Porsche ще използва синтетично гориво в бъдещите си модели с ДВГ и класическите

Porsche ще използва синтетично гориво в бъдещите си модели с ДВГ и класическите

05/02/2022 0 By Габриела Стойчева

След като технологията бе успешно приложена от Porsche в състезаващите се 911 GT3 Cup в Porsche Mobil 1 Supercup през 2021 г., синтетичното гориво намери приложение и в най-новия и най-мощен Cayman в историята

По време на GP Ice Race в Цел ам Зее, Австрия, Porsche представи 718 Cayman GT4 RS и варианта му Clubsport, задвижвани от синтетично гориво. Изглежда Porsche е една от малкото компании, които не виждат бъдеще без своята история – чрез употребата на синтетично гориво, добито по въглеродно неутрална технология, компанията иска да припомни, че техните автомобили не са направени да бъдат актуални за няколко години, а за цели десетилетия. 

Porsche Cayman GT4 RS & Clubsport on GP Ice Race

Синтетичното гориво се произвежда с помощта на електричество, генерирано от вятърна енергия. Водата се разгражда на своите компоненти, водород (H2) и кислород (O2), чрез електролиза. След това водородът се обработва с CO2, извлечен от въздуха, за да се получи е-метанол. В следващата стъпка, известна като синтез от метанол към бензин, той се превръща в синтетичен суров бензин, който от своя страна се преработва в стандартно съвместимо бензиново гориво, което може да се използва във всички бензинови двигатели.

Porsche e-fuel plant in Chile

Горивото се добива в първия в света интегриран, мащабен търговски завод за производство на тези синтетични, почти въглеродно неутрални горива, в провинция Магаланес, южно Чили. Проектът е разработен съвместно с Porsche и Siemens Energy.

Walter Rohl tests the Cayman GT4 RS on GP Ice Race

„Обнадеждаващо е, че в бъдеще ще мога да се радвам на класическите си коли без лоша съвест, защото ще се движат на eFuels“, коментира Валтер Рьорл. „Зареждането на 50-годишна кола с eFuels – това е чиста устойчивост.”

Porsche Cayman GT4 RS on e-fuel

Очаква се пилотният завод да произвежда около 130 000 литра ‘е-горива’ годишно, започвайки от тази година. Porsche ще закупи този обем изцяло – и първоначално ще използва възобновяемото синтетично гориво предимно в моторспорта. В бъдеще Porsche ще използва eFuels в собствените си модели с двигатели с вътрешно горене – включително класически автомобили.

Снимки: Porsche