Най-разпознаваемите автомобилни ароматизатори в света стават на 70 години

Най-разпознаваемите автомобилни ароматизатори в света стават на 70 години

22/09/2021 0 By Габриела Стойчева

“Мирише ми на мляко”

Историята на най-разпознаваемите автомобилни ароматизатори в света започва през 1952 г. в САЩ. Идеята за този бизнес се ражда след като доставчик на мляко се оплаква от миризмата на разлято мляко в камиона си на Юлиус Зиман, химик по онова време от немско-еврейски произход. Роденият в Канада Зиман решава да използва своя опит в извличането на етерични масла от вечнозелени дървета в Канада, и не след дълго успява да проектира ефективен освежител за въздух специално за автомобили. 

Първите автомобилни ароматизатори в света

Две години по-късно, през 1954 г., Зиман подава патент за хартия, импрегнирана с „унищожаващи миризмата вещества, ароматизиращи въздуха“, целофанова обвивка и връв, с която да се закача самият ароматизатор. Така, с отличителната форма на борово дърво и няколко аромата, “Little Trees”, както са познати от 2011 г. насам, се превръщат в първите автомобилни ароматизатори в света.

Наследството

Днес едва ли има собственик на автомобил, който поне веднъж да не е срещал ароматизаторите на Зиман. Американската марка е толкова добре позната по света, че продуктите могат да бъдат видяни не само по магазини и бензиностанции, но и в над 1500 телевизионни предавания и филми! Макар в различните краища ароматизаторите да са познати под различни имена, например Wunder-Baum – в Австрия, Швейцария, Дания, Финландия, Германия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Швеция или пък Arbre Magique, както е наименованието им във Франция, Белгия, Холандия, Италия, Португалия и Испания, то онова, което ги обединява, е универсалният език на дизайна.

Към днешна дата “Little Trees” произвеждат над 40 различни аромата с миризми като кожа, бърбън, аромат на нова кола, и още.