Вижте новата GT3 кола на Lamborghini

Вижте новата GT3 кола на Lamborghini

04/05/2022 0 By Габриела Стойчева

Lamborghini представи третото поколение Huracan GT3, отново базирано на уличния Huracan STO

Lamborghini Huracan GT3 EVO2 взима най-атрактивното от уличния си брат Huracan STO – атмосферният V10 двигател (с ключови промени), задното крило и “перката”, както и изцяло задното задвижване, но добавя нови аеродинамични решения и всмукателна система. Така въздушният поток, който се приема от страничните отвори е оптимизиран, сега пренасочен директно към двигателя. По отношение на двигателя, който в уличната версия доставя 640 к.с., при Huracan GT3 EVO2 той е с титаниев вал и 10 електронно задействани дросели. Цялата система е фиксирана към двигателя само с четири винта – решение, въведено за първи път при Essenza SCV12, за улесняване на работата по поддръжката.

The 3rd generation Lamborghini Huracan GT3 EVO captured on the track with green and red livery. The Italian flag is visible

Спирачната система също е актуализирана с нови апарати и накладки, проектирани от Squadra Corse за оптимизиране на производителността както в състезания за издръжливост, така и в спринт. Тези решения, комбинирани със специален контрол на сцеплението (TCS) и антиблокиращи спирачни системи (ABS), са разработени, за да направят автомобила лесен за управление в условия на ниско сцепление. 

The 3rd generation Lamborghini Huracan GT3 EVO interior covered in alcantara.

Купето се отличава с изцяло карбонова конструкция, изработена от Centro Stile – индивидуално дизайн студио – на Lamborghini. Новите сплитери, дифузьор и долна част на купето подобряват аеродинамичната ефективност. Подът от въглеродни влакна, покрит с високоякостни Zylon влакна, заедно с новия дифузьор, осигуряват по-голяма притискаща сила от настоящото поколение GT3 EVO. Задното крило, вдъхновено от “базовото” STO пък е подпряно на нови алуминиеви опори, което позволява по-висока прецизност при настройване.

The 3rd generation Lamborghini Huracan GT3 EVO2 captured at 3/4 back profile with rays of light shining above its body

Безопасността също е увеличена, с нов дизайн на клетката, която включва допълнителни две задни тръби. Страничните панели са микс от въглеродни влакна и кевлар и предпазват при удар откъм вратите. Страничните прозорци от плексиглас са фиксирани към тези панели.

Автомобилът може да бъде поръчан готов или като пакет за надстройване на предишното поколение Huracan GT3 EVO. Стандартно пристига с гуми Pirelli PZero (325.680-18 отпред; 325/705-18 отзад) и ще достигне до клиентите от втората половина на 2022 г.

Дебютът му на писта е насрочен за 24 часа в Дейтона през 2023 г

Снимки: Lamborghini