KOENIG-SPECIALS: историята на най-лудото тунинг ателие на 80-те

KOENIG-SPECIALS: историята на най-лудото тунинг ателие на 80-те

19/03/2021 0 By Габриела Стойчева

KOENIG-SPECIALS - нещо наистина специално

Едва ли има човек на тази земя, който – ако се интересува от тунинг на автомобили – не познава името KOENIG-SPECIALS. Основана официално през втората половина на 70-те години на миналия век, но придобила популярност през следващите две десетилетия, легендарната тунинг къща е създала едни от най-мощните и интересни машини в света. А това е нейната история:

Един човек и едно Ferrari - началото

Вили Кьониг, по-късно основателят на KOENIG-SPECIALS, купува първото доставено в Германия Ferrari 365 BB през 1974 г. Въпросното Ferrari е струвало около $35 000 – $45 000 – в зависимост дали има EPA сертификат (като нашите еко-стикери), онези години. Сумата изобщо не е била по джоба на всеки европеец тогава, но през 80-те в Германия е имало много заможни хора, a именно благодарение на това западната държава става особено подходящ дом за скъпите тунинг ателиетата като AMG, RUF, Gemballa и Boschert, които познаваме днес. 

Самият Кьониг по онова време е магнат в сферата на издателството и автомобилен състезател, откъдето и придобива богатството си. Започва състезателна си кариера едва на 17 години, тайно, като използва псевдонима Робърт Франк и взима автомобила на майка си – Ford Taunus 12M. Родителите му остават с впечатление, че той заминава за важни пътувания през уикендите, когато всъщност Кьониг скришом от тях участва в ралита и планински състезания…. Е, поне докато не изгрява на първата страница на местния вестник със заглавието, че е спечелил състезание. 

1990: Willy König, Porsche 935 K3 Le Mans

Едно от ранните постижения на Кьониг е спечелването на „Deutsche Bergmeisterschaft” (германско първенство по планинско изкачване) през 1962 г. с Ferrari 250 GT SWB Berlinetta отново под псевдонима си Робърт Франк. В резултат на това Енцо Ферари кани лично Кьониг на събитие в Маранело в негова чест. Всъщност, състезаването с коли наистина много се отдава на Кьониг, който по-нататък пилотира автомобили като Ferrari 275 GTB, Ford GT40, Lola T70, BMW M1 Procar и Porsche 962 и дори печели немския „Spezial-Tourenwagen-Trophy” в Porsche 935K.

По-късно слага двигател от Porsche 962 в него и катастрофира с над 230 км/ч на Нюрбургринг, но това е само малка подробност от истински лудото портфолио на Вили…

Но да се върнем на историята за KOENIG-SPECIALS

Както споменахме, Кьониг купува Ferrari 365 BB през 1974 г., което се превръща и в неговия първи проект. Разочарован от спортното поведение на колата, той решава да я направи по свой вкус – мощна, бърза, дива и разбира се, с невероятен звук. Започва като слага турбокомпресор на плоския 12-цилиндров двигател, за да извади 450 к.с., слага по-добри гуми, монтира състезателно окачване и накрая изгражда бодикит около купето. 

Когато хората виждат колата на Кьониг, първата им реакция е присмех. Но това също е и последната подигравателна реакция, преди да видят машината на пистата. Бързината, елегантността и мощността направо онемяват публиката. Веднага след това мнозина вдигат ръка и казват, че искат да имат такава кола, независимо от цената.

Така се ражда KOENIG-SPECIALS – под “натиска” на хората да имат хардкор шосейни машини пригодени за истинско моторспорт изживяване

Ferrari 365 BB by Koenig-Specials
Ferrari 365 BB на Кьониг
KOENIG-SPECIALS logo

*KOENIG-SPECIALS се изписва с главни букви, защото по онова време в Германия е имало и друга автомобилна компания König, а за да не стават обърквания Вили Кьониг добавя едно “Е” и типично в осемдесетарски стил прави изписването на името с главни букви.

Първите коли на KOENIG-SPECIALS са основно от марката Ferrari. Кьониг не е действал сам – от едната си страна е имал тунерът Франц Алберт, а от другата Виторио Стросек, който е отговарял за аеродинамиката на моделите. Портфолиото им бързо прераства отвъд Ferrari и те представят тунинг на луксозни марки като Mercedes-Benz, BMW, Lamborghini, Jaguar и Porsche.

И само за да си представите колко ментални са били проектите на Кьониг:

KOENIG-SPECIALS създава „Road Runner” – силно модифицирано Porsche 930 Turbo, което прилича на нещо извън тази планета, но всъщност е „просто“ едно раздуто 911 с фарове от Porsche 928 и задни светлини от Audi 200.

Ателието прави още умопомрачаваща модификация на Ferrari F40, способно да произвежда 750 к.с., слага единично турбо на Ferrari 308, което има 400 к.с., и слага двойно турбо с 850 к.с. на F50, което става със съотношение мощност/тегло от само 1,47 кг на к.с., превръщайки го в един от най-бързите шосейни спортни автомобили по онова време…

На BMW пък слага гуми, които са толкова широки, като че ли са от трактор.

Лудостта достига своята кулминация, когато забраняват класа от Група C – тогава Вили започва да изкупува вече излишните шасита 962, преустроива ги в KOENIG-SPECIALS C62, добавя климатик и ги продава като шосейни автомобили за милион германски марки!

KOENIG C62
KOENIG C62 е първият състезателен автомобил от Група С, одобрен за конвенционална пътна употреба от немския MOT (TÜV).

The one & only

Ferrari Testarossa обаче остава криптонита за Вили. Testarossa е смятан за ултимативния автомобил на 80-те – такъв, който дефинира десетилетието за спортните модели. Естествено, за шизофреничния ум на Вили, това изобщо не е така. Първата версия, която той създава, е през 1985 г. и има 710 к.с. Три години след това прави и версия с 800 к.с. и максимална скорост от 349 км/ч., наречена Competition. Година след това следва Competition Cabrio – кабриолет версия на купето, която от Ferrari никога не създават оригинално. 

Следва и най-лудата версия на Testarossa – Competition Evolution. Виторио Стросек преобразява цялото тяло на Testarossa, като променя острите линии, които оригинално Pininfarina създава, в още по-остри. “Изглажда” страничните черти, идващи от въздуховодите и променя цялата задна броня, откъдето ще се показват накрайниците, които ще захранват двойното турбо. Така Testarossa Competition Evolution започва да прилича повече на F40. Отвътре има фина поръчкова тапицерия и 1000 W Kenwood озвучителна система с 16 високоговорителя.

Франц Алберт и Вили прецизно преработват ходовата част, разположена под разширеното от Стросек тяло, слагат стабилизиращи щанги и широки джанти. Те успяват да изкарат от 12-цилиндровия двигател немислимите 1000 к.с., позволявайки на тунингованото италианското чудовище да ускорява от 0-100 км/ч за само 3.4 секунди. Максималната скорост? 380 км/ч… Всичко това е създадено във време, в което да извадиш 400 к.с. от мотор е било нещо рядко и почти нечувано…

Тези 1000 к.с., които Вили и екипът вадят от Testarossa, са постигнати цели 15 години преди Bugatti изобщо да опита да вкара толкова мощност в автомобил.

Според списанието Road & Track цената на Competition Evolution тогава е била 595 900 американски долара, което се равнява на над 1,1 милион в днешни времена.

Едно изречение може да кажем за тунинга: там, където „обикновената“ Testarossa поставя нова дефиниция на пърформанс за времето си, версията на Кьониг надминава с лекота.

Сред ексклузивните купета и лимузини, базирани на Mercedes SEC, изтънченият дизайн започва да се комбинира с оптимална технология, постигаща световно внимание. През годините KOENIG модели и специални дизайни са били доставяни и на знаменитости, като Diablo Special Roadster с 800 к.с. и двойно турбо. Известни личности като Майк Тайсън и Силвестър Сталоун също са клиенти на немското тунинг ателие.

Най-успешният модел на базата на BMW се превръща купето 840/850 с компресор с мощност до 500 к.с. и пълна модификация KOENIG-SPECIALS. 

KOENIG-SPECIAL Lamborghini Diablo

Залезът на KOENIG-SPECIALS

В края на 90-те автомобилните компании започват вътрешен тунинг под формата на BMW M или Mercedes-AMG. Славата на KOENIG-SPECIALS постепенно започва да отслабва пред този факт, а и още повече когато започват да се съдят с Енцо Ферари за имената на моделите им. След бурни разговори, накрая постигат споразумение да премахнат всички емблеми на кончето на Ferrari от моделите на Кьониг. По същото време на хората започва да им става все по-трудно да възприемат дръзкия дизайн и тотално лудия пърформанс на автомобилите. Автомобилната пресата пък намира трудности в оповестяването на техни модели, защото не могат да нарекат един модел “Ferrari от Koenig” например.

В днешни времена KOENIG-SPECIALS още съществува, но фокусът им е върху малки тунинг детайли, така че не може да си поръчате цяла кола от тях.

Ако и вие се размечтахте, почакайте - имаме още малко снимки на колите от KOENIG-SPECIALS

Снимки: Mark Riccioni, Autogesport, KOENIG-SPECIAL