Как реагира човешкият мозък при управление на EV спрямо ДВГ автомобил?

Как реагира човешкият мозък при управление на EV спрямо ДВГ автомобил?

29/11/2023 0 By Габриела Стойчева

Екип от Лаборатория Neurocomputing към Технически университет - София и специализираната в устойчивата мобилност медия Eurica.me, представи първите резултати от най-мащабното невромаркетинг изследване с автомобили, провеждано в България

В рамките на проучването е проведен експеримент за замерване на реакцията на човешкия организъм и мозък при ускорение от 0 до 100 км/ч на автомобил с ДВГ и с електрическо задвижване. За целта са използвани два автомобила от сходно семейство – Ford Mustang Mach 1 с V8 ДВГ и изцяло електрическият Ford Mustang Mach-E.

Ford Mustang Mach 1 и Ford Mustang Mach-E

Изследването е направено с помощта на уред за електроенцефалография и измерване на сърдечна честота, насищане на кръвта с кислород и кожна проводимост. Извършени са по 10 старта с всеки един от автомобилите, а анализът е на база състоянието на организма преди, по време и след старта. 

Как реагира човешкият мозък при управление на EV спрямо ДВГ автомобил?

Изводите от проучването показват следните неща:

  1. Възбудата, фокусът и вниманието са по-силно изразени по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.    

  2. Сърдечната честота се увеличава средно с 6 удара/мин по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с сърдечната честота преди старт, докато сърдечната честота по време на ускорение с Ford Mustang Mach 1 остава относително непроменена.

  3. Кожната проводимост остава по-висока (т.е. по-силен отговор на симпатиковия дял на периферната нервна система) средно по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.

  4. Нивата на кислород в кръвта бяха намалени повече като отговор на ускорението на Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.

Ford Mustang Mach-E

Всички наблюдавани ефекти и промени, причинени от двата автомобила (Ford Mustang Mach-E и Ford Mustang Mach 1) върху физиологичните параметри на водача са в границите на нормалните и здравословни стойности.

Ford Mustang Mach 1 и Ford Mustang Mach-E

Тестът е измерен с два типа оборудване, такова на ниво централна нервна система (ЦНС) и ниво периферна нервна система (ПНС). Чрез ЕЕГ изследване на ниво ЦНС Ford Mustang Mach-E предизвика по-високи нива възбуда, фокус и внимание в сравнение с Ford Mustang Mach 1.  

Как реагира човешкият мозък при управление на EV спрямо ДВГ автомобил?

На ниво ПНС резултатите също са в полза на Ford Mustang Mach-E, който стимулира повече симпатиковия дял на ПНС в сравнение с Ford Mustang Mach 1. Дали този ефект обаче ще се възприеме от шофьора като нещо положително и желано и ще насочи предпочитанията му към електрическия автомобил или като нещо нежелано и дразнещо, зависи от допълнителни фактори.

Ford Mustang Mach 1 Сепарева баня

В момента базата данни съдържа запис на физиологичната реакция при управление на над 30 различни автомобила с бензиново, дизелово, хибридно, електрическо или водородно задвижване. Екипът ще представи резултатите от изследването на останалите автомобили от базата данни на по-късен етап, след завършване на окончателния анализ.