Lancia Delta Integrale се завръща в моторспорта… с електрическо задвижване

Lancia Delta Integrale се завръща в моторспорта… с електрическо задвижване

23/11/2021 0 By Габриела Стойчева
Един от най-известните автомобили в рали дисциплината, Lancia Delta Integrale, се завръща в Световния рали крос шампионат от 2022 г. – но този път като електрически автомобил.

Екипът на GCK, който също планира да влезе в Дакар 2024 с автомобил, задвижван от водород, обяви, че ще участва с електрическа Lancia Delta Evo-e в Световния шампионат по рали крос следващата година, която ще бъде базирана на по-рано създадената от GCK Exclusive електрическа конверсия на Lancia Delta Integrale.

Легендарната Lancia, която печели осем титли в Световния рали шампионат между 1988 и 1992 г. – пет при производителите и три победи на пилоти – се възражда в рали кроса с най-модерния комплект RX1e, разработен от австрийската фирма Kreisel Electric. Двата мотора ще генерират 680 к.с. и 880 Nm въртящ момент, осигуряващи брутално ускорение. С възможността за достигане от 0-100 км/ч за по-малко от 2 секунди, ускорението всъщност е по-бързо от това на модерен автомобил от Формула 1, който достига до 100 км/ч за около 2,6 секунди.

Използвайки комбинация от слънчева енергия и такава, събрана от мрежи за зелена енергия преди състезателните уикенди, GCK Energy ще доставя електричество за презареждане на батериите на всички автомобили между състезанията. Това ще направи новото поколение рали крос шампионат един от най-отговорните за околната среда дисциплини в международния автомобилен спорт.