Fiat Panda Elettra: първият масово произвеждан електромобил

Fiat Panda Elettra: първият масово произвеждан електромобил

08/01/2022 0 By Габриела Стойчева

През 1990 г. Fiat Panda Elettra се превръща в първия електрически автомобил, който се произвежда масово от голям световен производител

След първите 10 години производство на Panda, Fiat променя всекидневието на хората още веднъж, но този път записва история и като първи в нещо много голямо и значимо. От най-продаваната кола в Италия, до първата масово произвеждана електрическа кола, историята на Panda определено е вълнуваща. 

Fiat Panda Mk1 official photo 1980.
Оригиналната Fiat Panda от 1980 г.

Fiat е един от първите производители, които се обръщат към алтернативно задвижване

Panda Elettra се произвежда от Fiat в партньорство с австрийската компания Steyr-Puch на базата на Panda CL. Всъщност, Fiat започва да мисли в тази посока много по-рано от 1990 г. Още в началото на 70-те години дизайнерският екип на Fiat начело с Джовани Микелоти разработва електрическа концепция на базата на малка градска кола. Петролната криза от 1973 г. изважда на преден план енергийната нестабилност на обществата, а образите на опашки пред бензиностанциите, както и поскъпването на петрола, предизвикват очевидни дебати в автомобилната индустрия. През 1972 г. Fiat представя електрическата концепция X1/23 на Автоизложението в Торино, но изглежда пробегът от едва 80 км не привлича достатъчно, дори и за втори автомобил. 

Само 4 години по-късно, през 1976 г., Микелоти се завръща в битката със 126 Vettura Urbana. Интересна електрическа версия на популярния Fiat 126 с футуристичен корпус с плъзгащи се врати. Въпреки видимо по-завършена идея, и до момента модел X1/23 е по-познат на повечето хора.

Fiat Panda Elettra

През 1990 г. вече нуждата за икономичен и компактен градски автомобил се засилва. Все повече семейства притежават по два автомобила – за кратки, градски разстояния, и такъв за пътешествия. Много от селските жители се пренасят в по-големите градове, което пък увеличава нуждата за компактен автомобил, който да може да се паркира по-лесно. 

Както споменахме по-горе, Panda Elettra се произвежда от Fiat в партньорство с Steyr-Puch на базата на Panda CL. Бензиновият двигател се заменя с 9,2-киловатов DC асинхронен двигател, който осигурява висок въртящ момент дори на ниски обороти. Електричеството се генерира от дванадесет 6V оловно-киселинни батерии – две от тях в отделението на двигателя, останалите 10 в здрав стоманен контейнер, заемащ основата на багажника. Част от задвижването е било 4-степенна ръчна скоростна кутия. 

Така Panda Elettra достига максимална скорост от 70 км/ч, като ускорява от 0 до 40 км/ч за 10 секунди. Може да изкачва и склонове до 25%. При средна скорост от 50 км/ч пробегът е около 100 км, а интересното е, че моделът е бил снабден и с устройство за автоматично възстановяване на енергията при спиране и движение надолу. 

Интериорът и екстериорът са били почти запазени от оригиналната Panda, но големият обем на батериите, които впрочем са тежали 350 кг, налага “изхвърлянето” на задната седалка поради липса на пространство. Бордовият компютър, който предоставя информация за състоянието на заряда на батерията, се намира в долната част на арматурното табло. Автомобилът е имал и стандартно автоматично зарядно устройство, способно да зареди напълно батериите за около осем часа, включено в общ 220 V, 16 A домашен контакт.

Друго стандартно оборудване на Panda Elettra е включвало седалки с облегалки за глава, предпазни колани с прибиращо устройство и огледало за обратно виждане от дясната страна. Отпред – одометър, индикатор за нивото на батерията и парктроник, който се обажда, когато ръчната спирачка не е вдигната и колата е изключена.

Panda Elettra получава подобрение през 1992 г., изразяващо се в увеличение на мощността на двигателя до 17,7 киловата и замяна на оловно-геловите батерии с никел-кадмиев захранващ пакет. Резултатът е Panda Elettra 2, която остава в производство до 1998 г.

Снимки: © FCA Heritage