Поглед назад: създаването на Honda NSX

Поглед назад: създаването на Honda NSX

17/03/2021 0 By Габриела Стойчева

Honda NSX и до днес остава една от най-значимите японски коли в света

През началото на 90-те години JDM културата не е разпространена в Европа или по-точно марки като Mazda, Nissan и Toyota са значително недолюбвани на фона на спортните автомобили, които Европа предлага – Ferrari, Lamborghini, Maserati и Porsche.
Това, което различава обаче гореспоменатите японски марки от Honda, е че те вече имат спортни модели – Mazda има RX-7, която излиза през 1978 г., Nissan има GT-R, а Toyota Supra. Какво остава за Honda? Те избират не само да се конкурират с местните производители, но и да нападнат европейския пазар.

Началото на Honda NSX

Атаката се случва през 1990 г., когато Honda показва революционния NSX. Той се превръща в една от най-значимите японски коли в света – с дизайн, взаимстван от изтребителите F-16 и по-късно послужил за вдъхновение на легендарната кола на Гордън Мъри – McLaren F1, NSX остава един от най-ценените и обичани модели днес.

The Pininfarina designed Honda HP-X
Honda HP-X от Pininfarina

През 1984 г. Honda решава да създаде концепция за бъдеща спортна кола. Водещото дизайнерско ателие по онова време, Pininfarina, проектира дизайн на базата на японската заявка, и кръщава концепцията HP-X.

Honda обаче решава да създаде спортен автомобил, който е напълно различен от останалите. Такъв, който може да бъде забавен, опростен и дори практичен. Такъв, с който бихте могли едновременно да покарате на писта и да отидете до магазина за бебешко мляко. Ръководството на Honda има големи очаквания за колата, защото иска тя да бъде толкова бърза, колкото нещо дошло от Германия или Италия. Тяхното вдъхновение за това се превръща Ferrari 328, което по-късно променя името си и се представя пред света като Ferrari 348.

Наричайки следващия опит “Проект NS-X”, чиято абревиатура означа “New Sports Experimental”, Honda отново се обажда на Pininfarina, за да проектира новия NS-X, базиран на създадената от ателието по-рано концепция HP-X. 

Ayrton Senna driving the Honda NSX
Айртон Сена тества Honda NSX

За по-новата концепция Honda избира да заложи на вече присъстващия в Honda Legend V6 двигател заради неговата надеждност, но след използването му в няколко тестови мулета, японците решават, че една истинска спортна кола се нуждае от много повече. Така Honda разработва изцяло нов V6 двигател с мощност от 270 к.с.

За компанията всичко изглежда добре и достойно за спортен автомобил, но все пак Honda решева да се допита до мнението на експерт. Експертът в това лице е не кой да е, а трикратният шампион от Формула 1, Айртон Сена. Всъщност благодарение на него Honda NSX е това, което е днес. Бразилският пилот е важна фигура в разработването на модела, когато след покана на Honda да тества новия им прототип на пистата „Сузука” в Япония, той ги убеждава, че шасито на NSX трябва да бъде допълнително усилено и втвърдено. Освен това, той помага за усъвършенстване на настройките и управлението на окачването, като прекарва цял ден в тестване на прототипи и докладване на своите открити пропуски на инженерите на Honda. Сена също тества NSX на Нюрбургринг и няколко други писти, така че спокойно можем да кажем, че той е основният виновник за усещането зад волана от тази машина.

Първо поколение NSX

През 1989 г. Honda представя серийната версия на Honda NS-X на автомобилното изложение в Чикаго и няколко месеца по-късно за японския си дебют на автосалона в Токио. Тогава колата е преименувана от NS-X на NSX. NSX започва да се продава в Япония през 1990 г., което го прави новия водещ модел на Honda. В Северна Америка и Хонгконг NSX се продава под луксозното поделение на Honda – Acura, започвайки през ноември 1990 г. и там моделът е познат като Acura NSX, а не Honda NSX.

NSX става първият сериен автомобил в света с изцяло алуминиев корпус. Използването на алуминий спестява близо 200 кг тегло над стоманения еквивалент само в каросерията, докато алуминиевите рамена на окачването спестяват допълнителни 20 кг. Други забележителни характеристики включват независима, 4-канална антиблокираща спирачна система, титаниеви предавателни лостове, система за електрическо усилване на волана и първото електронно управление на газта, монтирано на Honda.

Първоначално NSX се сглобява в специално изградения завод за научноизследователска и развойна дейност Таканезава в Точиги от 1989 г. до началото на 2004 г., когато след това е преместен в завода Сузука за остатъка от своето производство. Автомобилите са били сглобявани от приблизително 200 от най-квалифицирания и най-опитен персонал на Honda, както и от екип от подбрани работници с минимум десет години опит.

Gordon Murray in front of McLaren F1
Дизайнът на първото поколение, и в частност кокпита, са вдъхновени от кабината на F-16 изтребителите, а по-късно самият NSX се превръща във вдъхновение за Гордън Мъри при проектирането на неговата суперкола - McLaren F1. "В момента, в който подкарах малкия NSX, всички останали автомобили като Ferrari, Porsche и Lamborghini, които използвах до този момент като референции в разработката на колата ми, изчезнаха от съзнанието ми," казва Мъри. "Разбира се, колата, която искахме да създадем, McLaren F1, трябваше да бъде по-бърза от NSX, но начинът, по който се шофира и управляемостта на NSX се превърнаха в новата ни цел."

Honda NSX-R

White Honda NSX-R

Въпреки че NSX вече си е извоювал титлата на конкурент на модели на Ferrari и Porsche, Honda решава, че може да извади много повече от NSX. Затова и разработва NSX-R – по-ориентираният към производителност вариант на NSX, с по-леко тяло и по-мощен двигател. 

Инженерите на Honda взимат купето на NSX и започват агресивна програма за намаляване на теглото. Премахната е шумоизолацията, аудио системата, резервната гума, климатичната система и контролът на сцеплението, заедно с част от електрическото оборудване. Кожените седалки са заменени с олекотени състезателни седалки от карбонов кевлар, произведени от Recaro за Honda. Въпреки олекотяващата процедура, Honda избира да запази електрическите прозорци и електрическите регулатори на седалките. Кованите алуминиеви джанти се заменят с по-леки, произведени от Enkei, което допълнително намалява теглото. Honda дори заменя кожената топка на скоростния лост с титаниево парче, като накрая успява да премахне приблизително 120 кг тегло, достигайки до окончателно тегло от 1230 кг за NSX-R.

Но, за да направи истински бърз и техничен модел, олекотяването не е всичко. Още един проблем при NSX, който би бил недопустим в по-усъвършенстваната NSX-R версия, е комбинацията от средно разположен двигател и биалетките, които на моменти предизвикват силно презавиване в определени ситуации. Въпреки че това рядко се случвало на пътя, то на писта, където има по-високи скорости, недостатъкът се показва много явно. За да се справи Honda с проблема и да подобри стабилността на NSX-R при завиване, добавя една алуминиева скоба под предния отдел за батерии и една алуминиева скоба пред предния радиатор, които добавят повече твърдост на шасито, след което заменя цялото окачване с по-твърда стабилизираща щанга, по-твърди втулки на окачването, по-твърди пружини и по-твърди амортисьори.

Най-лекият от всички варианти на NSX, който е 1230 кг, а също първо поколение NSX-R, имат невероятни пистови характеристики, въпреки че шофирането им не е от най-комфортните заради липсата на шумоизолация и твърдото окачване. Започвайки в края на ноември 1992 г., Honda произвежда ограничен брой от 483 варианта NSX-R изключително за японския вътрешен пазар. Фабрични опционални артикули като климатик, стерео система Bose, централна конзола от карбон, облицовка на вратите с карбон и стартиращите малко по-късно, през 1994 г., по-големите джанти, боядисани в „Шампионско бяло”, са на разположение срещу доста по-висока цена. Производството му приключва през септември 1995 г.

Honda NSX-T, NSX-S и NSX-S Zero

През 1995 г. NSX-T – тарга модел, е представен в Япония като специална опция за поръчка, а по-късно и в Северна Америка през март 1995 г. NSX-T замества стандартното купе изцяло в Северна Америка като единствената версия, налична след 1994 г. и всички NSX след това са под формата на тарга със забележителните изключения на Zanardi Special Edition NSX от 1999 г. и няколко други NSX броя. Европейският пазар продължава да предлага и двата стила на каросерията. Подвижният покрив довежда до намалена твърдост на шасито и затова Honda добавя около 45 кг структурни подсилвания, за да компенсира това.

През 1997 г. Honda представя и най-голямото подобрение на серииното производство на NSX за всичките си световни пазари. Обемът на двигателя се увеличава от 3,0 L на 3,2 L, като се използва по-тънка, подсилена с влакна, метална облицовка на цилиндъра. Изпускателният колектор е преконфигуриран и е направен от тръби от неръждаема стомана, а не от чугунен колектор, за подобрена производителност и по-малко тегло. Увеличеният поток от тази нова конфигурация е ключов фактор за 20-те допълнителни конски сили, изтеглени от новия двигател. Заедно с увеличаването на работния обем на двигателя през 1997 г., Япония ексклузивно получава NSX Type S и NSX Type S-Zero, с тегло съответно 1320 кг и 1270 кг. И двата варианта се предлагат с титаниева топка на скоростния лост, волан MOMO, леки алуминиеви джанти BBS, седалки от алкантара/кожа от карбон с кевлар Recaro тип пълна кофа, мрежест капак на двигателя (като при NSX-R) и цветен покрив. И двата варианта имат по-твърдо окачване от обикновения NSX. 

S-Zero е по-пистово ориентираната версия на NXS-S. Окачването е още по-твърдо, като това се постига като Honda използва стандартното окачване на NSX, но запазва по-голямата стабилизираща щанга на Type S. За разлика от стандартния Type S, S-Zero не предлага круиз контрол, стерео уредба, заключване на вратите, въздушни възглавници, климатик, контрол на сцеплението, сервоуправление, фарове за мъгла или навигационна система. Honda прави промени и в превключвателя на ръчната скоростна кутия на интериора, замествайки оригиналния материал от кожа. Голяма част от шумоизолиращия материал също е бил отстранен, за да се намали теглото.

NSX Zanardi Edition е създадена в чест на победите на италианския пилот Алекс Занарди в американския CART шампионат през 1997 и 1998 г. Лимитираното издание на NSX притежава няколко отличителни черти –  всички бройки са боядисани в един и същи цвят „New Formula Red”, имат по-лек фиксиран покрив, без сервоуправление са, имат по-лека батерия, отличителни джанти BBS и по-твърдо окачване. Всичко това сваля теглото с около 70 кг. Макар и не чак толкова пистово фокусиран, колкото NSX Type-R (или по-късно NSX-R), продаван в Япония, Zanardi Edition NSX е най-близкото, което американския пазар получава до пистов NSX. Това е и най-редкият модел NSX със само 51 Zanardi Edition произведени; като такива, изданията на Zanardi са високо ценени сред колекционерите.

NSX в Льо Ман

Honda NSX at Le Mans
Снимка: Flickr/ @PSParrot

Honda NSX има три участия на 24 ч на Льо Ман – през 1994, през 1995 и през 1996 г. 

Три Honda NSX взимат участие в състезанието през 1994 г. Автомобилите с номера 46, 47 и 48 са подготвени и управлявани от отбора Kremer Racing Honda, като екип Kunimitsu подпомага и управлява автомобил номер 47. Всички са в клас GT2 и всички завършват състезанието, но се класират на далечни места – на 14-то, 16-то и 18-то място.

През 1995 г. други три автомобила влизат за участие. Две от колите, подготвени от Honda, са с турбо двигател и се състезават в клас GT1. Екипът на Kunimitsu Honda пък подготвя и вкарва атмосферен NSX в клас GT2 с номер 84. Турбинираните автомобили с номер 46 и 47 не успяват да завършат състезанието, но номер 84, завършва първи в клас GT2 и 8-ми в генералното класиране след 275 обиколки.

Фейслифтът през 2002 г.

През 2002 г. NSX започва да показва признаци на стареене, след като силуетът му остава непроменен повече от десетилетие. Вследствие на това Honda решава да направи фейслифт на легендарното купе от 90-те. Оригиналният дизайн на каросерията получава само незначителни модификации от Honda през новото хилядолетие, когато през декември 2001 г. оригиналните изскачащи фарове са заменени с фиксирани ксенонови фарове, заедно с по-тесни задни гуми, за да допълнят преработеното окачване.

Фейслифтовата версия на NSX-R е пусната през 2002 г., изключително в Япония. Както при първия NSX-R, намаляването на теглото е основният фокус за подобряване на обикновената версия. Шасито се основава на купето с фиксиран покрив, поради по-малкото си тегло и по-твърдата си конструкция. Въглеродните влакна се използват до голяма степен в компонентите на тялото, за да се намали теглото, включително и по-голям, по-агресивен заден спойлер и вентилиран капак. Говори се, че капакът на фейслифтовия NSX е най-голямото парче от цяла част в сериен автомобил. Аудио системата, шумоизолацията и климатикът, както и серво усилвателят също са премахнати.

Двигателят остава относително непроменен – oфициално Honda твърди, че мощността на второто поколение NSX-R е 290 к.с., което е идентично със стандартния NSX. Автомобилната преса обаче отдавна предполага, че истинската мощност на двигателя е по-висока.

През 2005 окончателно приключва производството на тази легенда. 

В днешни времена имаме Acura NSX, която макар да носи същото име, няма и помен от легендарната слава, която предшественикът й има.

Снимки: Honda