Това е най-ексклузивният поръчков Rolls-Royce Phantom в Америка

Това е най-ексклузивният поръчков Rolls-Royce Phantom в Америка

23/03/2021 0 By Габриела Стойчева

Този Rolls-Royce Phantom използва една от най-редките дървесини на планетата - хавайска Коа

The Koa Phantom

Американският индустриалец и колекционер на класически автомобили Джак Бойд Смит – младши, е собсвеникът на единствения по рода си Rolls-Royce Phantom с удължена база.

Макар че моделът е с удължената база, която сама по себе си оскъпява возилото с около $85 000, това не е достатъчно за бизнесмена, който поръчва на Rolls-Royce да “обзаведат” колата му с дървесина. При това не каква да е, а една от най-редките видове дървесина на планетата – хавайска Коа.

Изглежда, че Смит, чиято компания “Gaska Tape” произвежда самозалепващи ленти и пяна за автомобилната индустрия, обича Хаваите и всичко, направено от дърво Koa. Любимата му мебел е люлеещ се стол Koa, който той и съпругата му Лора купуват преди години на о. Мауи. Обикновено набавянето на рядък дървен материал за Phantom не е предизвикателство за занаятчиите в ателието Rolls-Royce Bespoke във Великобритания, но с дърветата Коа, защитен вид на Хаваите, нещата не стоят толкова лесно – те могат да се използват само ако са мъртви или паднали. При това, дървото трябва да идва само от частна земя.

Според Rolls-Royce процесът на проследяване и договаряне за закупуване на подходящ екземпляр от Коа е отнел почти три години. Крайният резултат обаче е грандиозен. Богатата и топла, с цвят на мед дървесина Koa се разтича по таблото на Phantom, централната конзола, задните маси за пикник и вратите. Rolls-Royce дори съумява да направи пикник “кошница” от същата дървесина, като само нейното производство е отнело повече от 500 часа. В нея има ръчно правени чаши за вино и кристален декантер от унгарската фирма Ajka, а приборите от неръждаема стомана са от Англия и също са ръчна изработка.

Така най-скъпият и сложен поръчков Phantom, който ще бъде доставен на клиент в САЩ, носи името си “The Koa Phantom”.

Packard Twelve 1934
Packard Twelve от 1934 г.

„Сега, всеки път, когато се качвам в колата, си спомням за Хаваите“, казва Смит, който вече добавя осмо поколение Phantom EWB към непрекъснато нарастващата си колекция. Той има още и рядък Silver Ghost от 1923 г., Corniche кабриолет от 2001 г., 2011 г. Phantom Drophead и 2015 г. Phantom.

Интериорът е вдъхновен от Packard Twelve от 1934 г., който печели конкурса по елегантност Pebble Beach. Това негово желание е не по-лесно изпълнимо от дървесината по интериора, тъй като самото съчетаване на точния нюанс на „Packard Blue” отнема повече от 40 опита. За да помогне с процеса, Смит дори отстранява калника от своя Packard и го изпраща до централата на Rolls-Royce в Гудууд, Англия.

В допълнение към зашеметяващата боя, Phantom-ът разполага с контрастни Dove Grey ръчно рисувани ивици по всяка страна, с персонализирани инициали „JBS Jr“ на вратата на водача и инициалите на г-жа Смит „LAS“ от страна на пътника.

Другите персонализации включват солидия орнамент на предния капак, познат като “Spirit of Ecstasy”, кожа Dove Grey в интериора, която също съответства на кабината на Packard, и осветен таван с 1420 оптични светлини, които изобразяват съзвездията на нощното небе над Кливланд, Охайо, в деня на раждането на г-н Смит.

Смит признава, че чакането на най-новия му модел в колекцията, която се състои от около 60 автомобила, си е напълно заслужавало, наричайки неговия Phantom „истинско произведение на изкуството“.

Това е и единственият засега Rolls-Royce, в който е използвана тази дървесина.

Снимки: Rolls-Royce