2023 Jeep Compass e-Hybrid: свободата да определяш посоката | Тест

2023 Jeep Compass e-Hybrid: свободата да определяш посоката | Тест

15/01/2024 0 By Габриела Стойчева

Не можем да не го признаем - Jeep Compass във версия e-Hybrid е вече доста силен конкурент в класа си...

Представен като компактен SUV през 2006 година, Jeep Compass първоначално си проправя път в автомобилния пейзаж като универсална опция с нотка на градска изтънченост. Но стратегическата еволюция на Compass наистина го отличава. На фона на по-нишовите Wrangler и Cherokee, Compass се осмели да бъде различен. Той прегърна философия, която се хареса на по-широка аудитория, поставяйки началото на ера, в която легендарните възможности на Jeep не са ограничени до малцина избрани, а са достъпни за масите.

Jeep Compass e-Hybrid цена

Неговият успех бележи промяна на парадигмата за марката, доказвайки, че приключенският дух на Jeep може да бъде възприет от по-широк спектър от шофьори. Докато Compass се развиваше, той не само запази основната ДНК на Jeep, но също така въведе свежа, модерна перспектива, която резонира с едно поколение, търсещо както възможности, така и комфорт в своите компактни SUV автомобили.

А с фейслифта на Jeep Compass във версия e-Hybrid посоката е само въпрос на потегляне.

Дизайн

Jeep Compass e-Hybrid цена
Външният дизайн съчетава характерната смелост на Jeep с опростена изтънченост.

Неотдавнашният фейслифт на Jeep Compass бележи трансформиращ момент в еволюцията на модела, превръщайки го в модерен и привлекателен избор за любителите на приключенията. Външните подобрения не са нищо повече от визуална наслада, с преработени елементи, които постигат перфектен баланс между познат силует и съвременна естетика. 

Jeep Compass e-Hybrid цена

Преосмислената предна решетка със седем гнезда доминира в предната част – сега по-изпъкнала и с фини детайли, докато елегантните ревизирани LED фарове и задни светлини сега са с по-модерени форми. 

Jeep Compass e-Hybrid цена

Сред новостите отвън е и новият дизайн на джантите с ексклузивна геометрия, който придава на автомобила безпогрешен вид. Предлагат се с размери от 17 до 19 инча.

“Здравите” линии и отличителните контури придават на Compass мощна стойка, а същевременно компактните размери го правят един перфектен боец в градски условия.

Jeep Compass e-Hybrid цена
Интериорът обаче е мястото, където истинската магия се е случила.

Изцяло новият интериор разкрива прецизно съчетание на функционалност и стил. Кокпитът вече може да се похвали с преработено арматурно табло с интуитивни контроли и най-съвременна информационно-развлекателна система. Интегрирането на висок клас материали, като меки на допир повърхности и кожена тапицерия, подобрява цялостния комфорт и добавя усещане за един много добре сглобен автомобил. 

Jeep Compass e-Hybrid цена
Воланът също е изцяло нов - сега по-красив и модерен.

Търсачите на приключения ще оценят интелигентните решения за съхранение и практичните дизайнерски елементи, които отговарят на техния динамичен начин на живот, като гарантират, че Compass не е просто средство за транспорт, а продължение на личността на авантюриста. 

Пространството в интериора се е увеличило повече от два пъти – от 2,7 на 7,2 литра!

Jeep Compass e-Hybrid цена

Фейслифтът също така предлага подобрени функции за свързване с актуализиран и удобен за потребителя интерфейс за информационно-развлекателната система. Независимо дали става въпрос за достъп до навигация, управление на музикални плейлисти или поддържане на връзка в движение, интериорът на Jeep Compass e-Hybrid вече безпроблемно интегрира технология, за да допълни съвременните нужди на водача. В сравнение с предишното поколение, новата технология е с подобрен хардуер, софтуер, дисплей и свързаност.

Jeep Compass e-Hybrid цена

Също така, новият гласов асистент Hey Jeep дебютира при новия Compass. По този начин за първи път в Jeep модел може да говорите директно с колата си, за да регулирате климатика, да смените музиката или да зададете следващата дестинация за пътуване. 

Jeep Compass e-Hybrid цена
Compass представя и нов 10,25-инчов Full HD цифров дисплей зад волана, който позволява да конфигурирате, организирате и персонализирате съдържанието с 12 различни изгледа.

Много ми допадна фактът, че 10,1-инчовият инфотейнмънт дисплей може да бъде изцяло персонализиран, така че да показва онази информация, която е най-важна за вас по всяко време. Реакцията на допир е бърза, а графиките модернизирани.

Двигател

Ако имате някакво изградено мнение за двигателите на Compass – забравете го. Актуалното поколение Jeep Compass e-Hybrid има нов 1,5-литров двигател, който в нашата тестова версия произвежда 130 конски сили. И преди да си кажете, че тази мощност ви се вижда несъразмерна за модел от компактния SUV клас, инженерите са помислили и за това. 

Jeep Compass e-Hybrid разполага с 48-волтова система, интегрирана директно в 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител. 

На пътя тази система влияе върху три важни аспекта: плавно сменяне на предавки, допълнителна моментна сила от около 20 конски сили при ускорение и намаляване на натоварването на двигателя с вътрешно горене за по-нисък разход на гориво.

В допълнение, Compass e-Hybrid има 4 интересни режима на движение, които марката е кръстила e-creeping, e-launch, e-park и e-queuing. Първият ви позволява движение с до няколко км/ч в изцяло електрически режим, вторият ви дава възможността да палите колата, като стартира само електрическият мотор. E-park е отново вариант за движение изцяло на ток при паркиране, а e-queuing – безшумно електрическо движение при наличие на трафик. 

Приятно изненада съм и от новата Jeep Highway Assist System или система за автономно шофиране, която вече е с ниво II, която ви помага при шофиране по магистралата, по пътища с ограничен достъп или в отделните ленти. Когато активирана, Jeep Compass помага поддържане на лентата, правилната скорост и разстояние от другите превозни средства около вас.

Jeep Compass e-Hybrid цена

Разбира се, по отношение за безопасност и свързаност, може да очаквате всички налични системи, като разпознаване на знаци, предотвратяване на сблъсък с друг автомобил, човек или обект, предупреждение за напускане на лентата… 

Но от всичко най ме впечатли разходът. 5,7 литра на 100 км след 500 км, които изминахме с нашата тестова кола на всевъзможни пътища. Това число е колкото доказателство, че Jeep са направили един прекрасно ефективен двигател, толкова и потвърждение за следващото ви приключение. Защото, наистина – с такъв разход Jeep Compass e-Hybrid просто ти дава свободата ти да определяш посоката, без да го мислиш много.

В движение

Jeep Compass e-Hybrid се предлага с практично задвижване само на предните колела. Имаме налична версия и с 4х4, но там двигателят става плъгин хибрид. 

В града по-късите предавателни числа на Compass e-Hybrid позволяват бързо достигане до желаната скорост, като трансмисията реагира изключително плавно и меко. Няма нервни звуци и трепети, наистина е доста приятна. Изборът на 7-степенна кутия пък позволява по-ефективно шофиране в градски условия и предимно на магистрала. На високоскоростни пътища ускорението не е нищо, изкушаващо ви да прекрачите ограниченията на закона, но върши работа. Имате увереността, че Compass e-Hybrid ще се справи. 

Jeep Compass e-Hybrid цена

Макар и не със задвижване на всички колела, предното предаване е достатъчно добро за лек пресечен терен, а пътният просвет от 20 см ви спестява много притеснения.

Компактните размери от 4,4 м дължина, 1,8 м широчина и височина от 1,6 м го правят идеален за града и особено централните му части, където паркоместата са по-търсени и от бананите през 90-те. 

Jeep Compass e-Hybrid цена

Актуалното поколение Jeep Compass e-Hybrid е на цени от 78 400 лв, като в момента у нас се предлага и 5000 лв отстъпка от тази сума.

Заключение

Jeep Compass e-Hybrid е доста смислен отговор от изключително предпочитания сегмент на компактните SUV модели. С този си фейслифт Compass най-накрая започна да привлича окото на модерното поколение, за което в доста случаи дизайнът е определящ. Технологиите и инфотейнмънтът пък са точно онези, които бихте очаквали да намерите в този клас автомобил днес. За останалите без отношение по темата – механиката също не отстъпва. Разходът е направо песен – един от малкото двигатели с хибридна технология в купе с подобни размери, които сме тествали и сме виждали подобно число. 

Е, няма как да не го признаем – Jeep Compass във версия e-Hybrid е вече доста силен конкурент в класа си…