Поглед назад: когато RECARO създаде първите Porsche 356

Поглед назад: когато RECARO създаде първите Porsche 356

28/09/2021 0 By Габриела Стойчева

Това, което днес познаваме като един от най-добрите производители на автомобилни седалки, всъщност започва своята работа като производител на каросерии

От патентоносители на първата идея за кабриолети, до производители на купета за Porsche, RECARO произвежда първата си спортна седалка едва през 1965 г. А историята на компанията преди тази дата е не по-малко интересна от това, което познаваме днес.

Reutter Carosserie 1906

Recaro преди Recaro

Годината е 1906, когато Вилхелм Ройтер, който впрочем е бил седлар, основава „Stuttgarter Carosserie- u. Radfabrik”. Макар основният фокус на компанията тогава да е бил върху разработването и производството на каросерии и интериорни елементи, както по поръчка, така и в малки партиди, автомобилни седалки също са се произвеждали във фабриката. Три години по-късно, на 24 юли 1909 г., компанията прави огромна крачка напред с патент за „сгъваема конструкция с балдахин, особено за моторни превозни средства“. Рекламираната иновация под името „Reform Body“ е комбинация от предимствата на файтон (лятно превозно средство) и седан (зимно превозно средство), изключвайки негативите, като да е твърде студено през зимата или твърде топло през лятото. Днес въпросната структура може да се сравни с тази на кабриолет и е една от първите в света. Тогава иновацията стига до Хамбург, Касел и Цюрих, което в резултат разширява клиентската им база и нови поръчки, превръщайки „Reform Body“ в съществена част от производството.

Войната 

По време на Първата светова война Ройтер успява да построи автомобили за частни клиенти, но основното производството се пренасочва към военна техника. А заради военната служба, много от служителите са били извикани, като голяма част от тях не са се и завърнали, което оставя братята (Вилхелм е имал брат Алберт, който малко след основаването на компанията се присъединява към нея) пред трудното намиране на квалифицирани работници. Преди войната обаче логото на компанията „Stuttgarter Karosseriewerk Reutter & Co.“ е можело да се намери върху представителни превозни средства на Daimler и Benz, както и на Wanderer, BMW, Stoewer, Opel, Adler и Horch, Bugatti, Buick, Dixi, Fiat, Mauser, Maybach, Minerva, NSU, Steiger и други.

Ferdinand Porsche (2nd from right), his son Ferry (right), design engineer Erwin Komenda (middle) and Reutter engineer Walter Beierbach (left) in March 1950 during inspection of the first body-in-white for the 356.
Фердинанд Порше (втори отдясно), неговият син Фери (вдясно), инженер-дизайнер Ервин Коменда (в средата) и инженер Ройтер Валтер Байербах (вляво) през март 1950 г. по време на инспекцията на първата каросерия в бяло за 356. (© Porsche архиви)

Аферата „Porsche”

Около 1930 г. Porsche започват да забелязват работата на Ройтер и така се стига до предложение за съвместна работа – партньорство, което продължава дълги години. Само от следващата година Ройтер започва да произвежда първите каросерии за модели 7, 8, 9, 12 и 32 на Porsche, а през 1950 г. първото Porsche 356 със стоманено шаси е произведено във фабриката на Ройтер в Мюнхен! До този момент съвсем първите 356 са се произвеждали във фабриката на Porsche в Гмунд, Австрия, но с алуминиева каросерия и тези модели в момента се определят като протипи, а не производствени. През 1963 г. Porsche даже купуват отделението, занимаващо се с производство на каросерии, а дотогава е изчислено, че около 78 000 Porsche-та са произведени от Ройтер – от стоманените купета на 356 до други актуални тогава модели.

Връзката между двете компании е била толкова силна, че Франк Юнг, правнук на Алберт Ройтер, описва във впечатляваща дълбочина от 300 страници историята в книгата „Porsche 356 – made by Reutter“.

REutter CAROsserie

Въпреки че част от компанията на Ройтер отива под друга собственост, нейната идентичност не бива изгубена, а просто променена. REutter CAROsserie – звучи ли ви почнато? 1963 е годината, в която името, което всички ние познаваме днес, се ражда и модерната история на RECARO започва да се пише.

Освен името, и фокусът вече се измества само върху автомобилни седалки – както ОЕМ за Porsche, така и отделна линия от афтърмаркет седалки.

RECARO каквото го познаваме днес

Прехвърляме се към 1965 г., когато по време на автомобилния салон във Франкфурт RECARO представят своята първа спортна седалка, и отново същата година първата ретрофит седалка в света. Оттогава следват редица иновации, като седалката „RECAROfonie”, в чиято облегалка са интегрирани колонки или модел „А8”, който представлява първата седалка в света, която притежава облегалка от пластмаса, подсилена със стъклени влакна. 

През 1969 година семейството на Ройтер продава и останалата част от компанията на три фирми, една от които (Keiper) по-късно купува дяла от останалите две и през 1983 г. се обединява с RECARO, взимайки името и превръщайки се в компанията-майка. 

От самолети до футбол

През 1971 г. RECARO пуска и произвежда самолетни седалки под марката Air Comfort – първоначално като лицензирани продукти, преди да разработи собствен дизайн под името RECARO Aircraft Seating GmbH & Co. KG. Основните поръчки за 9777 и моделите 2020 идват от Korean Airlines и Lufthansa. През 1974 г. компанията представя и първата си състезателна седалка RECARO Profi, тип корито, за професионални състезания в туринг класовете.

През 1998 г. пък RECARO представя и първата си детска седалка, но по-интересното идва през 2003 г., когато компанията оборудва Porsche Carrera GT с най-леките до този момент стандартни седалки, изработени от кевлар и карбон, и тежащи едва 10,3 кг.

През останалите 20 години RECARO представя интериорни решения, лимитирани версии като седалките RECARO Sportster CS „Nürburgring-Edition”, RECARO Podium, която е единствената ретрофит седалка на пазара, която е одобрена за използване по обществени пътища и има хомологация от FIA, и дори седалки за футболни стадиони.

RECARO Bayern Munich seats

Този специален подход от RECARO за VIP и спортни звезди датира от 1994 г., когато тогавашният старши треньор на Кайзерслаутерн е страдал от болки в гърба и така той получава персонализирана, по-удобна седалка на стадиона. Разбира се, не след дълго играчите също пожелават да следят играта от удобни места. Така Кайзерслаутерн става първият отбор, получил “скамейка” по мярка. Идеята бързо става популярна сред другите клубове и днес професионалисти от над 150 топ клуба по света седят върху RECARO, вкл. Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и Реал Мадрид.

През 2018 г. компанията се разделя на още едно поделение, което се занимава с производството на гейминг седалки.

„Поглед назад“ е рубрика, в която разказваме позабравени истории от миналото, свързани с моторспорта, дизайна и производството на различни модели. Останалите статии може да прочетете тук.