Изцяло електрическата Honda e пристигна в България!

Изцяло електрическата Honda e пристигна в България!

29/06/2021 0 By Габриела Стойчева

Световният градски автомобил за 2021 - изцяло електрическата Honda e, е вече в България на ценa от 66 990 лв с ДДС:

Цифрата, която истински ще ви впечатли обаче е разходът за 100 км: „3,66 лв. ще струва изминаването на 100 километра с Honda e при зареждане с ток на дневна тарифа, а на нощна удоволствието ще е още по-евтино – 2,11 лв. Дори при зареждане само от публични станции цената на 100 километра пътешествие е все така атрактивна – 8 лв. За сравнение ще посочим, че с бензиновия Honda Jazz от предишното поколение стойността е 12, 78 лв. при средна цена на бензина 2,13 лв. за литър“, коментира инж. Петър Спасов, директор следпродажбена дейност в Бултрако АД, официален представител на Honda у нас. 

А какво е другото предимство на електромобилите? Точно така – минималните разходи по поддръжка. С Honda e ще похарчите само 236,78 лв. с ДДС за цели 100 000 км. За сравнение, разходите при обслужване на компактен бензинов автомобил биха били повече от 6 пъти по-високи, или около 1452,46 лв с ДДС за същото разстояние.

Два мотора, две нива

Мощността при базовото ниво на оборудване на Honda e предоставя 136 к.с. и максимален въртящ момент от 315 Нм. Максимална скорост пък е 145 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч, след като прибавим задното задвижване в уравнението, става за 8,3 сек. 

По-високото, Honda e Advance, включва избор между 16 или 17-цолови джанти от алуминиева сплав, увеличена мощност на двигателя до 154 к.с. (нютоните са отново 315) и системата от камери (Centre Camera Mirror System), които излъчват образ директно в огледалото за обратно виждане. 

Пробег и зареждане

35,5-киловатчасовата батерия, тежаща 228,4 кг и разположена под пода, осигурява пробег от 222 км (WLTP). Експресното й зареждане до 80% от 100-киловата CCS2 зарядна станция става за 30 минути, а до 100% от 7,4-киловатова обществена станция – за 4,1 часа. На контакт у дома времето обаче е 18,8 часа.

Стандартно моделът се предлага с кабел за битово електричество, с който зареждането не се различава от това на мобилния ви телефон или лаптопа ви. В този случай се използва монофазен ток, 10 А и мощност 2,3 кВт. Допълнително може да се поръчва ССЕ стенно зарядно с букса Тип 2 или фиксиран кабел. В случая параметрите са монофазен ток, 16 А и 3,7 кВт мощност. 

Honda са разработили и Honda Power Charger, което превръща обикновения контакт за битово електричество в станция за бързо зареждане. Важно предимство е, че устройството ще бъде съвместимо и с други електромобили, а цените му ще бъдат известни скоро. Зарядната станция Honda Power Charger осигурява максимална зарядна мощност 22 кВт при трифазно свързване и 7,4 кВт при монофазно. Подходяща е за ползване в домашни условия. По-технологичните варианти на Honda Power Charger, обозначени с S и S+, дават възможност за ползване на смарт-приложения за планиране на зареждането на автомобила и позволяват само оторизиран достъп с карта с код, като S+ дава възможност за изграждането на свързана мрежа от зарядни, особено подходящо при наличието на автопарк. 

Три нови технологии и режим на управление с един педал

Първата от трите нови технологии е контрол на ускорението за предотвратяване на ПТП (Collision Mitigation Throttle Control). Тя има за цел да предотврати внезапно ускорение при движение назад, а също и да предотврати сблъсък с препятствия отпред. Функцията за спиране при ниска скорост (Low Speed Brake Function) е второто нововъведение при Honda e, а третото е обвързано със сигнализация за потегляне на автомобила пред вас, наречено “Lead Car Departure Notification System”. 

Също така Honda e ви позволява да я шофирате само с един педал, който обединява функцията на газта и спирачката, което би било особено удобно в градския трафик.

Honda e винаги с идеалното паркомясто

Ако сте от хората, които изтръпват при мисълта за паркиране, то Honda e може да се окаже перфектният автомобил за вас. Просто натиснете бутона на таблото от нововъведената система Honda Parking Pilot и се оставете в ръцете на 12 звукови сензора, които изчисляват потенциалните свободни места около вас. Единственото действие, което се изисква от вас след като приключи сканирането, е да одобрите избраното място и пуснете волана – вашата Honda e паркира сама. 

Асистентът Honda Parking Pilot е наличен за по-високото ниво на оборудване Advance, когато е съчетано със 17-цолови джанти.

Дизайн и свързаност

Въпреки идентичното междуосие от 2530 мм с по-голямата Honda Jazz, Honda e всъщност е много компактен и практичен електромобил. Дължината му се явява на 3894 мм, височината му е малко над 1.5 м, а широчината, вкл. страничните камери, е 1752 мм. За още по-голямо забавление зад волана имаме изцяло задно предаване, независимо окачване и златното разпределение между заден и преден мост от 50:50. Иновацията тук обаче е в страничните огледала, които са заменени със система от камери – функция, която за първи път присъства в компактния клас автомобили. 

С едновременно футуристичен и минималистичен вид, екстериорът на Honda e успява да впечатли. Да, и тук дизайнерите са използвали така модерния подход, с който всяка част на автомобила крещи “Вижте ме, аз съм на ток!”, но в този случай това не е нещо, за което да се захванем. Отпред ще забележите панорамен покрив, а илюзията, че стъклата в автомобила нямат рамки е подсилена от плавните линии на А-колоната. Обраният дизайн се пренася и по дръжките на вратите, които са абсолютно интегрирани в тях и изкачат при отключване. Под предния капак пък ще откриете буксата за зареждане на двигателя, отново елегантно интегрирана в автомобила.

Минимализмът се пренася и отвътре, където вместо един огромен екран, цялото табло е буквално окопирано от няколко LCD екрана, подредени по цялата му дължина. В двата края се намират екраните за обратно виждане, а между тях е цялата мултимедия. Удобното е, че екраните са с възможност за превключване и размяна на показаната информация. Останалата част от интериора наподобява на скандинавско жилище – изчистен уют. Имате опция между текстилни и кожени седалки, а декоративните елементи по таблото и вратите с ефект на естествено дърво допълнително допринасят за атмосферата.

Багажникът е с минимален обем от 171 л при изправени задни седалки, а при сгънати капацитетът му достига до 861 литра.