911 Edition 50Y Porsche Design е следващото лимитирано Porsche, което трябва да имате

911 Edition 50Y Porsche Design е следващото лимитирано Porsche, което трябва да имате

18/01/2022 0 By Габриела Стойчева

911 Edition 50Y Porsche Design е ограничена серия от 750 бройки с множество детайли, вдъхновени от емблематичния дизайн на сина на Фери Порше - Фердинанд Александър Порше

През 1972 г. Ф.А. Порше основава Porsche Design с брат си Ханс-Петер. Дизайнерът на Porsche 911 предвижда компания, която да пренесе принципите и духа на Porsche отвъд границите на автомобила. Porsche Design отдавна се е превърнал в международно известна първокласна лайфстайл марка, известна с функционални и издръжливи продукти с пуристична естетика.

Тази година Porsche Design изненадаха почитателите на марката за своя златен юбилей с два много специални автомобила. Ексклузивният Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design и историческият 911 S 2.4 Targa от годината на основаване на Porsche Design през 1972 г., който е реставриран до оригинал от Porsche Classic.

Това, което ги обединява, е цветовата схема, която, припомняйки легендарния Chronograph I, проектиран от професор Фердинанд Александър Порше през 1972 г., вижда както екстериора, така и интериора доминирани от черния цвят. Заедно с тях, Porsche Design представя и часовник Chronograph 1 – 1972 Limited Edition. Музеят на Porsche ще отпразнува годишнината със своя специална изложба, която ще бъде открита на 19 януари 2022 г.

В допълнение към изцяло черния екстериор, намеците към миналото включват класическите карирани централни панели на седалките Sport-Tex и червената секундна стрелка на часовника Porsche Design Subsecond в пакета Sport Chrono, който се предлага като стандарт.

Специалното издание е базирано на 911 Targa 4 GTS и може да бъде поръчано сега. Юбилейният модел ще пристигне при европейските търговски партньори от април. Купувачите могат да закупят и специална версия на новото издание на легендарния Chronograph I. Характеристики като номер на изданието и ротор с форма на навиване подчертават връзката с 911 Edition 50Y Porsche Design.

През последните две години Porsche Classic работи по уникален проект за отбелязване на 50 години Porsche Design. За юбилея е реставриран 911 S 2.4 Targa от 1972 г., годината на основаване на Porsche Design. „Визията беше да се създаде исторически аналог на новото 911 Edition 50Y Porsche Design“, обяснява Улрике Луц, ръководител на Porsche Classic. „С помощта на новата програма Sonderwunsch (специални желания) успяхме да приложим идеята за уникален чифт превозни средства. Работата на дизайнерите и реставраторите беше внимателно да прехвърлят спецификациите на новия автомобил в класическия.”

Limited Porsche Targa Edition

Експертите на Porsche Classic напълно са обновили двигателя и шасито на 911 T 2.4 Targa, което до преди това не е било в цветущо състояние, до спецификациите на версията S. Моделът от най-висок клас по това време има работен обем от 2341 cc, който генерира 190 к.с. при 6500 оборота в минута и е оборудван с механично впръскване на гориво.

В знак на почит към Фердинанд Александър Порше, този единствен по рода си автомобил се отличава със същите цветове като легендарния хронограф, който той проектира през 1972 г. Класически странични ивици с платинено сатенено покритие и интегрирани надписи на Porsche Design украсяват фланговете. Като специален акцент, ролбарът Targa също е в платинено сатенено покритие – нова интерпретация на полираната неръждаема стомана на оригиналния класически модел. А решетката на задния капак на двигателя се отличава значка „Porsche Design 50th Anniversary“ с репродукция на подписа на Ф.А. Порше.

Снимки: Porsche