Dacia Spring – нова мода за електрическите автомобили

Dacia Spring – нова мода за електрическите автомобили

05/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Не само името на модела ви кара да усетите свежестта и чистотата от пролетта. Dacia Spring е забавен, модерен и експресивен градски електромобил, който опровергава всички твърдения за недостъпността на EV. Дори и без помощи от държавата, новата рок звезда на Dacia остава най-евтиния електромобил в Европа.

Батерия: 27,4 кВтч

Мощност: 44 к.с. и 125 Нм

Задвижване: FWD

Пробег: 230 км (WLTP) / 305 км (WLTP City)

Да започнем от тук: на какви условия трябва да отговаря градският автомобил според вас?

  • Да е икономичен
  • Да е компактен
  • Да е маневрен
  • Да е достатъчно висок
  • Да има четири места
  • Да има пространство в багажника
  • Камера при паркиране
  • Да има най-необходимите системи за безопасност
  • Да има комфортни опции като навигация и връзка с телефон (Android Auto™ и Apple CarPlay™)

Ако вашите условия за градски автомобил се припокриват с поне 80% от тези, то това тест-ревю ще ви бъде полезно.

Dacia Spring внася свежест

Цветовата комбинация на тестовата ни кола е наистина свежа – ярко оранжевите акценти по вратите, предната броня, огледалата и релсите на покрива наистина комплиментират духа, който Spring носи. Още с обновяването на гамата през 2020 г. стана ясно, че Dacia може повече. Spring е не по-малко доказателство – модерен и забавен градски електромобил, който, хваща погледа не само заради своята цена.

Размерите пък са прости – 3734 мм дължина и 1365 мм широчина, а пътният просвет от 150 мм навява на мисълта, че определението градски SUV перфектно би отговаряло на Dacia Spring. Радиусът на завиване е едва 4,8 метра. Особено подходящи са и за пътната инфраструктура в България – къде дупка по пътя, къде паркирана кола на ъгъл на тясна улица, Spring безпроблемно заобикаля всяка пречка, но това не я прави безразлична към важни теми, като замърсяването на въздуха.

Интериор

Отвътре няма да седнете в Sandero 2021 г., но определено няма и да сте лишени от уюта, особено през студените месеци, когато на парното му отнема не повече от минута, за да загрее купето. Разбира се, не бива пластмасата да ви изненадва, защото окото безпроблемно бързо свиква. Седалките са комфортни, 7-инчовият инфотейнмънт дисплей е отзивчив, бутоните са приятни на допир и… имаме изключително готин роторен бутон за смяна на предавките. Ще се запитате защо са само 3 (D, N, R)? Повдигнете лакътя си и ще откриете отговора – лост за ръчна спирачка.

В зависимост от оборудването, вътре също ще забележите оранжеви елементи. УРА! И не, любимият ми цвят не е оранжево, но да видиш различен цвят от зелено или синьо при електрическите автомобили изглежда е рядкост…

Размерите да не ви подвеждат, отзад има комфортно пространство за двама души (е, стига да не са се отличават с височината си), а багажникът е с вместимост от 290 литра; спуснете седалките и числото се увеличава до 620 литра.

Батерия и зареждане

Батерията на Dacia Spring е с капацитет от 27,4 кВтч. По официални данни на WLTP с едно зареждане може да изминете 230 км комбинирано шофиране или 305 км в града. Зареждането от 0-80% на бързозарядна станция 50kW DC се извършва за 50 минути, а на обикновен шуко контакт у дома (2,3kW AC) за 11,25 ч.

Показателите в реални условия за пробега не са много далеч от официално обявените. Тръгнахме от София, посоката беше Дупница, на 78% заряд и около 118-120 км пробег (още преизчисляваше пробега спрямо моето шофиране), при външна температура не по-висока от 5 градуса. На Shell ,,Студена” спряхме за кафе, а пробегът беше паднал на около 55% след приблизително 27 км шофиране основно по магистрала. 30 мин по-късно и 20% отгоре на батерията сме отново на пътя. Пристигаме в Дупница и след кратко рандеву с града, навигацията водеше обратно в посока София. В столицата спряхме за обяд, а след изминати общо ~ 160-165 км, Spring остана с достатъчно заряд, за да стигна до близка станция за зареждане.

Long story short, за 165 км комбинирано шофиране, като поддържаната скорост на магистралата беше 100-110 км/ч, с изключена мултимедия през половината от времето, но работещо парно на умерени нива, Dacia Spring показа че може без проблем на тези условия да измине 180 километра с едно зареждане.

44 конски сили

Единственият начин да познаете мощността на Dacia Spring е ако някой ви подскаже или я прочетете. Качите ли се зад волана без това знание, по нищо не бихте предположили, че управлявате автомобил с 44 к.с. И не, няма правописна грешка – Spring наистина има 44 к.с., които по-скоро се усещат като 80 к.с. Теглото и също е необичайно ниско за EV, едва 970 кг.

Технологии и системи за безопасност

Dacia Spring Night Vision

Стандартното оборудване на Dacia Spring пристига с електрически задни и предни стъкла, електронно усилване на волана, електрически огледала за обратно виждане, кабел за зареждане с променлив ток (АС) Mode 3 Type 3, мултимедиен екран с връзка към телефон (Android Auto™ и Apple CarPlay™) и сателитна навигация, гласово разпознаване при връзка с телефон и още. 6 въздушни възглавници и активни светлини също са сред характеристиките на стандартното оборудване. Ако скочите на по-високото ниво на оборудване, Comfort Plus, се сдобивате с камера при паркиране назад и заден паркинг сензор.

От асистентите за безопасност Spring разполага с ABS, ESP, система за помагане при потегляне под наклон, подпомагаща система при агресивно спиране и активен спирачен асистент. 

Заключение? #DaciaSpring е един от най-важните автомобили за последната година и може би най-важният сред електромобилите. Когато компанията сподели планове за лансиране на електрически модел, си казах “Това ще е интересно!”. А когато вече официално Spring се появи в България – цената направо шокира. Малко над 30 000 лв. с ДДС. Това не само е цена, по-ниска от повечето нови бюджетен и среден клас автомобили, но и е най-евтиният електромобил в Европа. А компромисите далеч не са толкова много, колкото цената може да ви подведе – седалките са удобни, 180 км комбиниран пробег дори през зимата (което означава, че 220 км изцяло градски пробег е напълно осъществим на ниски температури), мултимедия с Apple CarPlay и Android Auto, достатъчно пространство вътре и висок пътен просвет, идеален за инфраструктурата в България… Всички забележки вече ги очаквахме, така че нищо не успя да ни изненада – освен, че Dacia Spring наистина си заслужава.

Цена на Dacia Spring в България с ДДС:

Ниво на оборудване Comfort: 33 900 лв

Ниво на оборудване Comfort Plus: 36 750 лв