Гап, където е и родният край на седемкратния шампион Себастиен Ожие. Трасето е променено с повече от 85%, като общата дължина на 15-те скоростни етапа е 279,88 км. Отпада и отсечката от Монтобан сюр Луиз – Вилбоа-ле-Пенс.

Действието започва в четвъртък следобед. Тестовете започват с два етапа с дължина от 

20,58 км и 20,78 км. В петък скоростните отсечки ще са 5, като две от тях се карат по два пъти. “Уловката” е, че действието започва преди зазоряване в 06:10, когато температурите могат да се променят бързо, заради отстъпването на нощта към деня, което прави избора на гуми още по-сложен. Маршрутът тогава ще бъде с обща дължина от 126,94 км.

Нещата не стават много по-лесни в събота с етапите Ла Бреол – Селоне (18,31 км), който започва по тъмно в 06:30, Сен Клемен – Фрейзиниер  (20.48km), повторение на Ла Бреол – Селоне и след обслужването на автомобилите, колоната се насочва на юг, обратно към Монако.

По традиция в неделния ден се кара в Алпите на Княжеството, като два пъти се преминава пред Кол дьо Тюрини – веднъж с етапа Ла Болен-Весюби-Пейра-Кава и втори път в Ла Кабанет-Кол де Бро.

Легендарният статус на Кол дьо Тюрини идва от там, че това е планински проход, който обикновено по това време на годината е заснежен и заледен. Понякога дори зрителите хвърлят там сняг, което е огромна изненада за пилотите и техните навигатори, които не са записали наличието на подобна настилка в този участък. Така през 2005 година Маркус Грьонхолм и Петер Солберг губят сцепление на леда и се удрят в скалите. Грьонхолм успява да финишира на 5-то място след инцидента, но Солберг отпада поради невъзможност да продължи в резултат на щетите. В същото състезание Себастиан Льоб поставя рекорд за време на трасето в съвременната история на рали Монте Карло от 21 минути и 40 секунди.

Това също така е и най-интересният етап в състезанието.

Снимка: Red Bull Content Pool