Един от първите готови eCamper е базиран на електрическия Mercedes-Benz EQV

Един от първите готови eCamper е базиран на електрическия Mercedes-Benz EQV

06/01/2022 0 By GRACE PACE RACE

Базираният на електрическия ван Mercedes-Benz EQV eCamper е дело на швейцарската компания Sortimo Walter Rüegg PLC и вече се предлага за поръчка

Концепцията за преобразуване на Sortimo е модулна. Пълният пакет включват изскачащ покрив с легло, мултифункционално отделение за съхранение, второ легло и кухненски модул. Кухненският модул използва система от чекмеджета и функциите включват мивка, газова готварска печка, която се сваля с два пръстена, хладилна кутия и чекмеджета за прибори, прибори за готвене и консумативи. Системата за легло е монтирана над кухненския модул. То може да бъде разгънато с няколко прости стъпки, за да се създаде легло, което е точно съобразено с ширината на превозното средство на EQV. Когато са сгънати, задните седалки могат да се използват без ограничения. Особеността на къмпинг модулите е тяхната олекотена конструкция. Това се отплаща особено при използване в електрически ван, защото всеки спестен килограм означава по-голям пробег. Двата слънчеви панела с обща мощност от около 400 вата, които Sortimo може да инсталира при поискване, също са особено леки и осигуряват допълнителна самодостатъчност. Те зареждат както стартерния акумулатор, така и спомагателния акумулатор за къмпинг. Допълнителното оборудване включва: затъмнени задни прозорци, вътрешно осветление за задното отделение, включително интегрирани USB портове и въртящи се седалки на водача и предния пътник.

Mercedes-Benz EQV се предлага с два различни варианта на батерията: EQV 300 с батерия от 90 кВтч и обхват от 326–363 километра според WLTP и EQV 250 с батерия 60 кВтч и пробег от 213-236 километра според WLTP. И двата варианта се предлагат в два размера – 5140 см дължина или 5370 см. На станцията за бързо зареждане EQV 300 се зарежда от десет до 80 процента за около 45 минути. 

Снимки: Mercedes-Benz