Глобалният преход към EV: амбициозните стратегии срещат реалността през 2023 г.

Глобалният преход към EV: амбициозните стратегии срещат реалността през 2023 г.

21/12/2023 0 By GRACE PACE RACE

“В основните пазари на EV - Китай, САЩ, Европа - търсенето на електрически автомобили все още нараства по-бързо от търсенето на автомобили като цяло” - един анализ на Reuters

Преди 11 декември 2023 г. британската медия Reuters публикува статия за прогреса на прехода към електрическа мобилност. 

“Към 2023 г. производителите на автомобили се подготвят да инвестират 1,2 трилиона долара до 2030 г., за да преместят електрическите превозни средства от нишови продукти към модели за масовия пазар – много с вътрешна разработка на батерии и софтуер.”

Глобалният преход към EV: амбициозните стратегии срещат реалността през 2023

Безспорен е фактът, че търсенето на електромобили нараства в световен мащаб. Но Reuters също отбелязва, че приемането на EV не се случва “толкова бързо или печелившо, колкото очакваха ръководители в индустрията”. Особено в САЩ.

Достъпността остава фактор номер 1 що се касае за избор. Тази дума обединява две условия – цената, на която може да бъде закупен електромобил от крайния потребител и развитието на инфраструктурата в неговия регион. 

А към този момент големите европейски производители осъзнават, че не могат да доставят масова електрификация без да оперират на загуба.

Глобалният преход към EV: амбициозните стратегии срещат реалността през 2023

“Високите лихвени проценти изтласкаха много електромобили извън обсега на потребителите със средни доходи. Липсата на инфраструктура за зареждане е проблем за купувачите, свикнали да добавят стотици мили пробег на бензин само за няколко минути.” – пише още британското издание.

Ford F-150 Lightning не успя да опровергае наемането на допълнителен персонал за производството му

Ford отменя третата смяна, “признавайки, че търсенето на електрически F-150 не е достатъчно, за да поддържа планираното темпо на производство”.
© Ford

Пример за това е Ford. През 2020 г. американският производител съобщи, че ще използва една от най-старите си бази в САЩ за производство на изцяло електрическия Ford F-150 Lightning, Rouge в Диърборн, Мичиган. За да изпълни целта от планираните обеми на производство – до 150 000 автомобила годишно, през август тази година Ford нае трети екип на производствената линия.

Само 2 месеца по-късно компанията се сблъска с действителността. През октомври Ford отменя третата смяна, “признавайки, че търсенето на електрически F-150 не е достатъчно, за да поддържа планираното темпо на производство”. Около 700 работници бяха освободени от работа.

„Ще се приспособим към това къде е клиентът“, казва изпълнителният директор на General Motors (GM.N) Мери Бара пред Detroit Automotive Press Association по-рано този месец, когато беше попитана дали GM все още се стреми да бъде изцяло електрически до 2035 г.

Глобалният преход към EV: амбициозните стратегии срещат реалността през 2023

За съжаление инфраструктурата за зареждане на електромобили в глобален мащаб се развива доста по-бавно от пазара, което принуди големи производители като Porsche, Volkswagen и Audi да се договорят с Tesla за употреба на тяхната мрежа. Сделката сочи, че към 2025 г. купувачи на автомобили от групата на Volkswagen ще могат да се възползват от Supercharger станциите на Tesla. 

Този ход може да изглежда като конкурентен удар за Tesla, но в действителност американската компания е наясно, че ако иска да продължи пазарът на EV да се развива, трябва да помага на другите производители.

Porsche, Volkswagen и Audi да се договорят с Tesla за употреба на тяхната мрежа.

„Ако нашата кола струва същата като Toyota RAV4, никой няма да си купи RAV4, или най-малкото е много малко вероятно да го направи“, казва изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск пред анализатори през октомври. „Нашата кола все още е много по-скъпа от RAV4.“

Цитирано от Reuters по анализ на JATO Dynamics, глобална компания за проучване на автомобилния пазар, Китай ще бъде основният пазар, отговорен за растежа на електрическата мобилност в глобален аспект. Държавните субсидии и ценовата война, водена от лидера на китайския пазар на електромобили BYD и Tesla, правят електромобилите по-достъпни от автомобилите с вътрешно горене. Според AutoForecast Solutions това ще е вследствие на утрояване на глобалното производство на електромобили до 2030 г. до 33,4 милиона автомобила или ⅓ от общото производство.

Оригиналната статия на Reuters може да прочетете тук.

Към момента позицията на актуалния лидер в електромобилността – Tesla – е ясна. За да се избегне монопол, трябва да помогне на големите автомобилни компании да станат конкурентоспособни.