Фетел запазва преднина спрямо Хамилтън и след Силвърстоун

Фетел запазва преднина спрямо Хамилтън и след Силвърстоун

08/07/2018 0 By Габриела Стойчева

Себастиан Фетел спечели пълното с инциденти Гран при на Великобритания

Гран при на Великобритания 2018 г.

Себастиан Фетел се представи великолепно в Силвърстоун и по този начин скъса серията от евентуална пета поредна победа за Хамилтън в домашното му състезание. Така германецът излезе на 8 точки преднина пред Хамилтън в битката при пилотите.

Развръзката на състезанието започна още с ранна катастрофа между Люис Хамилтън и Кими Райконен. В четвърти завой пилотът на Mercedes беше ударен от Райконен, след което излезе от пистата. Въпреки че Хамилтън успя да продължи и да си проправи път обратно на пистата, инцидентът му костваше важни секунди в битка за победата.

От друга страна, призивът на Mercedes да позволи на Хамилтън да изпревари Ботас в заключителните етапи му позволи да заеме второ място и да намали разликата в класирането на титлата при пилотите. Изглеждаше, че победата на Фетел трябваше да бъде рутинна от този момент, но изведнъж всичко се обърна, след две бързи последователни коли за сигурност през втората половина на състезанието.

Първо, тежката катастрофа на Маркъс Ериксон събра всички пилоти в колона един след друг. Валтери Ботас успя да свали преднината в този момент, когато Фетел се наложи да влезе в бокса – действие, което в крайна сметка се оказа решаващо. Преди Фетел изобщо да има шанс да се опита да си възвърне преднината, голям сблъсък между Карлос Сайнц и Ромен Грожан извади повторно колата за сигурност.

Новите гуми дадоха на Фетел изпълниха своето предназначение след рестарта допълнително и темпо и той успя да се поведе състезанието с пет оставащи обиколки. В оставащите обиколки Хамилтън изпревари Ботас по команда на отбора, за да заеме второ място, стопявайки максимално разликата в точките между него и германския му съперник от Ferrari.

След водещия в титлата при пилотите се подреди прекият му конкурент Люис Хамилтън, следван от пилота на Ferrari Кими Райконен. Валтери Ботас завърши четвърти в крайна сметка.

Снимка: Getty Images