Renault 5 Prototype е избран за най-красив концептуален автомобил за 2022 г.

Renault 5 Prototype е избран за най-красив концептуален автомобил за 2022 г.

25/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Два проекта на Renault се откроиха сред номинациите. Renault 5 Prototype и Renault SUITE N°4

Festival Automobile International връчва своите годишни награди за 2022 г. На 3 декември 2021 г. жури от 12 членове от различни сфери – автомобилостроене, медии, архитектура и бижута – се срещна в Париж, за да прегледа тазгодишната селекция от креативни и визионерски проекти и да избере победителите от всяка от 14-те категории.

Два проекта на Renault се откроиха сред номинациите. Renault 5 Prototype, прераждането на популярната икона, празнуваща 50-ата си годишнина тази година, беше избрана от обществеността за най-красив концептуален автомобил за 2022 г. Концептуалният автомобил Renault SUITE N°4, проектиран специално за 60-годишнината на 4L, беше отличен със специалната награда на журито. 

„Много се гордеем с тези две награди“, заяви Жил Видал, дизайн директор Renault. „Те признават упоритата работа на екипите на Renault Design в оформянето на „новата вълна“ на марката.“

През 2022 г. Festival Automobile International променя своята най-известна награда, преминавайки от най-красив автомобил към най-красив концептуален автомобил. В допълнение за първи път носителят на тази награда се избира директно от публиката.

От 2 декември 2021 г. до 16 януари 2022 г. автомобилните ентусиасти гласуваха онлайн за любимия си концептуален автомобил сред 10-те номинирани дизайна. Благодарение на неофутуристичния си дизайн, Renault 5 Prototype е избран за „Plus Beau Concept Car de l’Année 2022“ (Най-красив концептуален автомобил за 2022 г.) с над 70% от гласовете.

2022 - International Automobile Festival Award Renault 5

Renault 5 Prototype подчертава ангажимента на Renault да направи електрическите автомобили достъпни в цяла Европа. Този концептуален модел е компактен градски автомобил, пълен с чар, който пренася една от иконите на марката в бъдещето, с модерен изцяло електрически щрих.

„Тази награда е още едно доказателство, че Renault 5 е икона на миналото, настоящето, а скоро и бъдещето. Щастливи сме да видим, че прототипът е добре приет от пресата и обществеността, преди серийният модел ще бъде представен през 2024 г.“ добавя Жил Видал.

Снимки: Renault