Когато счупиш границите: новото Audi RS 6 Avant GT

Когато счупиш границите: новото Audi RS 6 Avant GT

06/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Audi RS 6 Avant GT - 660 броя от най-ексклузивното комби, създавано някога, всяко на цена от 219 355 евро*

Новото Audi RS 6 Avant GT разтърсва GT сцената с карбони и завидни спортни компоненти, обещаващи едно наистина бързо усещане. Базиран на концепцията RS 6 GTO, производствената версия Audi RS 6 Avant GT се различава от другите модели в гамата си, RS 6 Avant и RS 6 Avant Performance, по няколко неща.

Audi RS 6 Avant GT има 630 к.с. и 850 Нм

Да започнем с нещо силно. Новото Audi RS 6 Avant GT има карбонов преден капак. Нещо повече, калниците и капаците на огледалата също тук са от въглеродни влакна. Това е материал, за първи път използван от спортното поделение на Audi в бързото им комби.

Новото Audi RS 6 Avant GT има карбонов преден капак.

Рамката на предната решетка и въздухозаборниците са завършени изцяло в черен гланц, което играе с оптиката на модела и го прави да изглежда още по-нисък и по-широк. Новата всмукателна решетка и изваяният преден сплитер, интегриран в бронята, придават на Audi RS 6 Avant GT вид на автомобил, който е готов да налага респект.

Audi RS 6 Avant GT има 630 к.с. и 850 Нм
Audi Sport дори са премахнали релсите на покрива за още по-спортен силует.

На фона на предницата отзад картинката запазва “послушен” вид, но за това по-скоро е виновна формата – комби – която не винаги се свързва с нещо бързо или пък такова, готово за писта. Детайлите обаче – и особено задният спойлер – са онези, които ни напомнят, че вероятно най-честата гледка, която ще имаме на Audi RS 6 Avant GT на пътя, е именно, гледайки го пред нас. 

Audi RS 6 Avant GT е базиран на концепцията RS 6 GTO
Audi RS 6 Avant GT има ексклузивни за модела 22-инчови джанти с 6 спици.

Новото Audi RS 6 Avant GT слиза от производствената линия с дизайнерския пакет RS plus като стандарт. Черният интериор е подсилен от многобройни акценти в ексклузивната цветова комбинация от червено и мед, например шевовете на волана, страните на централната конзола, централния подлакътник и подлакътниците на вратите и стелките с надпис „RS 6 GT”

GT комби? Колко ли е бързо?!

Отговорът е още по-бързо. Новият RS 6 Avant GT има изходна мощност от 630 к.с. и максимален въртящ момент от 850 Нм. Това е увеличение с 30 к.с. и 50 Нм в сравнение с базовия модел RS 6 Avant. GT версията спринтира от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди или 0,3 секунди по-бързо от RS 6 Avant. Ускорението от 0 до 200 км/ч пък става за едва 11,5 сек.

Audi RS 6 Avant GT има 630 к.с. и 850 Нм
Стандартната максимална скорост е 305 км/ч

Мощността на 4-литровия TFSI двигател се прилага към четирите колела чрез осемстепенна скоростна кутия Tiptronic.

Подобно на RS 6 Avant performance, RS 6 Avant GT използва най-новата версия на централния диференциал със заключване. Тук обаче той е получил специална настройка. Същият разпределя мощността на двигателя към предната и задната ос в съотношение 40:60. Ако възникне приплъзване, към оста с по-добро сцепление автоматично се прилага повече задвижващ момент – до 70% може да тече към предната ос и до 85% към задната ос.

Audi RS 6 Avant GT има 630 к.с. и 850 Нм
Ето още нещо много силно - за първи път и само за RS 6 Avant GT регулируемото койлоувър окачване идва като стандарт!

Audi споделя, че преработеният централен диференциал “подобрява динамиката на шофиране, осигурява значително по-прецизно завиване и прави по-малко недозавиване на предела.”

Той намалява просвета с десет милиметра в сравнение с RS 6 Avant. По-високата степен на пружиниране, тройно регулируемите амортисьори и по-твърдите стабилизатори (30% по-твърди отпред и 80% отзад) осигуряват по-малко накланяне на каросерията, което още веднъж значително увеличава фактора на забавление. 

Audi са оставили опция и за клиентите, които ще “я карат по-спокойно” в новия си RS Avant GT и предлага опция за поръчка на RS спортно окачване плюс с Dynamic Ride Control (DRC) или RS адаптивно въздушно окачване.

Гумите, с които пристига RS Avant GT са новите Continental “Sport Contact 7” 285/30 R22, които скъсяват спирачния път с до два метра при спиране от 100 до 0 км/ч (62 мили в час до 0 мили в час). Разбира се, спирачките са с стандартните RS с керамика.

Audi RS 6 Avant GT има 630 к.с. и 850 Нм

Част от производството на Audi RS Avant GT ще се случва на поточната линия на легендата Audi R8. Всеки отделен автомобил прекарва цял ден там. Всички специфични за GT функции се монтират ръчно към всеки от единствените модели 660 RS 6 Avant GT, които ще бъдат произведени в цял свят. 

*цена на модела в Германия

Снимки: Audi