Hyundai е първият отбор, който представи колата си за WRC 2022

Hyundai е първият отбор, който представи колата си за WRC 2022

10/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Hyundai представи колата си за WRC 2022 с подобрена версия на дизайна и изцяло ново задвижване съгласно новите регулации

Hyundai i20 N Rally1 ще бъде пилотиран от Тиери Нювил и шампиона на WRC за 2019 Ойт Танак през целия шампионат от 13 кръга, докато новопостъпилият Оливър Солберг ще сподели третия i20 N Rally1 с опитния Дани Сордо през сезона.

Очаква се Солберг да участва в по-голямата част от ралитата, започвайки с първите три кръга в Монте Карло (20-23 януари), Швеция (24-27 февруари) и Хърватия (21-24 април).

hyundai i20N Rally1 2022 WRC from the side

Новите регулации на Rally1 наложиха Hyundai, Toyota и M-Sport Ford да проектират и конструират изцяло нови автомобили от самото начало.

Автомобилите Rally1 са конструирани около ново по-безопасно шаси със стоманена рамка, изградено от нулата. В сравнение с предшествениците си, машините ще бъдат с приблизително 70 кг по-тежки, ще имат намалена аеродинамика до 15%, ще имат по-малък ход на окачването и ще бъдат без централни диференциали.

Най-голямата промяна в автомобилите е въвеждането на 100-киловатов електрически мотор, съчетан с 1,6-литров турбо двигател с вътрешно горене – единственият ключов компонент, пренесен от предишното поколение автомобили.

Електрическият мотор, доставен от Kreisel Electrics, ще добавя допълнителни 134 конски сили, предоставяйки възможност за комбинирана мощност от около 500 к.с. за кратки моменти. Съгласно правилата, пилотите ще трябва да се възползват от електрическа мощност във всеки рали етап. Енергията ще се възстановява обратно в акумулатора чрез регенеративно спиране. Временното увеличение на мощността ще бъде отключено чрез просто натискане на педала на газта и както досега, автомобилите ще останат задвижвани от четирите колела.

hyundai i20N Rally1 2022 WRC back

Hyundai ще проведе последния си тест преди официалното представяне на сезона във Франция преди първия кръг в Монте Карло. Очаква се Toyota и M-Sport Ford да представят своите машини Rally1 на официалното представяне на сезона в събота (15 януари).

Снимки: Hyundai