Lexus представи изцяло новия NX

Lexus представи изцяло новия NX

12/06/2021 0 By Габриела Стойчева

Новото поколение заменя модела, който беше много успешен за Lexus в Европа, с повече от 170 000 продадени бройки от представянето му през 2014 г. до момента. Над 95% от частите, които изграждат това поколение NX, са изцяло нови, като фокусът на модела пада върху пътното поведение на автомобила и неговата ефикасност.

Изцяло новият NX отваря следващата глава за Lexus, предвещавайки:
· нови насоки в екстериора и интериора
· 4 двигателя, включително и първия хибриден електрически (PHEV) на Lexus
· динамични подобрения, които осигуряват по-свързано шофиране
· мултимедия от следващо поколение
· съвременни технологии за по-високи нива на безопасност, комфорт и удобство

Как изглежда той отвън?

Новият NX бележи началото на значителна еволюция на дизайна на Lexus, като същевременно остава верен на основната философия на марката. Новият модел постига авангардната привлекателност на оригиналния NX, но също така представя по-изтънчен, динамичен и зрял външен вид с по-мускулест характер.

В сравнение с първото поколение NX, общата дължина се е увеличила с 20 мм, междуосието с 30 мм, ширината с 20 мм и височината с 5 мм. 

Отпред решетката играе по-важна роля в дизайна на автомобила: представена с по-изправена и по-фина рамка, която подчертава елементите около нея, като същевременно дефинира отличителния вид на всеки един Lexus. Агресивното впечатление се подсилва от по-широките предни и задни калници (подсигурени от платформата NX Global Architecture K (GA-K)).

Отзад отличителните нови функции включват нови L-образни задни комбинирани светлини, с характерният за Lexus цял стоп, който обхваща ширината на автомобила. Също така емблемата на Lexus е заменена с името „LEXUS“, изписано отзад, създавайки по-модерен външен вид.

Функционалната красота си личи в детайлите, създадени в сътрудничество между дизайнерите на NX и инженерите за изпълнение за контрол на въздушния поток над и под тялото, като странични прагове и новият триизмерен дизайн на кората под двигателя, който прилича на повърхността на голф топка. По този начин се създават микро-струи във въздушния поток под автомобила, подобрявайки стабилността в права линия при високоскоростно шофиране.

 

Еволюцията отвътре

Новият NX бележи първото приложение на новата концепция Tazuna на Lexus за дизайна на кокпита. Вземайки името си от японска дума, описваща контрола на ездача над коня, използвайки юздите, интериорът се фокусира върху това да даде на водача директен, интуитивен контрол върху превозното средство, следвайки принципа на „ръцете на волана, очите на пътя“. Пример за интуитивно управление, което е от основно значение за концепцията, са превключвателите за проследяване на докосване на волана, които могат да бъдат персонализирани да управляват предпочитаните от водача функции. Когато се използва превключвателят, формата му се показва на хед-ъп дисплея, така че водачът не трябва да сваля очи от пътя, за да провери функцията, която иска да работи.

Тази философия за минимално разсейване от пътя се вижда и в мултимедийния екран, инфотейнмънт дисплея и централизираните измервателни уреди, които са групирани в единна област, така че тяхното съдържание може да се чете с минимално движение на очите и главата .

Подобен принцип се прилага и при подреждането на бутоните за управление на превозното средство: стартерът, лостът за превключване, управлението на климатика и бутонът за избора на режим на движение са настроени на едно и също място, така че обхватът и работата са опростени и напълно интуитивни.

За интериора Lexus изследва и разстоянието от раменете до пръстите на хората по света, за да определи оформление, което осигурява отличен контрол, без да нарушава стойката на водача, така че всеки да се чувства комфортно, независимо от пропорциите си.

Новият NX е първият модел на Lexus, който е оборудван с електронна система за освобождаване на врати e-latch. Тази електронна система заменя познатата вътрешна дръжка на вратата с превключвател с бутон, разположен до подлакътника в панела на вратата. Като много от функциите в Lexus, и тук тази електронна дръжка е вдъхновена от традиционните хартиени разделители на стаи в японските домове.

Удобството се осигурява и от функциите за дистанционно управление, достъпни за всички нови собственици на NX, използващи приложението Lexus Link, с предварително загряване или охлаждане на кабината преди започване на пътуването и заключване и отключване на вратата.

Работата на вратата на багажника също е подобрена, така че тя е едновременно по-тиха и по-бърза – времето за отваряне или затваряне е намалено наполовина, до около четири секунди.

Отвъд красивия дизайн ни чакат 4 двигателя

NX 450h +

Най-мощната версия на NX 450h + разполага с четирицилиндров 2,5-литров хибриден двигател и акумулаторна литиево-йонна батерия с 18,1 kWh, най-високият капацитет в своя клас. Допълнителен заден електрически мотор позволява задвижване на всички колела перманентно. Вградената система произвежда 306 к.с. и се очаква да даде ускорение от 0-100 км/ч за малко повече от шест секунди. За разлика от това обаче, очакваните емисии на CO2 (комбиниран цикъл на WLTP) под 40 g/km и икономия на гориво под 3 l/100 км са определени за най-добрите в класа на NX.

С NX 450h + ще може да изминете 63 км изцяло на ток и имате електрическо шофиране със скорост до 135 км/ч. 

Интересното тук, е че Lexus plug-in hybrid electric поддържа висока ефективност, когато батерията е изтощена. При много конкуренти когато електрическият пробег падне се разчита само на работата от двигателя, докато в NX 450h + по подразбиране се използва хибридна система със самозареждане, която Lexus твърдят, че подобрява ефикасността на автомобила с 20% повече от конкурентните системи.

Поставянето на плъгин системата не компрометира практичността на NX – багажникът има същият капацитет като хибридния модел, а тук имаме и поделение под пода за съхранение на кабели. Капацитетът на резервоара за гориво също е непроменен – ​​55 литра.

NX 350h 

Следващият двигател се намира в NX 350h, който има 22% повече мощност от настоящия модел, като извaжда 242 к.с. и има подобрено ускорение от 0-100 км/ч с 15% – до 7,7 секунди, като в същото време дава очаквано намаляване на емисиите на CO2 с около 10 % спрямо предходното поколение NX.

NX 350h ще се предлага както с предно, така и със задвижване на четирите колела. 

2.5 И 2.4 турбо

Два нови бензинови двигателя ще засилят конкурентоспособността на новия NX на пазарите в Русия и Източна Европа.

Гамата разполага с 2,4-литров турбокомпресор в NX 350, развиващ 279 к.с. и 430 Нм въртящ момент. Силата му е съчетана с осемстепенната автоматична скоростна кутия Direct Shift с нови, по-къси съотношения. Разпределението на въртящия момент между предния и задния мост може да се регулира от 75:25 до 50:50 според условията на шофиране.

Другият нов двигател – 2,5-литровият агрегат с 199 к.с. ще се позиционира в NX 250, който също ще се предлага с перманентно задвижване на всички колела и осемстепенна автоматична скоростна кутия Direct Shift.

Технологиите в действие

Чрез използването на платформата Lexus Global Architecture K (GA-K), NX има по-нисък център на тежестта (-20 мм) и подобрен баланс на теглото в съотношение отпред/отзад, идващ основно от новия дизайн на окачването – MacPherson отпред и двойни носачи отзад.

Освен това е проектирано много по-твърдо тяло, използващо иновативни леки материали, за да добави здравина и да позволи тежестта на допълнителните укрепващи елементи. Предницата и капакът са изработени от алуминий и е разработена нова технология за лазерно пиниране, в допълнение към лазерното винтово заваряване и използването на лепила за присъединяване към конструкцията. 

Към тези 95% изцяло нови компоненти спада и мултимедийна платформа. Тя въвежда интелигентни услуги, включително усъвършенствана офлайн навигация (където местният пазар поддържа технологията) чрез модула за комуникация на данни на автомобила (DCM). Това осигурява информация за пътуване в реално време и актуализации на събитията за трафик, без да се използва планът за данни на собственика (четиригодишен пакет с данни е включен в цената за покупка на автомобила). Системата предоставя и нов асистент ‘Hey Lexus’, който реагира на естествени диалози с гласови команди, сякаш разговаряте с колата.

Стандартната система Lexus Link Connect използва 9,8-инчов дисплей със сензорен екран против отблясъци и допълнителни бутони за интуитивен достъп до най-често използваните функции.

Системата Lexus Link Pro използва нов 14-инчов дисплей – един от най-големите в този клас. Той е стандартен за по-високите нива на оборудване и се предлага като опция при базовите. Скоростта на процесора (централен процесор) е 3,6 пъти по-бърза от текущата система.

New Lexus NX Engines