Осма победа за Себастиен Ожие на рали Монте Карло

Осма победа за Себастиен Ожие на рали Монте Карло

24/01/2021 0 By Габриела Стойчева

Себастиен Ожие отпразнува своята 50-та победа в Световния рали шампионат и рекордна осма победа на рали Монте Карло

Себастиен Ожие успя да защити своята титла от Световния рали шампионат през 2020 г. с услепително представяне във френските Алпи, овладявайки сняг и лед. Ожие, който забави пенсионирането си за един последен сезон на WRC, повече от удвои преднината си в последния мач за емоционална победа в родното му място в Гап. 1-2 отбеляза мечтания старт на управленската кариера на Яри-Мати Латвала като директор на отбора.

Осемте победи на Себастиен Ожие обхващат три десетилетия и са постигнати с пет различни производители. В днешния последен ден от състезанието френското дуо на Toyota Gazoo Racing спечели три от четирите етапа за деня включително и пауър етапа, където добавиха 5 бонус точки и постигнаха максимални 30 точки от ралито.

„Това не е лош край на уикенда“, споделя Себастиен Ожие. „Колата беше невероятна. Наистина ми хареса уикенда, беше удоволствие. Сега почти имам сълзи в очите и беше добро решение да направя още една година. Яри-Мати – добре дошъл шеф, с победа!“ 

Елфин Еванс водеше в събота вечер след загубата на времето на Ожие, но не успя да надмине колегата си и почувства, че е бил твърде предпазлив в трудните условия.

„Беше добре, но не се почувствах на 100 %, както трябваше да бъде. Имаше някои добри етапи, но не беше постоянно. Може би бяхме малко под точката, която можете да наречете риск “, обясни той.

Кале Рованпера водеше битка с Нювил, като младият пилот определено показа на какво е способен, завършвайки на четвърто място с изоставане от почти минута и половина зад белгиецът.

Дани Сордо завърши пети в друг i20 след разочароващ уикенд за испанеца на последното му рали със състезателя Карлос дел Барио. Японецът Такамото Кацута завърши шести в друг Yaris.

Снимки: WRC