Lexus създаде модел специално за Европа, името му е вдъхновено от LFA

Lexus създаде модел специално за Европа, името му е вдъхновено от LFA

14/12/2023 0 By GRACE PACE RACE

Lexus LBX е новото предложение от японския производител, което е насочено специално към “по-млади европейски клиенти, които имат отношение към стила”

За първи път в историята си Lexus фокусира разработването на автомобил специално върху предпочитанията, вкусовете и тенденциите в европейския регион. Lexus LBX е също така и най-малкият представител на японската марка.

Използването на име от три букви е важно – досега само суперавтомобилът LFA се радваше на подобен респект. Изборът на името LBX демонстрира ангажираността и доверието на Lexus към новия модел. Точно както LFA показа различна страна на марката по отношение на характер и динамика, така и LBX е планиран да предизвика статуквото и даде нови дефиниции на това какво може да предложи един малък автомобил, енергизирайки и разширявайки обхвата и профила на марката.

Lexus LBX цена

В същество, това е хибридно предложение от Lexus, с размери и конструкция, предпочитана в нашата част на света. Очакванията към модела са големи, като компанията си поставя за цел да продаде 25 000 броя от LBX в Европа през 2024 г.

Дизайн

Екипът, създал Lexus LBX, е насърчаван от ръководството на компанията да приложи свежо мислене, развивайки принципите на дизайна на Lexus Next Chapter, дефинирали последното поколение модели NX, RX и RZ.

Lexus LBX цена
LBX е дълъг 4190 мм, широк 1825 мм и висок 1545 мм и има междуосие 2580 мм. Малкият радиус на завой от 5,2 м е идеален за градско шофиране.

Lexus LBX отпред

Lexus определя предната част на новия LBX като “най-значимия аспект на дизайна”. Там забелязваме и отличителния белег на Lexus за последното десетилетие – разчупването между предния капак и броня. Споменавайки броня, друг важен елемент за Lexus – голямата решетка – също намира своето място в малкия LBX.

Lexus LBX цена
Новият дизайн на светлините създава ярко изразена визуална структура, при която дневните светлини и мигачите са интегрирани в общи би-функционални модули.

Lexus LBX отзад

Задната част на автомобила също е с подчертано силна визия, а стилистиката ѝ е вдъхновена от един изненадващ източник – оризовите питки Kagami-Mochi, които са традиционно японско предложение за Нова година, свързано с религията. 

Lexus LBX цена
Регистрационният номер е изместен в долната част на бронята, с което надписът LEXUS на задната врата става още по-изразен върху чистото пространство на задния капак.

По същия начин, най-новото еволюционно стъпало на характерната за Lexus L-образна светлинна лента има по-голямо визуално въздействие, а мигачите и светлините за заден ход имат приглушено присъствие, когато не светят.

Lexus LBX цена

Върху задната част на външните дръжки на вратите има превключвател за отваряне на вратата. В интериора ръкохватката за издърпване и дръжката за отваряне на вратата са интегрирани, така че вратата да може да се отвори с едно движение – не е необходимо да освобождавате дръжката и след това да я натискате.

Системата e-Latch на Lexus осигурява интуитивно, плавно и лесно отваряне и заключване/отключване на вратата без механичен шум.

Системата e-Latch е свързана със системата за подпомагане на безопасното излизане, която деактивира системата за отваряне на вътрешната врата, ако има риск от контакт с превозни средства, приближаващи се отзад.

Интериор

Водещият стимул в интериора на Lexus LBX е да се създаде пространство, което да създава усещането и атмосферата на модел от по-висок сегмент.

Lexus LBX интериор

Така отвътре дизайнерите залагат на гладко арматурно табло и централна конзола с изявено присъствие. Линията, която обхожда цялото табло, чак до средата на вратите, също подчертава тази мисъл. 

Lexus LBX интериор
Непрекъснатата линия, създадена от този дизайн, помага на водача да усети степента на накланяне на автомобила при шофиране през завои.

Представена за първи път в SUV модела Lexus NX, идеята за позициониране на основните механизми за управление и източници на информация непосредствено около водача, с цел минимални движения на ръката или окото, е приложена и тук.

Lexus LBX интериор

Отново в отговор на по-младото европейско поколение, Lexus представя изчистен наклонен дизайн на дигиталния дисплей, който е с размер от 7 или 12,3 инча за по-високите нива на оборудване. Безжична връзка с Apple CarPlay или Android Auto е също налична.

Дизайнът на волана също прави ярко впечатление – модернизиран, изчистен и – трябва да признаем – един от най-красивите на пазара в момента в този сегмент.

Lexus LBX интериор
В момент, в който масово производителите прекратяват употреба на естествена кожа, Lexus LBX предлага освен синтетична и естествена за тапицерията на волана.

Технологии

Безключов достъп

Lexus LBX е подготвен за употреба с опционалния дигитален ключ. Съвместим както с устройства на Apple, така и с такива с Android, той позволява на до пет човека да използват приложение на своя смартфон за отключване и стартиране на един автомобил. Не е нужно да вадят телефона от джоба или чантата си, достатъчно е просто да го носят при себе си.

Lexus LBX цена

Приложението може да се използва и като безжичен ключ за дистанционно заключване и отключване на автомобила, което позволява например той да се използва като обезопасено място за оставяне на доставки и колети например. И ако смартфонът бъде изгубен или батерията се изтощи, все още може да се използва физически ключ.

Музика

Ексклузивният аудио партньор на Lexus Mark Levinson, е проектирал опционална премиум аудио система за автомобила, включваща набор от 13 оптимално позиционирани високоговорителя. Системата се състои от десет 9-сантиметрови високоговорителя Unity, всеки с вграден високочестотен говорител, плюс 22,9 см високоговорители във всяка от предните врати и 22,4 см субуфер под пода на багажното отделение.

Багажник

Също не толкова често срещано в класа, Lexus LBX се предлага електрическа задна врата с компактен мотор, който осигурява тиха работа и бърза реакция. Вратата може да се отвори с помощта на превключватели на арматурното табло и смарт ключ, на разположение е и бутон за затваряне в долния край на вратата.

Lexus LBX цена

Паркиране

LBX се предлага със система Advanced Park, която използва набор от четири камери и 12 ултразвукови сензора, за да получи цялостно покритие в реално време непосредствено около автомобила. 

Функцията за автоматично паркиране може да се използва за заден ход и успоредно паркиране, както и паркиране и излизане.

Функцията за памет използва изображение от камера, за да осигури автоматично паркиране на до три редовно използвани места, например на домашна алея. Собствениците могат също така да управляват системата дистанционно, като използват специално приложение за дистанционно паркиране на своя смартфон, докато носят смарт ключа на автомобила. 

Двигател и задвижване

Lexus LBX цена

LBX е първият Lexus, който е базиран на глобалната платформа на производителя за компактни автомобили GA-B. Моделът разполага с ново самозареждащо се пълнохибридно задвижване с компактна никел-металхидридна (NiMH) батерия.

LBX разполага с 1,5-литров трицилиндров двигател, който има топлинна ефективност “от световна класа”. Lexus споделя, че това е постигнато с помощта на решения, “развили се на базата на технологиите в двигателите на Формула 1.”

Lexus LBX цена

Общата мощност на системата е 136 к.с. с максимален въртящ момент от 185 Нм, осигуряващи ускорение до 100 км/ч за 9,2 секунди за модела с предно задвижване и 9,6 при задвижване на четирите колела. Официалните данни за комбинирания цикъл на WLTP показват разход на гориво от 4,4 л/100 км.

Lexus LBX цена

Хибридната система с малък капацитет на Lexus използва нова трансмисия, проектирана да спести тегло и пространство. Независимо от това, тя осигурява със 17% по-висока мощност от конвенционалните системи със същия размер.

Lexus LBX цена
По-спортните версии на LBX – нивата Relax и Cool– са оборудвани със система Sequential Shiftmatic, която позволява на водача да избира диапазона на предавките с помощта на лостчета за управление на волана.

Lexus LBX ще се предлага и с опция за задвижване на четирите колела E-Four на Lexus. Тази система използва допълнителен електрически мотор на задния мост и автоматично насочва подходящо ниво на задвижваща сила към задните колела. Системата може да променя съотношението на въртящия момент на предните и задните колела от 100:0 до 20:80.

Lexus LBX цена

У нас новият модел Lexus LBX стартира от 66 590 лв с ДДС за версия с предно предаване и 77 900 лв с ДДС за версия с двойно задвижване.

Снимки: Lexus