Защо не? Kinetik – първият български електрически автомобил

Защо не? Kinetik – първият български електрически автомобил

11/10/2019 1 By Габриела Стойчева

Българската стартъп компания Kinetik представи първия си електрически автомобил с амбицията да произведe още 7 броя, като всеки от тях ще бъде индивидуален.

Макар да нямахме повече време за  задълбочени разговори с екипа на Kinetik, то в няколкото разменени приказки след премиерата бяхме сигурни в едно – това не е поредната стартъп компания с гръмки речи и обещания, свалени от звездите. 

Lotus 7

Всичко започва от философията за олекотеното и опростено шаси, и един от най-добрите й последователи Lotus 7. В началото идеята била да се създаде автомобил на базата на култовия роудстър от 60-те, но в процеса тази идея бива загърбена и от Kinetik поемат в посока на разработване на собствено шаси. Резултатът е над 90 процента авторски автомобил.

"Каквито и линии да имаш по колата, не искам да започват от никъде и да свършват в никъде. Трябва да има логика."

Това споделя в чат дизайнерът на McLaren F1 Питър Стивънс с дизайнера на Kinetik 07.

Следващата стъпка е дефиницията на философията на автомобила. Решението е това да бъде модерна кола с класически дух.

„Външната линия на автомобила представлява класическите форми. Функцията изпълняват въздухозаборниците и ролбарите. А триъгълните форми придават динамика“, споделя дизайнерът.

07

Името естествено носи символика, която се крие в цифрите 0 и 7. Нула, защото е модерно, защото е нулеви емисии, защото е електрическо, а седем изразява класическите ценности, спортния дух и естетиката на автомобила.

Състезание

„Колегите много бързо създадоха работещо, движещо се шаси, което ние тествахме и знаехме, че имаме работещ автомобил. На първия тестов ден аз имах възможността да покарам това нещо и забравих за всички мои предразсъдъци за електрическото задвижване, защото то просто е създадено с целта да имаш track-day автомобил. Ускорява страхотно, тежи малко и променя посоката си като домашна муха.“

Преди всичко полето за изява на Kinetik 07 е писта. Спортен волан, който може да бъде свалян, адаптивно окачване Ohlins, Brembo спирачки и време от 2.7 секунди до заветните 100км/ч (но от Kinetik казват, че това число е в процес на понижаване). Електромоторите са от доставчиците на Ferrari YASA, с мощност от 480 kW и максимален въртящ момент от 800 Nm.

Без кавъри

Това е Kinetik 07 – идея, вдъхновена от Lotus 7 и осъществена от 7 млади и амбициозни момчета, които имат планове да променят представата за българските автомобили. И то без предварително предоставена им основа. Постигнато само със страст и желание за движение.