Rolls-Royce Ghost Amber Roads: ода за индивидуалността | Тест

Rolls-Royce Ghost Amber Roads: ода за индивидуалността | Тест

02/01/2024 0 By Габриела Стойчева

Има Rolls-Royce, има и Rolls-Royce от Bespoke. Второто е в случай, че стандартните предложения на марката са ви твърде конвенционални. И да, дори Rolls-Royce може да бъде наречен “стандартен”. Но само в случая, когато го сравняваме с такъв, произведен от Bespoke програмата на марката.

Името Ghost е въплъщение на наследството и лукса на марката. То е вдъхновено от Silver Ghost –  един от най-емблематичните и почитани автомобили в историята на Rolls-Royce.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Silver Ghost, официално известен като Rolls-Royce 40/50 HP, се произвежда между 1906 и 1926 г. Той печели огромно признание за своята изключителна надеждност, финес и производителност. Тази кола поставя световен рекорд за продължителни пътувания на дълги разстояния, което й извоюва прозвището „Най-добрата кола в света” от престижното издание Autocar през 1907 г.

Rolls-Royce 40/50 HP
Rolls-Royce 40/50 HP получава прякора Silver Ghost заради безшумния си двигател, сребристия цвят на боята и множеството компоненти със сребърно покритие.

Цял век по-късно се озоваваме в 2009 г., когато Rolls-Royce представи модела, който днес наричаме Ghost, на изложението във Франкфурт. Вдъхновен от лукса, комфорта и инженерните постижения, свързани със Silver Ghost, “новият” Ghost имаше за цел да продължи наследството на своя знаменит предшественик.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Още при разработката Rolls-Royce Ghost е замислен да бъде по-съвременен и фокусиран върху водача модел в сравнение с по-големия и по-традиционен Phantom. Той донася баланс между динамично изживяване при шофиране и богат комфорт, привличайки по-нова, по-млада демографска група към марката Rolls-Royce, като същевременно поддържа стандартите на изработка и лукс.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads
За екстериора на Amber Roads са разработени два нови цвята по поръчка, които улавят топлия, лъскав характер на кехлибар – Lyrical Copper и Cornish White над Bronze в двуцветно покритие.

За вече 14-те си години производство Ghost утвърди позицията си на символ на престиж, съчетавайки вечната елегантност с технологии отвъд стандартната дефиниция на лукс. Името Ghost не само намеква към легендарния статут на своя предшественик, но също така означава ефирното и изискано присъствие, което автомобилът въплъщава на пътя.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads 1/12

Днес обаче сядаме зад волана на не “просто някой” Rolls-Royce Ghost, защото това е специалното издание на модела – Amber Roads – от което са произведени едва 12 броя в целия свят.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Най-новият Rolls-Royce Ghost Amber Roads, създаден чрез програмата Bespoke, надхвърля обикновеното. Той е ода за индивидуалността, създаден за ценители, които намират стандартните предложения на Rolls-Royce за твърде конвенционални. 

През 2023 г. това усещане вдъхнови Rolls-Royce Bespoke Collective да разшири своите граници по-далеч от всякога. Годишните поръчки откриха нови възможности за използването на редки и красиви материали, сложни занаятчийски техники, повърхностни покрития и други иновативни технологии. 

Имаше изключителен брой „първи“ за марката, включително ръчно перфорирани кожени седалки, Starlight Headliners – светлините на тавана, които досега бяха налични само за Phantom, и триизмерни скулптурни елементи, зашеметяващи гравирани произведения на изкуството, множество нови процеси на боядисване и първата по рода си поръчка за включване на аромат по поръчка.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Поръчките черпеха вдъхновение от небесните събития, мистериите на космоса, пленителните географски местоположения, семейните наследства, характерните цветове на клиентите и много други. Именно нашият Ghost Amber Roads е част от тази богата на индивидуалност година за Rolls-Royce.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Както може би и името ви подсказва, Ghost Amber Roads е творение, вдъхновено от историческия търговски път на кехлибара. Мотивът за „златото на Севера“ е застъпен по изключителен начин в купето чрез дизайнерски похвати, които отразяват прецизността на Bespoke в правенето на истински специални модели. 

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

При отваряне на вратите, праговете ни посрещат с фино кехлибарено осветление. Интериорът е завършен в Dark Spice или Seashell с акценти от арманяци и мандарин. Парче полиран кехлибар е поставено в центъра, за да добави допълнително тактилно измерение.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads
Този покрив се изработва изцяло ръчно в процес, който отнема минимум 18 часа.

Второто поколение на Ghost е първото, което има звездното небе на Rolls-Royce на тавана, като в случая на Amber Roads то осветява историческите търговски пътища, които свързват Северна и Южна Европа, илюстрирани в бели и кехлибарени оптични „звезди“.

Кехлибарените пътища също са деликатно изобразени в осветения преден панел пред пасажера.

В допълнение на Bespoke имаме още RR монограм към всички облегалки за глава в цвят мандарин, фурнировани спици на волана и волан в цвят арманяк.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Ghost Amber Roads направи публичния си дебют на брега на Балтийско море близо до Калтене в Латвия през март на 2023 г. На този участък от брега фрагменти от кехлибар все още могат да бъдат открити от време на време и до днес.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Извън персонализацията, стандартното оборудване на Ghost включва аудио по поръчка на Rolls-Royce, конфигурация на задното кино, Apple CarPlay. За първи път в Rolls-Royce модел Ghost представя осветена предна решетка.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Усещането за Rolls-Royce е подчертано от врати, които се затварят автоматично, преден и заден масаж на седалките, както и хладилна камера отзад. Защото какво е един Rolls-Royce, ако не си отворите изстудена бутилка шампанско на задната седалка…

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

По отношение на параметри, Bespoke програмата няма намеса. Това е Ghost с V12 двигател, който не се чува и 571 конски сили и 850 Нм, които ускоряват 2,49-тонното купе от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

За разлика от първото поколение Ghost, което се произвежда от 2009 до 2020 г., второто такова вече не разчита на платформата на петото поколение BMW Серия 7, а използва новото, на което са базирани още актуалното 7-мо поколение на Phantom и SUV-а Cullinan. 

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Зад волана на Rolls-Royce Ghost изживяването надхвърля обикновените сфери на шофирането. За първи път пред мен стои огромен 6,75-литров V12, който се събужда само когато имате нужда от моментно ускорение. Нямам предвид, че е бавен, напротив. Но тишината, с която оперира ви кара да забравите, че всъщност имате подобен двигател.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Отвъд шепотно тихия V12 двигател, инженерната красота на автомобила се простира до неговото окачване – новоразработено, познато като Planar Suspension.

Иновацията е в улавянето на двата типа неравности – високочестотни и нискочестотни вибрации. Въздушното окачване беше достатъчно добро при улавяне на нискочестотните вибрации, но високочестотните не бяха филтрирани достатъчно ефективно. 

С новоразработеното окачване Rolls-Royce Ghost предлага усещане за шофиране, подобно на носене в облак, където всяко докосване на волана и лека маневра се усещат като диригент, оркестриращ шедьовър. 

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Кормилното управление, изключително претеглено и отзивчиво, допълва мощността под капака, позволявайки изживяване при шофиране, което безпроблемно съчетава комфорт и контрол. Завоите не са неудобна тема за Ghost, който елегантно прегръща пътя с усещане за връзка и стабилност, рядко срещана в ултра луксозния сегмент.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

Освен това, вниманието към детайла при звукоизолацията на кабината гарантира почти ефирна тишина, позволяваща на пътниците да се насладят на разговори или просто да се потопят в несравнимата аудио система, проектирана да доставя акустично изживяване от най-висок калибър.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads

В крайна сметка Rolls-Royce Ghost не е просто начин на транспорт; това е светилище на колела, място, където артистичността на инженерството, разкошът на поръчковия лукс и спокойствието се събират, за да предефинират какво означава да изпиташ съвършенство в автомобил.