Volvo представи EX30: най-малкият SUV в историята на шведския производител

Volvo представи EX30: най-малкият SUV в историята на шведския производител

08/06/2023 0 By Габриела Стойчева

Изцяло електрическият Volvo EX30 е не само най-малкият SUV, който Volvo е произвеждал, но и има най-ниския CO2 отпечатък в портфолиото на компанията

Volvo EX30 е естественото продължение на обещанието на Volvo да стане изцяло електрически бранд до 2030 г. А това е само след 6 години, което означава, че крачките трябва да големи, а процесът добре премерен. 

Volvo EX30 отгоре

Шведският производител отдавна е поел мисията да прави най-безопасните пътнически автомобили, а с навлизането в тази нова за всички автомобилни компании ера, Volvo иска да покаже, че може да прави не само най-безопасните, но и най-добрите в съотношение цена/пробег електромобили.

Volvo EX30 детайли 2

Volvo е марка, която видимо държи не само на безопасността, но и за комфорта на своите клиенти, затова EX30 ще се предлага в три конфигурации на батерията.

За изцяло градски нужди Volvo EX30 може да бъде закупен с конфигурация от един двигател и литиево-желязна фосфатна (LFP) батерия, чийто стандартен пробег е до 340 км с едно зареждане.

Ако бихте искали да разчитате на своето EX30 за по-дълги разстояния, Volvo дава опцията да изберете кола с NMC батерия, която включва коктейл от елементи като литий, никел, манган и кобалт. Основната разлика с LFP батерията е, че NMC батерията произвежда енергията си по-ефективно и… е, в случая на Volvo EX30 има повече пробег – до 480 км с едно зареждане!

Разбира се, топ версия с два електромотора и NMC батерия е черешката на тортата – Volvo EX30 с Twin Motor Performance е най-бързо ускоряващият автомобил от Volvo. Със своите 428 к.с. и 3,6 секунди от 0 до 100 км/ч, това е версията, към която ще се обърнете, ако производителността е приоритет за вас. Пробегът тук е до 460 км.

Volvo EX30 отзад

Друго бързо в EX30 е зареждането. Вариантът Twin Motor с разширен обхват има капацитет за зареждане до 153kW, докато автомобилът със стандартен обхват има капацитет от 134kW. Това означава, че можете да заредите батерията си от 10 до 80% за малко повече от 25 минути. Чрез централния дисплей и приложението на автомобила можете да зададете силата на тока, максималното ниво на зареждане и кога искате да започнете зареждането. 

Volvo EX30 интериор

Интериорът също се отличава с възможността си на персонална конфигурация, като в случая са налични 4 варианта. Потребителският интерфейс е 3D, а разработката на всички технологични системи е в сътрудничество с гигантите Google, Apple и Qualcomm.

Volvo EX30 интериор

Резултатът е първият Volvo автомобил, който включва ново поколение на Park Pilot Assist. Така EX30 обещава да се справи с всички видове места за паркиране, включително успоредни, извити, перпендикулярни и диагонални, което прави паркирането в тесни пространства бързо и лесно.

Volvo EX30 безопасност
Volvo EX30 включва стандартно специална функция за безопасност на велосипедисти, която помага за предотвратяване на така наречените злополуки с „врата“, като Ви предупреждава, когато сте на път да отворите вратата си пред велосипедист, скутер или бегач.

От следващата година Volvo EX30 ще се предлага и в Cross Country вариант. Поръчки за тази специална версия ще се приемат от началото на 2024 г., а производството се очаква да започне по-късно същата година.

Volvo EX30 Cross Country ще се основава на солидното ни Cross Country наследство и известна гама от модели за клиенти, които искат малко повече приключение от своя автомобил. Той ще се предлага с набор от персонализирани функции, като по-голям просвет, 19-инчови черни джанти и опция за 18-инчови джанти с индивидуални гуми.

Снимки: Volvo