Най-мощното BMW iX засега дебютира с 619 к.с. и 1100 Нм

Най-мощното BMW iX засега дебютира с 619 к.с. и 1100 Нм

05/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Снимки: BMW Group

Електрическият флагман на BMW iX M60 направи своя световен дебют на Consumer Electronic Show (CES) в Лас Вегас с 619 к.с. и 1100 Нм в режим Sport Mode.

BMW лансират iX M60 като “най-доброто от трите свята на i, X и М”. Третата и най-мощна версия на iX ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. По данни на WLTP пробегът е 566 км. С Launch Control на Sport Mode версията M60 предоставя споменатите 1100 Нм, а в нормален режим въртящият момент е не по-малко впечатляващите 1015 Нм. Задвижването е от четирите колела в допълнение с  бързите реакции на ARB контрола на сцеплението, а нивото на въздушното окачване на предната и задната ос се регулира автоматично. 

BMW iX M60 ще се произвежда заедно с другите варианти на изцяло електрическите модели Sports Activity Vehicle (SAV) в завода на BMW Group в Динголфинг.

Теглото и конструкцията са олекотени за максимална динамика, благодарение на карбоновия композит (CFRP), от който са направени покрива, задната част на автомобила и страничната му част. За динамиката и ефективността допринася и оптимизираният коефициент на въздушно съпротивление от 0,26 в Sport Mode. Високоволтовата батерия пък е разположена ниско в дъното на автомобила за оптимално нисък център на тежестта и балансирано тегло межу осите.

BMW iX M60, също както и другите варианти на модела, е с най-богатото в историята на BMW серийно оборудване в областта на асистиращите системи, както и множество иновации. Новото поколение сензори, новият Software-Stack и мощната изчислителна платформа осигуряват и значителен потенциал за последователно модернизиране на функциите за автоматизирано шофиране и паркиране – в средносрочен план с функционалността на Level 3.

BMW iX M60 Interior

Инфотейнмънт системата използва най-новото поколение операционна система BMW Operating System 8 и е създадена с ясен фокус върху тъч-функцията на новия BMW Curved Display и върху комуникацията чрез глас с всеобхватно модернизираният BMW Intelligent Personal Assistant. Освен това BMW iX е и пионер  при преноса на данни  по новия стандарт 5G  и при интеграцията на личния акаунт в мобилната мрежа   с помощта на Personal eSIM.

Комфортът се подчертава от BMW Live Cockpit Professional и BMW Natural Interaction, които позволяват управление с гласови команди и жестове, озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound, BMW Лазерни светлини, Комфортен достъп, активна вентилация на предните седалки и пакет за топлинен комфорт. 

При производството на автомобили BMW, както и при производството на акумулаторни клетки се използва 100% екологична електроенергия. Високият дял на вторичен алуминий и рециклирана пластмаса също допринасят за пестенето на ресурси на производството на BMW iX M60. В интериора са използвани дърво, сертифицирано по FSC, кожа, обработена с екстракт от листа на маслиново дърво, както и други естествени материали. Като суровина за подови настилки и и други стелките се използват и рециклирани рибарски мрежи.

BMW iX M60 Interior Wheel and Display