Димитър Илиев и Петър Стойчев спечелиха рали България

Димитър Илиев и Петър Стойчев спечелиха рали България

12/05/2019 0 By Габриела Стойчева

Шесткратният шампион на България Димитър Илиев и плувецът Петър Стойчев спечелиха юбилейното рали „България“, след изключително представяне в 50-тото издание

Вторият ден състезателите се състезаваха по етапите около Варна, като екипажите трябваше да преминат по два пъти през „Аладжа Манастир“ и „Синдел“, преди да завършат с преминаване през градския етап по улиците на морската столица.

В началото на деня Мирослав Ангелов и Недялко Сивов водеха пред победителите с крехките 2.6 сек. По продължение на деня, между екипажите имаше оспорвана битка за секунди и стотни, и размяна на етапни победи, което успя да вдигне напрежението. Повратната точка бе специален етап 14 „Синдел“, където Ангелов допусна грешка и се завъртя при излизането от макадамовата част, което му коства загуба от над 20 секунди и първата позиция само два етапа преди финала на надпреварата. Повторно минаване на същия етап също не мина гладко за Ангелов и Сивов, които отново се завъртяха и в крайна сметка завършиха на 10,1 сек. от Илиев и Стойчев.

Рали България 2019

Трето място на подиума зае румънският екипаж на ProRally Team Brasov, който въпреки полученото наказание още в първия състезателен ден, успя да се класира в челната тройка, изпреварвайки българския екипаж Йордан Атанасов и Янаки Янакиев.

На четвърто място в генералното класиране се нарежда отборът на ART Racing, който стана и победител в клас ERT 2.

Андрей Гиртофан и Дору Врая (Subaru Impreza), направиха своето първо състезание в чужбина с автомобил от RC2, взимайки второто място в ERT 2 клас и пето в генералното класиране.

Герго Дудас и Кристиян Шабо с Peugeot 208 R2 освен, че заеха шеста позиция, бяха и най-бързия екипаж в състезанието при автомобили с един двигателен мост и в клас RC4.

За Станислав Владимиров и Чавдар Събев (Opel Astra) състезанието не започна както очакваха, поради техническите проблеми в Специален етап 2 „Девня“, които ги изпратиха назад. Въпреки това, те успяха да задминат Антон Титов и Динко Георгиев, взимайки победата в RC3 и завършвайки на седмо място в генералното класиране.

Челната десетка беше затворена от Антон Титов и Динко Георгиев с Citroen DS3 R3T, Денис Станчовски и Младен Карчев с Peugeot 208 RS и на последно място – Тихомир Стратиев и Здравко Попов с Ford Fiesta Proto.Рали България 2019

Трето място в клас RC3 и единадесето в генералното зае нежният екипаж на Диана Стоянова и Иванела Иванова с Honda Civic, които се представиха брилятно във всеки един етап.

Най-много драма в състезанието имаше в група Е. Фаворитите за победата – Калин Бенчев и Александър Спиров, отпаднаха още в началото след технически проблем в задния диференциал на тяхното Subaru Impreza N14. В първата отсечка от ралито, от битката отпадна и екипажът на Ясен Обретенов и Калоян Шантанов след тежка катастрофа. 

В следствие на това, Тодор Атанасов и Владимир Владимиров (ВАЗ 2108), които в събота дори завършиха на седма позиция в генералното класиране, поведоха. За съжаление, те не успяха да запазят темпото си поради счупен съединител на старта на специалния етап 13 „Аладжа манастир“ 2, което не само ги лиши от победа в класа, но и от потенциално впечатляващо място в генералното класиране. Така победители в групата са Раду Ионут Забава и Янос Сос от Румъния с Peugeot 207 RC.