Porsche Taycan Turbo S е новата кола за сигурност във Формула Е

Porsche Taycan Turbo S е новата кола за сигурност във Формула Е

18/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Проектиран да бъде нещо повече от автомобила за сигурност във Формула E, впечатляващият дизайн на Porsche Taycan Turbo S носи цветовете на всички 11 отбора, участващи в шампионата, както и цветовете на ФИА и Формула Е

Taycan Turbo S символизира отдадеността на всички отбори във Формула E и общия път към бъдещето на състезанията с изцяло електрически мотори. В същото време дава визуален израз на социални ценности като разнообразие и общност. Числото 22 признава представянето на 22-мата пилоти, които се състезават в серията този сезон.

Two Porsche Tyacan Turbo S Formula E Safety Car

„Горди сме, че Формула E е поверила на Porsche тази задача – такава, която е важна за безопасността на неговите пилоти“, казва Томас Лауденбах, вицепрезидент на Porsche Motorsport. „С Taycan Turbo S като официален автомобил за сигурност, ние даваме важен принос за безопасността на пистата и също така подчертаваме важността на Формула E за Porsche Motorsport. Отличителният дизайн илюстрира нашия ангажимент към успешното бъдеще на тази иновативна състезателна серия. Въпреки че сме съперници на пистата, ние заедно разпространяваме това послание към света. Нещо повече, надяваме се, че това също ни позволява да се харесаме на по-млада целева аудитория, която все още не са фенове на моторните спортове.”

Porsche Taycan Turbo S ще бъде официална кола за сигурност в осмия сезон на електрическия еквивалент на Формула 1.

Благодарение на неговата управляемост и безопасност, както и на мощността си от 761 к.с., високопроизводителният Taycan Turbo S е идеалният избор в критичната роля на автомобил за безопасност в единственият шампионат изцяло провеждащ се в сърцето на емблематични световни градове, като Лондон, Мексико Сити, Ню Йорк, Берлин, Монако и Сеул. С Launch Control, водещият модел от гамата Taycan ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди и достига максимална скорост от 260 км/ч.

Преобразуването на Porsche Taycan Turbo S в кола за сигурност изисква монтиране на клетка отвътре и състезателни седалки с шест точкови предпазни колани, както и кабелни колани за осветлението на автомобила за безопасност и системата Marelli Logger. Мигащи светлини също са интегрирани в броните. Новото работно място на Бруно Корея (Португалия), дългогодишният шофьор на колата за сигурност във Формула Е на ФИА, е допълнително оборудвано с пожарогасител и високотехнологична комуникационна система. В резултат на това автомобилът за сигурност отговаря на всички изисквания за обслужване в силно конкурентна серия като Световния шампионат на ABB FIA Formula E.

Снимки: Porsche