Mercedes-Benz представи глобална стратегия за рециклиране на батерии

Mercedes-Benz представи глобална стратегия за рециклиране на батерии

11/03/2022 0 By Габриела Стойчева

Mercedes-Benz започва да строи собствена фабрика за рециклиране на литиево-йонните си батерии посредством хидрометалургия

С иновативния подход компанията се стреми да затвори цикъла на производство и рециклиране с помощта на високотехнологични партньори от САЩ и Китай.

Важна стъпка в глобалната стратегия за рециклиране на батерии на Mercedes-Benz е създаването на собствен завод за рециклиране на литиево-йонните батерии, използвани в EQ гамата. За тази цел Mercedes основава LICULAR GmbH като изцяло притежавано дъщерно дружество. За идейното проектиране и изграждане на съоръженията LICULAR GmbH планира да си сътрудничи с технологичния партньор Primobius, който като съвместно предприятие на немската машиностроителна компания SMS group и австралийския разработчик на проекти Neometals допринася с необходимото технологично ноу-хау, вкл. съответните предварителни проучвания към проекта.

По данни на Mercedes се очаква над 96% възстановяване, благодарение на иновативния метод, а именно чрез хидрометалургия. За тази цел компанията инвестира милиони евро в проучване и разработка, както и в изграждането на въглеродно-неутрален завод на мястото на Mercedes-Benz в Купенхайм, Южна Германия. Там цикълът на рециклиране на батерии на практика ще бъде холистично затворен. Също така, директното интегриране на хидрометалургията в цялостната концепция за завод за рециклиране е за първи път в Европа и действа като ключов елемент в реализирането на устойчиво рециклиране на батерии в смисъл на истинска кръгова икономика.

Очаква се първата част от завода да бъде завършена до 2023 г., където да има годишен капацитет от 2500 тона. Възстановените материали ще бъдат върнати обратно в цикъла за рециклиране, за да се произведат повече от 50 000 батерии за нови модели Mercedes-EQ.

Снимки: Mercedes-Benz