Peugeot TotalEnergies ще кара във FIA WEC 2024 със старата кола до кръга в Имола

Peugeot TotalEnergies ще кара във FIA WEC 2024 със старата кола до кръга в Имола

20/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Вторият пълен сезон на Peugeot TotalEnergies във FIA WEC стартира този уикенд в откриващия тест

Отборът Peugeot TotalEnergies ще стартира двата си Peugeot 9X8 в сезон 2024 на Световния шампионат за издръжливост на 24-25 февруари в т.нар. “пролог”, и след това в първото официално състезание на 2 март в 1812 км в Лусаил, Катар

Peugeot TotalEnergies са готови за новия сезон на FIA WEC, макар и със старата кола

Пилотите с коли #93: Микел Йенсен – Нико Мюлер – Жан-Ерик Верн и #94: Пол Ди Реста – Лоик Дювал – Щофел Вандорн, ще се възползват от наученото през изминалия сезон с миналогодишната версия на Peugeot 9X8, преди автомобила да бъде заменен с версия за сезон 2024 за състезанието в Имола на 21 април.

Peugeot TotalEnergies са готови за новия сезон на FIA WEC, макар и със старата кола

Катар е мястото, където започва един вълнуващ нов сезон за Team Peugeot TotalEnergies, с девет производителя, участващи в шампионата и не по-малко от 19 автомобила в клас Hypercar. Рекорден брой, който обещава да предложи много конкурентна и оспорвана битка.

С около десет часа състезание, планирани на международната писта Лусаил (5,38 километра), вдигането на завесата за сезон 2024 на FIA WEC се очаква да представлява значително предизвикателство. Това е второто най-дълго събитие в календара, след 24-те часа на Льо Ман. Това ще бъде истински тест както за пилотите, така и за колите и гумите, особено като се има предвид, че горещите условия се очаква да играят жизненоважна роля. 

Екипът ще трябва да се справи с предизвикателствата на два фронта: да се представи добре с актуалния през 2023 г. Peugeot 9X8, като същевременно следва стриктно плана за Peugeot 9X8 – 2024, който трябва да бъде готов за Имола през април. 

Peugeot TotalEnergies са готови за новия сезон на FIA WEC, макар и със старата кола

„Очакваме да бъде трудно състезание,“ потвърди Оливие Янсони, технически директор на Peugeot Sport. „Надеждността ще бъде ключов фактор, но ние имаме предимството да знаем, че Peugeot 9X8 – 2023 е изпитан и тестван автомобил и се е доказал като стабилен във Фуджи и Бахрейн, в края на миналата година. Ще трябва да постигнем производителност без грешки по отношение на пилотите, надеждността и стратегията. Ако успеем да направим това, можем да се възползваме максимално от обстоятелствата. Разполагаме с някои нови инструменти, които да ни помогнат да подобрим представянето си. Решени сме да постигнем възможно най-добрия резултат.”

Въпреки че пистата ще бъде нова за много състезатели, всеки ще има шанса да се справи с нея по време на „пролог“ етапа преди откриващия кръг. В Peugeot Sport членовете на екипажа също ще могат да се подготвят напълно за новия сезон на симулатора, като всичките шестима пилоти ще се сменят зад волана. Пилотите ще имат възможността да се запознаят с тънкостите на пистата, както и тези на Peugeot 9X8 след зимната пауза, докато инженерите ще могат да работят по настройката на колата и да планират няколко потенциални ситуации, така че отборът да може да реагира бързо на всяка възможност, когато е на пистата.

Последната неизвестна е факторът въведен от FIA, а именно BoP.

„Ще има нови корекции в баланса на представянето преди откриващия кръг“, коментира Жан-Марк Фино, старши вицепрезидент на Stellantis Motorsport. „Peugeot 9X8, който ще се състезава в Катар, ще бъде идентичен с този, който се състезава във финалните състезания за 2023 г. Следователно BoP трябва да го позиционира по-близо до представянето на най-добрите конкуренти. Затова идеята ни е да се да се борим за лидерските позиции.”

Снимки: Peugeot TotalEnergies