Новият VW ID.3: реални 550 км пробег, двупосочно зареждане и обновен софтуер | Тест

Новият VW ID.3: реални 550 км пробег, двупосочно зареждане и обновен софтуер | Тест

09/12/2023 0 By Габриела Стойчева

Новият VW ID.3 успешно интегрира препоръките на клиенти и вече може да се възползва от двупосочно зареждане

ID.3 отвори вратата, която VW обеща на света след скандалите покрай “Дизелгейт”: да започне да произвежда изцяло електрически автомобили. За целта компанията създаде актуалната и в момента MEB платформа, върху която да построи първия си изцяло електрически автомобил. 4 години по-късно, VW представя “фейслифт” на ID.3, който адресира недомислиците, които бяха факт след забързаното производство, за да достави един автомобил, който блести не само с реалния си пробег от над 550 км, но и отговаря на клиентските препоръки относно софтуера.

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Какво е новото?

Макар новият VW ID.3 технически да се води фейслифт, дори от VW го определят като второ поколение. И има защо. 

Ако се опитвате да си обясните това с външния вид, то няма да намерите отговора, който търсите. Новият VW ID.3 не заема коренно различни форми или прилага радикално нови елементи. Вместо това действа фино;

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Екстериор

В 2023 г. симпатичният хечбек използва леко изменена предна броня с изразителни въздушни завеси. Новият VW ID. 3 също зарязва черния пластмасов горен панел в полза на ламарина чак до основата на предното стъкло. 

И за взискателните, стикерите, които някои модели имаха на С-колоната, също биват зарязани в новия модел.

VW ID.3 2023 vs ID.3 2019

Минавайки отзад, имаме нови задни светлини от две части, и по-конкретно секциите на капака на багажника вече са осветени, а не просто рефлектори. Няколко нови дизайна на алуминиеви джанти и нов цвят, променящ се Dark Olivine Green, допълват визуалните промени.

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Макар малки, тези промени за ключови, защото новият ID.3 вече измерва коефициент на въздушното съпротивление от 0,263. А както знаем, това е особено важно за оптимизация на пробега при постоянно движение с по-високи скорости.

Интериор

Тук е мястото, където VW са обърнали специално внимание на клиентските критики. Прекомерната употреба на пластмаса в интериора на първия ID.3 вече е компенсирана с омекотено арматурно табло, вратите и подлакътниците. Тук отново е обърнато внимание на малките детайли, които разгледани цялостно, придават един наистина по-премиум вид на новото ID.3

Освен по-меки, интериорните материали също са по-устойчиви от преди – няма никаква кожа, с варианти, достигащи до 71% рециклирани материали. VW обръща внимание, че при доставката на клиента ID.3 е нетно въглеродно неутрален. 

Новият VW ID.3 Pro S 2023
Например, вентилационните отвори вече са разделени с панел, носещ надписа „ID.3“

Софтуер

При VW ID.3 2023 ще откриете и най-новата информационно-развлекателна система (с възможност за безжична актуализация). Сред адресираните проблеми виждаме по-интелигентна планова навигация, която черпи информация от подобрение в софтуера за информацията за трафика и наличността на станции за зареждане. Гласовото управление и адаптивният круиз контрол също са подобрени.

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Вече се предлага и с опция Travel Assist, която активно помага смяната на лентата. От скорости от 90 км/ч системата за подпомагане предлага на водача автоматизирана смяна на лентата в дигиталния кокпит, ако съответната зона около автомобила е свободна. Ако водачът докосне мигача, новият ID.3 може извърши незабавно смяната на лентата. Водачът обаче все още отговаря за контрола на автомобила, както преди.

двупосочно зареждане VW

По-интересното обаче е, че преди броени дни VW официално обяви, че новите ID. модели с използваем капацитет на батерията от 77 кВтч (какъвто е и тестовият ни модел) ще могат да се възползват от новата им система за двупосочно зареждане.

Това прави Volkswagen един от първите доставчици на двупосочно решение за зареждане, базирано на стандарта за зареждане с постоянен ток (CCS), който се използва широко в Европа. 

Функцията за двупосочно зареждане в ID. моделите в комбинация с технологията за зареждане с постоянен ток е динамично разширение на системата за домашно съхранение. Това поема основното енергоснабдяване на къщата. Превозното средство се активира от домашната електроцентрала, когато домашната система за съхранение изисква допълнителна енергия. Веднага щом домашната система за съхранение се презареди, автомобилът спира да прехвърля енергия и преминава в режим на готовност. Това означава, че ID. се активира само когато е необходима допълнителна енергия.

Или накратко: вашият VW ID. вече може да бъде превърнат в генератор на колела.

VW също така ще може да активира функцията за превозни средства, които вече са доставени, веднага щом софтуерът се актуализира до версия 3.5.

Пробег и батерия

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Новият VW ID.3 във версия Pro S използва същата 77-киловатчасова литиево-йонна батерия. Версия с 58-киловатчасова батерия също остава налична. Новото обаче е, че ID.3 има повишение в скоростта на зареждане. Така моделът във версия Pro S вече поддържа до 170 кВ зареждане на бързозарядни станции. Това позволява зареждане от 5 до 80% за 30 минути. 58-киловатчасовата батерия е с ограничен прием до 120 кВ, което увеличава времето за зареждане в споменатия диапазон с 5 минути.

Новият VW ID.3 Pro S 2023

И двете версии на новия ID.3 Pro и Pro S използват разположения над задния мост електрически мотор, който осигурява мощност от 204 к.с. (150 кВ) и 310 Нм. 

Корпусът на акумулатора е направен от алуминиеви профили и е монтиран в пода на автомобила, където е защитен от солиден предпазител на дъното и здрава рамка.

Той побира батерийните модули, всеки от които съдържа 24 клетки с гъвкава външна обвивка. Подова плоча с вградени водни канали поддържа модулите при идеалната им работна температура от около 25 градуса по Целзий – това е от полза за мощността, бързото зареждане с постоянен ток и експлоатационния живот.

А от VW гарантират следното: след осем години работа или пробег от 160 000 километра батерията все още има поне 70% от първоначалния си нетен капацитет. Ще чакаме, за да потвърдим :).

Новият VW ID.3 Pro S 2023

По време на теста ни успяхме да замерим 570 км пробег при 100% заредена батерия, а най-добрият разход (без изобщо да сме се старали), който записахме след разходка София – Боровец – София бе 13,9 кВтч/100 км. По официални данни на VW средният разход е около 15,7 кВтч/100 км, така че в това отношение, може да кажем, че компанията си е взела урок относно точността на данните, които предоставя.

Отново по данни на VW версия Pro с 58-киловатчасовата батерия има пробег от 426 км (WLTP), но ако съдим по резултатите от нашия тест, в градски условия и комфортни температури можем да очакваме 20-30 км отгоре.

Цена

Новият VW ID.3 стартира у нас от 83 402 лв с ДДС за версия Pro и 95 138 лв с ДДС за Pro S.

Заключение

Новият VW ID.3 представлява значително подобрение в сравнение с предишната версия, отразявайки амбициите на Volkswagen за разработване на високотехнологични и екологично устойчиви електрически автомобили. Освен подобрените външни детайли, интериорът предлага по-премиум усещане, отговаряйки на критиките за употребата на пластмаса в предишната версия. Важният акцент върху софтуерните актуализации и подобренията в навигацията и безопасността допринасят за по-добър потребителски опит.

Новият VW ID.3 Pro S 2023

Иновациите в зареждането и увеличаването на пробега установяват ID.3 като практично и удобно електрическо превозно средство. Въпреки че цените са конкурентни в този клас, високите технологични и екологични характеристики на модела го правят обещаващо предложение за бъдещите собственици на електромобили.

Хайде, до скоро! Последвайте ни за още интересни новини и събития и в Instagram.