Renault, Nissan и Mitsubishi Motors ще произведат 35 нови EV до 2030 г.

Renault, Nissan и Mitsubishi Motors ще произведат 35 нови EV до 2030 г.

27/01/2022 0 By GRACE PACE RACE

Renault Group, Nissan Motor Co., Ltd. и Mitsubishi Motors с 23 млрд. евро допълнителни инвестиции в електрификация през следващите 5 години, което води до 35 нови EV модела до 2030

Renault, Nissan и Mitsubishi са пионери на EV пазара, като вече са инвестирани повече от 10 млрд. евро в областта на електрификацията. На основните пазари (Европа, Япония, САЩ, Китай) 15 завода на Алианса вече произвеждат части, двигатели, батерии за 10 модела електромобили, като досега са продадени повече от 1 млн. автомобили и са изминати 30 млрд. Е-километри.

nissan-ariya-concept

90% от бъдещите модели ще бъдат базирани на общи EV платформи, покривайки повечето пазари във всички ключови региони. Сред тях са:

> CMF-AEV, най-достъпната платформа в световен план, използвана за новата Dacia Spring.

> KEI-EV (мини автомобил) семейство платформи за ултра-компактни електомобили. 

> LCV-EV семейство платформи за професионални клиенти, използвано за Renault Kangoo и Nissan Town Star. 

> CMF-EV, глобалната, гъвкава, EV платформа, която съвсем скоро ще дебютира на пътя под кросоувъра Nissan Ariya и Renault Megane E-Tech Electric. До 2030 г. повече от 15 модела ще бъдат базирани на платформата CMF-EV, като на тази платформа ще се произвеждат до 1,5 милиона автомобила годишно.

> CMF-BEV, най-конкурентната компактна електрическа платформа в световен план, която ще бъде лансирана през 2024 г. Тя осигурява до 400 км пробег и притежава изключителни аеродинамични характеристики, което помага за намаляване на разходите с 33% и консумацията на енергия с повече от 10% в сравнение с Renault ZOE. Тя ще бъде база за 250 000 автомобила годишно под марките Renault, Alpine и Nissan. Сред моделите са Renault R5 и новият компактен електромобил, заменящ Nissan Micra. Този нов модел се планира да се произвежда в Renault ElectriCity: електрическият индустриален център в Северна Франция.

Алиансът работи с общи партньори за постигане на реален мащаб и достъпност, което позволява да се намалят разходите за батерии с 50% през 2026 г. и с 65% до 2028 г. С този подход до 2030 г. Алиансът ще разполага с общо 220 GWh производствен капацитет на батерии за електромобили в ключови производствени обекти по света.

За разлика от други в индустрията, Алиансът избира да контролира 100% от своя хардуер и софтуер, като се възползва от ценни прогнозни данни, позволяващи наблюдение на състоянието на батерията и подобряване на технологията. Скорошно споразумение с Ionity чрез доставчика на Алианса Plug Surfing пък ще предостави на клиентите достъп до мрежата за свръхбързо зареждане на Ionity в Европа на преференциални цени.

Със своите споделени платформи и електроника, до 2026 г. членовете на Алианса очакват да имат повече от 10 млн. продадени автомобила от 45 модела, оборудвани със системи за автономно шофиране.

Алиансът ще лансира първия си напълно софтуерно дефиниран модел до 2025 г. С този автомобил Алиансът ще подобри Over The Air възможностите на своите автомобили през целия им жизнен цикъл

Снимки: Renault, Nissan, Mitsubishi