Готови за полет с MINI John Cooper Works 2021 | Тест

Готови за полет с MINI John Cooper Works 2021 | Тест

16/09/2021 0 By Габриела Стойчева

Дами и господа, говори капитанът. Затегнете коланите и се пригответе за полет с MINI John Cooper Works

Купувате първото си MINI, защото е симпатична и стилна кола. Всяко следващо MINI обаче купувате със затворени очи. Не защото сте сигурни, че какъвто и цвят да изберете и в каквато и конфигурация да го поръчате, то ще ви хареса – в това няма съмнения. Купувате го със затворени очи, защото MINI е повече лайфстайл, отколкото желязо на четири гуми. Това е лайфстайл, който пленява, който променя нагласата ви за живота и към който се пристрастявате. MINI е марка, която ви научава да живеете по простите, но душевни правила на живота. Учи ни да не се взимаме насериозно, но да приемаме действията си отговорно. Учи ни, че всички сме хора, но това, което ни различава, са нашите мечти. MINI е за мечтателите, за хората, които не спират да откриват, и за хората, които в края на деня не забравят, че животът е по-светъл, когато умеем да се забавляваме. А когато към тези 4 прости, но толкова любими букви добавим абревиатурата JCW… прочетете надолу, най-хубавото е запазено за края.

Днес сядаме зад волана на фейслифт версията на John Cooper Works, който е разкрасен отвън и отвътре, разбира се запазвайки характерните черти на спортно MINI купе:

Екстериор:

Много е вероятно, ако нямата набито око, да пропуснете къде дизайнерите на MINI са работили върху новата версия. И никой няма да ви вини – отвън наистина не е коренно различна, но за любителите на марката красотата е в мини порциите (:

И все пак, ако сравните F56 преди и след фейслифта ще забележите промяна на ъгъла на линиите на предна и задна броня, които са станали по-заострени, придавайки по-квадратен облик на купето – дали това е вероятна препратка към първите поколения? Детайлът, който обаче не изпъква на снимките, но пък на живо оставя без думи, е дифузьорът, който е просто внушителен. 

MINI JCW 2021 Exhaust and Diffuser

За екстериора още имаме наличност от 10 цвята – 3 неметалик и 7 металика. В това поколение MINI (F56 гамата) беше представена и опцията за преливащ се покрив – дело на завода на марката в Oxford. 

Обожавам неспирното вдъхновение на дизайнерите да доставят все повече елементи, с които собствениците да изразяват своя стил. Колаборации с цветните ресни на Paul Smith, “London” колекцията от 80-те, специални издания за годишнините, Rallye Edition, по-съвремените Sidewalk… След бърза справка в интернет, специалните и лимитирани издания на MINI само до 2000 г. са повече от 60 на брой!

the-mini-cooper-se-a
Снимка: BMW PressClub Global

Интериор:

Отвътре веднага ще познаете, че седите на специално място – първото ми впечатление за интериора беше, че в тази конфигурация има нещо ексклузивно. Светлата кожа в комбинация с чекирания дизайн на елементите по таблото придават особено ниво комфорт, което всеки от нас получава, когато се намира в красива обстановка. В допълнение, няма и помен от пластмасовите копчета и обграждащите елементи около инфотейнмънт дисплея – тук виждаме завършек в пиано лак, който пък осезаемо вдига нивото на изпълнение. Най-голямата разлика обаче е във волана и дисплея зад него. Някои го оприличават на смартфон, на други повече им харесваха двата овални прибора. Аз бих го определила като различното решение за включването в последния писък на модата в автомобилостроенето – таблети, вместо вградени дисплей.

Собствениците на MINI или такива возили се в Cooper знаят за компактното пространството отвътре, но това става ясно и от името на макрата. Все пак, едва ли когато чуете думата мини, очаквате интериорът да е с размери на BMW Серия 7.

А сега, готови за полет:

Преди всичко искам да изкажа специални благодарности на летище “Долна баня“ за предоставеното място и професионалното им отношение. А ако нямате MINI JCW под ръка, но искате да изпитате адреналин, непременно трябва да се свържете с тях.

2,0-литров четирицилиндров TwinPower Turbo двигател се намира под капака на MINI JCW хетчбек. Той генерира максимална мощност от 231 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Nm. Задвижващият въртящ момент в нашата кола се предаваше към предните колела чрез 6-степенна ръчна скоростна кутия, но като опция може да поръчате и 8-степенна Steptronic Sport трансмисия. Тя обаче едва ли ще ви е нужна, освен ако не гоните разликата от 0,2 секунди в ускорението от 0-100 км/ч, което с автоматичната кутия е 6,1 сек., докато с ръчната 6,3 сек. И да ви призная, в нито един момент не усетих неудобството, което мнозина намират в ръчните трансмисии – това е единствената кола, която съм шофирала, в която предавките се сменят толкова лесно, че на моменти забравях, че не е автоматик.

Стандартно включените спирачки са на производителя Brembo, чиито яркочервен цвят изпъква зад 17-инчовите John Cooper Works джанти. Моделът пристига и с опция за най-новата версия на адаптивно окачване, която с новата си честотно-селективна амортисьорна технология осигурява оптимизиран баланс между спортна характеристика и комфорт при шофиране.

Едно от безкрайно много неща, в които открих удоволствие, беше смяната на режимите на шофиране докато пътувах към село Гуцал, Самоков за теста на колата. Натискам Green на магистралата и за момент забравям, че това е спортен автомобил – разходът на гориво пада и нито звук. Слизам от магистралата по отклонението за Костенец и пускам междинния, Comfort режим. По радиото звучеше Simply Red, а аз толкова се наслаждавах на колата и живописната природа около мен, че забравих, че това е идеалният път със завои, в който да натисна бутона за смяна на режимите още веднъж.

Sport. Тази толкова свещена дума за всички, които обичат автомобилния адреналин… Радиото вече е изключено, а прозорците са свалени. Първи, втори, трети завой – държи се, ускорява и спира. При това как само. Звукът от изпускателната система в комбинация със струята вятър, проникваща се през прозорците, действа опияняващо – сякаш бях открила философския камък – наркотик, който вместо да изяжда душата ти, я пълни. Ето това е MINI, ето това е JCW…

Технически характеристики на новото MINI John Cooper Works:

Двигател: 2-литров, 4-цилиндорв

Мощност: 231 к.с. и 320 Нм

Трансмисия: 6-степенна ръчна трансмисия / 8-степенна автоматична Steptronic Sport трансмисия

Ускорение: 6,3 сек. от 0 до 100 км/ч / 6,1 сек. от 0 до 100 км/ч

Задвижване: от предните колела

Тегло: 1245 кг.