Porsche 968 L’ART от L’Art de L’automobile – за изкуството, културата и любовта към колите

Porsche 968 L’ART от L’Art de L’automobile – за изкуството, културата и любовта към колите

30/09/2021 0 By Габриела Стойчева
Ако все още не сте чували за пространството L’Art de L’automobile, намиращо се в централен Париж, следващите няколко реда са интро за компанията и човекът зад нея – този, който създаде звездата на днешната публикация, Porsche 968 L’ART.

Артър Кар – запомнете това име, защото макар на европейската автомобилна сцена то да е добре познато, тук у нас не съм попадала на текст, който да го споменава. Артър е собственик и създател на шоурума L’Art de L’automobile – компания, която търгува и колекционира ценни класики. А Артър очевидно не само ги “складира”, той обича да превръща автомобилите в истинско изкуство. 

Arthur Kar Carrera GT
Ⓒ Alex Brunet

Понеже би било невъзможно да разберете Porsche 968 L’ART без да познавате създателя, това е част от неговата история, събрана в няколко реда от Клер Томсън-Джонвил, редакционен директор на списание i-D France:

“Когато бях малък започнах работа в гаража на баща ми в Ливан и там се запознах с колите и най-вече с Golf. В логото на моята марка е изобразен Golf, защото винаги съм го имал. Израснах в тази кола, първата, която ми хареса. Никога не съм бил привлечен от Ferrari или Porsche. Обичах колите, исках да ги карам вече, но също толкова обичах баскетбола, BMX, скейтборда или спорта. Всичко, което ме вдъхновява днес, е от онези младежки моменти. Поддържам връзка и с приятелите си, с които съм израснал в Епине-сюр-Сен, продължавам да ги виждам, защото ме прави щастлив и връща спомени. Когато напуснахме училище и видяхме как минава Mercedes S-класа, за нас това беше недосегаемо! Всички искахме да изглеждаме като този „господин“. Това ни вдъхнови. Имах късмета да бъда нает от Porsche на 16 години, за да работя по механиката на база работа-обучение, защото имахме някои финансови проблеми. Тогава вече познавах добре автомобилите, защото работех в гаража на баща си. За щастие те ме приеха и това наистина даде началото на малката ми кариера. Там визията ми за изкуството на колата се задълбочи.“ – споделя Артър Кар.

Кариерата си като търговец на редки, или така да ги наречем, по-специални автомобили, започва около 20-годишна възраст с… Porsche. И то не какво да е, а модел 996, при това Turbo. Винаги съм имала специално място в сърцето си за смятаното от мнозина “най-грозно” Porsche от “новите”. Истината обаче е, че Porsche моделите, също както виното, стават по-добри с времето. И по-красиви, но за разлика от виното, при което има научно доказателство за това, то за тези коли няма обяснение. Изненада – същото е и с любовта.

Два месеца въпросното 996 Turbo остава у него, когато го продава, за да купи следваща, и така колелото се завърта. Останалото е история, която може да разгледате тук: http://www.lartdelautomobile.com

lart-de-lautomobile-reversible-crewneck
Ⓒ L'Art de L'automobile

През 2017 г. Артър Кар развива и още един аспект от L’Art de L’automobile – модата, буквално. Въпросната година той създава собствен бранд за дрехи, който отразява света на автомобилите и разбира се компанията му L’Art de L’automobile. Това начинание самият той не определя като желание за дизайнерска изява, а като култура. Защото дрехите са не по-малко признак на култура от автомобилите.

Ако сте стигнали дотук, не се притеснявайте, спазвам си обещанието за това кой е звездата в този текст:

За съжаление обаче, както любовта, виното и Porsche, това изкуство не може да се опише. Да, разбира се, че мога да посоча наситенозеления цвят на купето, специално създаден за проекта, който отнема на Кар и екипа му 18 месеца работа в парижанската им работилница. Също така купето очевидно е превърнато в роудстър. Задницата? Вдъхновена от тази на класическото Porsche Speedster. Интериорът пък е с етикети от Porsche TAG Heuer, Recaro и Bose. Но това обяснение има значение само след като сте видяли автомобила, макар и виртуално, усетили сте историята му и желанието, с което е направено. То е движение, култура, която не носите ли в себе си, няма да забележите. Това е 968 L’ART от L’Art de L’automobile – за критиците е неуспешен опит за ретро препратка, за други нещо, което просто се движи по улиците. Но истината е между редовете. Това не е проект създаден за всички, а проект, създаден от Артър за определена група от хора. На някои просто им отива, а други просто го споделят.

“От самото начало винаги съм имал много ясна визия за автомобила. Ето защо искам да подчертая червения Golf от моята младост: едно Ферари не е по-добро от червен Golf. Колата е състояние на духа и всъщност стил. Това е есе едно носите бял чифт Nike Air Force 1s все пак. В зависимост от момичето, което ги носи, стилът ще се промени и едното определено ще ги носи по-добре от останалите. Е, с колите е същото.”