Това е новата Toyota C-HR: вече с изцяло електрифицирана гама

Това е новата Toyota C-HR: вече с изцяло електрифицирана гама

06/12/2023 0 By Габриела Стойчева

Toyota България представи изцяло новия C-HR

90-те години на миналия век бяха силно успешни за японския бранд. Тогава се появиха революционните модели като четвъртото поколение Toyota Supra и второ поколение МR2. Вярна на спортните си гени, през годините Toyota винаги е блазнила клиентите си с атрактивни спортни предложения. Последният пример – Toyota Yaris GR. 

Toyota C-HR 2024

Междувременно, масовите модели се открояваха със своята надеждност, тук-там интересна технология и изразителен дизайн в японски стил. 

С представянето на второ поколение Toyota CH-R, японският производител демонстрира възможностите си да се конкурира в масовия клас не само с атрактивен дизайн, но и гама от двигатели, отговаряща на желанието на европейският потребител. Споменавайки това, новата Toyota CH-R е създадена именно в Европа и насочена специално към европейските клиенти.

Toyota C-HR 2024

Това не значи обаче, че Toyota са забравили произхода си. Типично в японски стил, новата CH-R използва безпогрешния почерк на японския дизайн – елегантен, но експресивен; обран и модерен.

Дизайн

Дизайнът представя скок по отношение на интегрираните във вратите дръжки, каквито се предлагат за първи път в модел на Toyota.

Toyota C-HR 2024
Toyota C-HR 2024

В купето е интегрирано динамично амбиентно осветление с 64 цвята и специално конструиран панорамен покрив.

Toyota C-HR 2024

Темата за екология е застъпена не само от задвижването, но и от използваните материали – рециклирани, с неживотински произход, както и технологии за намаляване теглото на автомобила и снижаване на емисиите на CO2 в рамките на производствения процес.

Toyota C-HR 2024

Новата Toyota CH-R е по-широката с 35 мм, с 25 мм по-къс преден надвес, а новите по-големи алуминиеви джанти достигат 19 инча.
Toyota C-HR 2024

Използван е иновативен метод на производство, който позволява ръба на задната врата да се срещне директно със задния светлинен модул, без необходимостта от рамка, създавайки усещането за цялостно тяло.

Toyota C-HR 2024

Отпред новата CH-R се възползва от 3D архитектура, която позволява изцяло LED фарове, интегрирани в общ комплекс с мигачите.

Toyota C-HR 2024

Вдъхновена от първото поколение CH-R, новият модел също се отличава с LED задна светлинна лента, изписваща името на модела, която предлага динамична последователност от светлинни ефекти.

Toyota C-HR 2024

Експресивните форми са допълнително подкрепени от интересна гама цветове, налични за новата Toyota CH-R. Сред опциите е и опционалният „bitone+“ покрив, който се “разлива” до задната част на автомобила. Новите цветове са кехлибарено жълто (Sulphur) и платинено сиво (Precious Silver), които са налични ексклузивно за моделите „bi-tone+“ през първата година от представянето на пазара, заедно с огнено червено и динамично сиво. 

Toyota C-HR 2024

Технологии

Откъм технологии, новата Toyota CH-R ще се предлага с дигитален ключ от януари 2024 г., чрез който ще може да активирате различни функции в автомобила изцяло безконтактно. 

Предлагат се два мултимедийни пакета. Пакетът Toyota Smart Connect, инсталиран на базовия модел Icon, има 8,0-инчов дисплей и осигурява базирана на облак навигация, вграден гласов агент и безжична връзка със смартфон за Apple CarPlay и Android Auto. Всички останали нива включват подобрения пакет Toyota Smart Connect+, който предлага 12,3-инчов централен сензорен екран и вградена сателитна навигация.

Toyota C-HR 2024

Двигатели

Новата гама на Toyota C-HR включва версиите Hybrid 140, Hybrid 200 и Hybrid 200 AWD-i и варианта Plug-in Hybrid 220.

  • Hybrid 140 разполага с ефективен 1,8-литров двигател и предлага мощност от 140 к.с. по DIN.
  • Hybrid 200 разчита на мощността и ефективността от 2,0-литров двигател и разполага със 197 к.с. по DIN, респективно въртящ момент от 190 Нм.
  • Вариантът Hybrid 200 AWD-i е версията със система за задвижване на четирите колела. Компактният електрически мотор-генератор с висок въртящ момент на задния мост е усъвършенстван, за да предложи повече мощност и въртящ момент. 
  • Plug-in Hybrid 220 е с 2,0-литров двигател, който предлага изцяло електрически пробег до 66 км (WLTP комбиниран), както и водещата в класа ефективност и гъвкавост на хибридно електрифицирано задвижване за по-дълги пътувания.
Toyota C-HR 2024

Иновации

За постигане на повече комфорт оборотите на двигателя по време на шофиране по магистрала са намалени с до 500 об./мин. По този начин новият Toyota C-HR постига водещ в класа си акустичен комфорт, подпомогнат от оптимизирана аеродинамика, потискане на вибрациите и шумоизолация.

Новата литиево-йонна батерия с висока мощност, монтирана под задната седалка, е по-компактна и тежи с 1,5 кг по-малко от своя предшественик, но осигурява с 14% повече мощност. Новоразработеният блок за управление на мощността PCU допринася за намаляване на разхода на гориво чрез подобрено охлаждане и по-ниски електрически загуби, като същевременно работи на по-висока честота, за да намали шума в интериора. Новата трансмисия е с 15% по-лека благодарение на използването на нови материали, като същевременно осигурява до 24 кВт или 33 к.с. по DIN повече мощност, в зависимост от задвижването.

Също така, ча първи път в автомобил на Toyota в световен мащаб е внедрена технология за честотно чувствителен контрол (FSC), за да се подобри управлението и комфортa. Интегрирана в моделите Toyota C-HR Plug-in hybrid и GR SPORT Premiere Edition, хидромеханичната система увеличава силата на погасяване на колебанията в амортисьорите при ниски честоти, за да осигури превъзходен контрол на каросерията при накланяне и наклон, както и поддържане на по-добър контрол по време на завиване. Намалената сила на погасяване при висока честота допълнително подобрява комфорта при возене.

Продажбите на новата Toyota CH-R у нас стартират още този месец.

Снимки: Toyota