BMW: „90% от пазарните сегменти ще имат напълно електрически модели до 2023 г.“

BMW: „90% от пазарните сегменти ще имат напълно електрически модели до 2023 г.“

17/03/2021 0 By Габриела Стойчева

Изцяло електрическите BMW iX и i4

С премиерата на изцяло новите електрически модели – големият BMW iX и първата спортна електрическа кола на BMW – i4, от концерна разкриха плана си за развитието на марката през следващите 10 години.

Всъщност, премиерата на i4 трябваше да се случи 3 месеца по-късно, но от BMW споделят, че клиентите им по света имат нужда от такъв модел повече от всякога, и затова идва и решението за преждевременното представяне на модела. 

„Лансирането на BMW iX и BMW i4 ще сигнализира за началото на нашата технологична офанзива през 2021 г .: тези два изцяло електрически автомобила ще определят еталона за BEVs напред“, каза Зипсе.

Информацията, която споделиха от BMW Group за iX е, че това ще е първият модел на BMW, в който ще присъства новата операционна система iDrive 8. Осмото поколение на операционната система ще бъде, естествено, най-мощната операционна система в историята на BMW, която ще включва елегантни графики и персонален асистент, който знае всичко за вашия автомобил и ще ви помага, ако имате нужда. Персоналният асистент ще бъде усъвършенствана форма на изкуствен интелект и от BMW уверяват, че той наистина ще бъде като най-добрия ви спътник при пътуване. 

До края на 2021 г., с над два милиона бройки, BMW Group ще разполага с най-голямата флота от автомобили в света, способна да инсталира нови или да надгради съществуващи функции по операционната система подобна на теглене на софтуер от интернет.

BMW i4 ще се предлага в три варианта: eDrive35 и eDrive40, които ще са само на задно предаване, и най-мощната версия M50 с xDrive задвижване. Повече информация за пробега и подробна информация за i4 очаквайте по-късно.

Бъдещето в 3 фази:

Първа фаза:

„BMW Group има амбициозни планове за 2021 г. Започнахме новата година със силна инерция и се стремим да се върнем на нивата отпреди кризата възможно най-бързо – и да стигнем още по-далеч“, каза Оливер Зипсе, председател на управителния съвет на BMW AG по време на пресконференцията. „Имаме ясен план за превръщането на трансформацията в нашата индустрия в реално конкурентно предимство за BMW през следващите години: безкомпромисно електрическо.“

BMW Group движи трансформацията към напълно електрическа свързана мобилност в три фази. Първата фаза включваше новаторство в начинанието за електронна мобилност с Project i, възприемане на новата технология, и в крайна сметка трансфер на електрическо ноу-хау към серийно производство. С течение на времето тази технология се интегрира в цялото продуктово портфолио, особено под формата на плъгин хибриди. Освен самото електрическо задвижване, други ключови фактори, движещи трансформацията, включват софтуер и дигитално взаимодействие с автомобила.

Още през 2014 г. BMW Group създава опцията за направата на резервации и плащане на услуги онлайн, директно от автомобила, чрез магазина BMW Connected Drive. Освен това, от 2018 г. насам, шофьорите на BMW могат да актуализират софтуера на автомобила си чрез интернет софтуерни надстройки, подобно на изтеглянето на най-новия софтуер за смартфон.

Втора фаза:

Втората фаза на трансформацията започна с опцията за избор на предпочитания тип задвижване – от двигатели с вътрешно горене до напълно електрическа мощност – в един и същ модел. 

BMW са уверени, че до края на 2021 г. Продажбите им на EV ще са около 1 милион.

До 2023 г. пък, планират да имат 13 изцяло електрически модела – поне по един представител във всички ключови сегменти – от компактните автомобили до ултра луксозните. Около 90% от пазарните сегменти ще имат напълно електрически модели до 2023 г.

Само на 4 години от сега, BMW ще доставят около 2 милиона електрически автомобила, или 50% увеличение в продажбите на EV.

Любителите на марката MINI ще получат изцяло електрически модели, защото компанията ще спре да прави модели с ДВГ до 2030 г. Напълно електрическите версии на изключително популярните BMW 5 Series и BMW X1 също ще последват през следващите години, заедно с други.

Мащабната програма започва от сърцето на BMW Group – основният им завод в Мюнхен е вече оборудван с машини за направата на само електрически автомобили, като преместват производството на конвенционалните си модели в други държави. 

BMW Group уверено твърдят, че техните автомобили трябва да бъдат най-чистите, като имат договор с доставчиците на материали, че електричеството се добива по възможно най-екологичния начин. Над 80% от генерираното електричество идва от хидропомпи, язовири, реки, соларни батерии и вятърни турбини.

Трета фаза:

През 1962 година BMW представя така наречения “BMW New Class” автомобили – купета и седани, които се раждат след финансовата криза на компанията от 50-те и имат за цел да върнат компанията на върха. През 2025 г. oтново ще станем свидетели на тази нова ера автомобили, която ще се характеризира с три ключови аспекта: напълно рефинирана ИТ и софтуерна архитектура, ново поколение високоефективни електрически задвижвания и батерии, и коренно нов подход за устойчивост през целия жизнен цикъл на автомобила. BMW споменават и за нов потребителски интерфейс, който ще бъде “невиждан до момента”, а също и емоционално преживяване в автомобилите им.

Аеродинамичният дизайн на новия клас ще бъде безкомпромисно насочен към електрически превозни средства с пропорции, които се различават от миналото, включително по-просторен интериор. Тези иновативни функции трябва да се комбинират с ново поколение електрическо задвижване, базирано на изцяло новоразработен дизайн на батерията. В “Neue Klasse” тази уникална комбинация ще означава значителни скокове от гледна точка на ниско потребление на електроенергия, като крайната цел е да се съпоставят с разходите на съвременните двигатели с вътрешно горене. Типичното шофиране на BMW ще бъде допълнително подобрено, като се фокусира върху дизайнерските характеристики на напълно електрическите превозни средства, включително опции за модерни системи за подпомагане на водача и високо автоматизирано шофиране.

В края на представения 10-годишен план, BMW Group споделят, че ще имат 10 милиона електрически продадени автомобила до 2030 г., като тяхното разпространение по света зависи от развитието на електрическата инфраструктура на държавите.