Honda Jazz Crosstar хибрид | Тест

Honda Jazz Crosstar хибрид | Тест

03/09/2021 0 By Габриела Стойчева

Да, колкото и учудващо да ви звучи, Honda Jazz Crosstar хибрид е единственият автомобил на пазара, чиято задвижваща технология се доближава с тази на Koenigsegg Regera

Няма съмнение, че последните няколко години автомобилните производители са вложили по-голямата част от ресурсите и фокуса си върху електрическите коли. Екологичен катарзис или политико-медиен натиск е всичко това ще разберем едва след години, но безспорен е фактът, че светът откликва позитивно на цялата тази трансформация – по-малки или никакви данъци, безплатно паркиране в платени зони, помощи и куп други финансови облаги. Разбира се, EV-тата нито са перпетуум-мобиле, нито осмото чудо на света – все пак ще се наложи да изгубите някоя друга минута или час при зареждането на такъв автомобил.

Представете си обаче, че може да имате най-доброто от двата свята – да, това са хибридите, онази леко недоразбрана порода автомобили у нас. А следващите редове са за хибридната Honda Jazz Crosstar, която съвсем лесно ще разберете.

Интериор

Замисляли ли сте се колко пъти търсите място в колата си, където да поставите всички напитки, когато тръгвате на път? Спирате на бензиностанция, едно-две кафета, сок за децата, няколко шишета с вода за всеки случай… Е, Honda Jazz Crosstar може би е колата за вас. Буквално ще откриете място за съхранение накъдето и да се обърнете – на таблото, до подлакътника, във вратите отпред и отзад. A, и не се притеснявайте, ако разлеете някоя напитка – Jazz Crosstar пристига стандартно с непромокаеми седалки...

Простор, светлина и завидно място за багаж. И под светлина нямам предвид огромен шибидах, който се отваря по цялата дължина на тавана – не, такъв липсва. Големината на предното стъкло обаче компенсира всеки един шибидах, като за това определено допринасят и малките стъкла, които тръгват от А-колоните на автомобила.

Отвътре купето е достатъчно обезшумено, но ако все пак имате чувствително ухо, висококачествената озвучителна система с 8 говорителя и 376W мощност, с която беше оборудвана нашата тестова кола, заличава всеки външен звук.

Удобна ли е? Много! Седалките на новия Jazz Crosstar са с редизайн на конструкцията отвътре, в която са добавени 30 мм повече пълнеж отпред и 24 мм повече отзад, така че може да се представите мекотата. Дори на дълъг път? Е, позицията на педалите може и да ви дойде една идея по-неудобна след първия час зад волана, особено ако сте над 1.70 м, но за автомобил с тези размери определено е добре проектирана откъм пространство. 

Няколко нива на оборудване

При новата Honda Jazz Crosstar имаме 2 нива на оборудване отвътре и 8 екстериорни цвята. Отвън може да поръчате вашия Jazz Crosstar хибрид или в едноцветен металик или перла, или да му придадете акцент с различен цвят покрив. Тестовият модел от снимките е в прекрасния Surf Blue, като съм сигурна, че името не само идва от пастелно синия цвят, а и от функционалността на колата, която не само ви позволява, а направо ви приканва да качите две сърф дъски и да се отправите към някой ветровит морски залив. (Имате цели 1199 литра обем на разположение при спуснати седалки.)

Още един аспект, в който виждаме прогрес, е 9-инчовия инфотейнмънт дисплей, който между другото е стандартен за всяко ниво на оборудване (Ура! Вече няма нужда да се потискаме от безумната тенденция, в която трябва да си доплатим няколко хиляди лева за допълнителни 2 сантиметра LED екран…). Системата е изключително отзивчива и бърза на всяка команда, лесна е за навигиране, а графиката много красива. И да не пропускаме, че имаме Apple CarPlay и Android Auto. 6 плюс, Honda!

Екстериор (по дизайн, не по цветове)

Какво получаваме като към името Jazz добавим Crosstar? Ами погледнете го така – това е просто по-повдигната версия на обикновения Jazz хибрид. Ще забележите очевидни козметични промени между двата модела като лайсни на покрива и пластмасови прагове около вратите, но освен това разлика няма. И цената разбира се, която при Crosstar е по-висока.

Технология на задвижване като в Koenigsegg

Koenigsegg Regera_front
Honda Jazz Crosstar 2021

Да, колкото и учудващо да ви звучи, Jazz Crosstar хибрид е единственият автомобил на пазара, чиято задвижваща технология се доближава (дори малко) с тази на Koenigsegg Regera. Объркахте ли се? Нека ви обясня:

Honda Jazz Crosstar хибрид се предлага само с един вид двигател – 1.5-литровият 4-цилиндров VTEC двигател по цикъла на Аткинсън, работещ в унисон с 1 кВтч литиево-йонна батерия и два електромотора. Разбира се, Regera не използва същия двигател, но използва подобен начин на задвижване на колелата. Какво се случва под капака на Jazz Crosstar – двигателят играе ролята на генератор, който подава тяга към електрическия мотор-генератор, който от своя страна я прехвърля към другия електромотор, който пък задвижва колелата. И 1.5-литровият двигател не е директно свързан с колелата.

Шведите от друга страна използват подобна последователност на задвижване при Regera, чийто двигател, също както на хибридния Jazz, се включва само при високи скорости. Разликата обаче е, че двигателят на могъщата Regera е свързан директно с колелата дори на ниски скорости, докато при Jazz трябва да настъпите педала и да качите километрите в час, за да му чуете гласа. 

Макар двете системи да са наистина радикално различни, то хибридният Jazz е единственият модел на пазара в момента, който може да се сравни с Regera в това отношение. 

CVT трансмисиите, или както в случая Honda нарича своята кутия с фиксирана предавка – e-CVT, са може би една от най-неразбраните на пазара, защото повечето хора когато седнат зад волана на автомобил с таква предавателна кутия, натискат педала до долу и чакат. А с вдигането на оборотите двигателят започва да издава един доста противоречив звук, който ви кара да мислите, че автомобилът явно е забравил как се сменят предавки. Тънкостта при CVT е просто да “изпомпвате”. Натискате педала, отпускате съвсем малко, след което пак натискате и така. Представете си го като все едно сменяте предавки с десния си крак. 

За хибрид с тегло от малко над 1 200 кг, 109-те конски сили придават неочаквано спортен характер на купето. Не си представяйте нещо феноменално, просто не е толкова мудна, колкото 109 коня звучат на хартия. В завоите не бих влизала с по-висока скорост, от тази на пътните знаци, които “експертите” от КАТ са обозначили, но като цяло се усеща стабилна на пътя, стига да не се опитвате да прекрачвате лимита й.

А разходът след изминати 400 км беше 4.3 литра на 100 км. Мисля, че това е достатъчно за едно силно заключение.

Honda Jazz Crosstar Hybrid 2021 е на цена от 54 990 лв с ДДС за оборудване Jazz Crosstar Executive

Honda Jazz Hybrid 2021 започва от 46 990 лв с ДДС за оборудване Jazz Comfort

Оценката на GRACE PACE RACE за автомобила:

Комфрот
4.5/5
На пътя
3/5
Икономичност
5/5
Функционалност
5/5
Дизайн екстериор
3/5
Дизайн интериор
3.8/5
Обща оценка
4/5